Osiot
Valikko

Ruotuväki

Otto Puhakka

Kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen 1962-2019

Kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen on kuollut

Ronni Läpinen

Rajavartiolaitoksen entinen päällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen menehtyi 57-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

Rajavartiolaitoksen entinen päällikkö, kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen on kuollut, tiedottaa Rajavartiolaitos.

Eilen sunnuntaina menehtynyt Laitinen toimi Rajavartiolaitoksen päällikkönä syyskuusta 2018 syyskuuhun 2019. Hän jäi sairaseläkkeelle 1.9.2019 alkaen. Uransa aikana Laitinen toimi myös Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkönä ja EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin pääjohtajana.

Ruotuväki haastatteli kenraaliluutnantti Laitista tammikuussa 2019:

Kenraaliluutnantti Ilkka Laitisen 37-vuotinen ura Rajavartiolaitoksessa alkoi vuonna 1981, kun hän täytti hakemuksen vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen ja laittoi rastin ruutuun "minne tahansa". Palveluspaikaksi määrättiin Pohjois-Karjalan rajavartiosto. Sieltä tie vei reserviupseerikurssille ja takaisin samaan vartiostoon upseerikokelaaksi.

– Kun kevät ja kotiutuminen lähestyi, aloin miettimään mitä haluan tehdä. Palvelus meni sen verran hyvin, että rohkenin mennä kysymään komppanian päälliköltä kesävänrikin paikkaa. Päällikkö kertoi, että paikka on vapaana, mutta tapana on, että samalla laitetaan vetämään myös Kadettikoulun paperit. Tuumasin, että allekirjoitetaan sitten toinenkin paperi, Laitinen muistelee.

Syksyllä 1982 alkoikin 69. kadettikurssi, jonne Laitinen lähti "katsomaan millaista siellä Kadettikoulussa on".

– Ajattelin, että jos sieltä pääsee takaisin rajalle, niin tämän tien kuljen. Muuten katsotaan muita vaihtoehtoja.

Koko haastattelun voi lukea osoitteesta https://ruotuvaki.fi/uutinen/-/asset_publisher/rajavartiolaitoksen-mies-alokkaasta-paallikoksi