Näin päihität päivystysvuoron
Kirjoittaja pohtii päivystämisen ihanuutta ja kurjuutta.
Päivystysvuorot napsahtavat varmasti lähes poikkeuksetta jokaisen varusmiehen kohdalle palveluksen aikana. Päivystäminen on oma kokemuksensa, jonka tulee varmasti muistamaan niin hyvässä kuin pahassa pitkään oman varusmiespalveluksen päättymisen jälkeenkin.
Jokaisessa armeijan perusyksikössä on tyypillisesti ympärivuorokautinen päivystys, jolla turvataan muun muassa yksikön kulunvalvonta ja varusmiesten turvallisuus. Päivystäminen ei ole leikin asia, sillä on muistettava, että yksiköissä säilytetään esimerkiksi aseita. Tyypillisesti päivystysvuorot jakautuvat yhden vuorokauden aikana päivystäjälle, sekä ensimmäiselle ja toiselle apupäivystäjälle. Apupäivystäjät hoitavat yleensä yöpäivystämisen kahteen vuoroon jaoteltuna.
Päivystämisen aikana puhelimen käyttö ei ole sallittua, mikä on sinänsä jo monelle milleniaalille varsin haastava koettelemus. Yöllä päivystäessä voit ainakin onnitella itseäsi siitä, että kulunvalvonta on tällöin äärimmäisen helppoa, eikä oveakaan tarvitse liiemmin availla. Herääkin kysymys siitä, mitä kaikkea mielenkiintoista puuhaa varsinkin öisin päivystävälle voi oikein keksiä, jotta uni ei vie voittoa kurkkusalaattisankarista.
Päivystäminen on ensinnäkin oiva mahdollisuus lukea, lukea ja lukea. Yöpäivystyksen voi aloittaa vaikkapa vähän raskaammalla teoksella, jolla saa taottua sivistystä kalloonsa. Tätä huvia kun ei kovin usein muuten armeijassa tule harrastettua. Sotilaan käsikirjoja on myös päivystyspisteellä usein saatavilla, joten niihin tutustuminen on kannattavaa etenkin alokkaalle, jonka silmissä siintävät aliupseerikoulu ja mahdollisesti jopa Haminan valot.
Kello käy tuskallisen hitaasti ja muut kuorsaavat jo täyttä häkää. Silmien lupsuessa vaihdamme taktiikkaa ja huijaamme unimaakaria jälleen kerran. On aika ottaa esille kevyempää kirjallisuutta. Tässä vaiheessa kuvaan astuvat lehdet, Aku Ankan taskukirjat ja Juha Vuorisen komiikkapläjäykset, joita viime vuosina on varusmiehille jaettu. Kevyempi lukeminen pitää hereillä ja lisäksi lukurauha on öisin taattu.
Sitten ilmestyykin jo yön tähtihetki. Sotilaspoliisit jyskyttävät kiihkeästi yksikön ulko-ovea ja tulevat vierailulle. Teet ilmoituksen, tai seurustelet sotilaspoliisien kanssa vapaamuotoisemmin – valitse taktiikkasi harkiten ja tilanteen edellyttämällä tavalla. Tarkistus ei tee kipeää ja se on yleensä pikimmiten ohi. Tämän jälkeen voitkin taas olla omassa rauhassasi.
Älä myöskään unohda yöllistä tarkastuskierrostasi! Saat samalla vähän jaloittelua pitkän istumisen jälkeen. Ole tarkkana väsymyksestä huolimatta, sillä aukijääneet ovet tai kuivaushuoneelta kuuluva kolina eivät ole toivottuja merkkejä yön pimeydessä. Tarkastuskierros on myös yöllisen vuoron ehdottomia kohokohtia.
Sotilaspoliisien tarkastuksesta ja tarkastuskierroksesta on selvitty. Mitä seuraavaksi? Pääkoppa alkaa tässä vaiheessa käymään jo totuttua hitaammalla skarpimmallakin kaverilla ja sänky odottaa sinua parin tunnin päästä. On aika laittaa aistit liikkelle viimeistään tässä vaiheessa, eli käännä radio päälle.
Tässä kohti on oiva mahdollisuus kuunnella myös itsestä vierailta tuntuvia radiokanavia. Voit vaikkapa elvyyttää Suomi-iskelmää tai vaikuttaa intellektuellilta klassisen musiikin parissa, sillä sosiaalinen paine tietyntyyppistä musiikkimieltymystä kohtaan ei rauhallisen aamuyön tuntina päde. Muista kuitenkin pysyä hillittynä, ethän halua herättää muita.
Kuten kaikissa kestävyysharjoituksissa, muista nestetytys ja ravinto. Herra Hakkarainen pysyy kaukana esimerkiksi kofeiinin avulla. Pikkunaposteltavat menevät kuin kuumille kiville. Tämä erottaakin jyvät akanoista, sillä kokeneet päivystäjät osaavat varautua hommiinsa niin henkisellä kuin fyysiselläkin tasolla.
Lopulta palkittu hetki koittaa. Vahingonilo on paras ilo – pääset herättämään muita. Jos olet ollut ensimmäisenä yövuorossa, herätät toisen apupäivystäjän, joka hoitaa loppuyön. Toisena apupäivystäjänä taasen pääset herättelemään esimerkiksi ryhmänjohtajia ja pääpäivystäjän ohjeiden mukaisesti.
Jos olet ensimmäisenä yövuorossa, herätyksen jälkeen seuraava päivystäjä toivottavasti ilmestyy pian päivystäjän pöydän luokse. Vaihdat lyhyesti kuulumiset, toivotat hyvää yötä ja painut pehkuihisi kiihtyvällä valonnopeudella. Höyhensaarilla voit pohtia esimerkiksi tulevan päivän ihanuutta parin hassun tunnin yöunien jälkeen tai seuraavaa päivystysvuoroasi – joka koittanee, ennemmin tai myöhemmin.