Aleksi Korpelainen

Miinanetsintäalus Katanpää lähdössä merelle Hallilla. Kuvituskuva.

Uudeksi merivoimien komentajaksi kommodori Jori Harju

Rasmus Helaniemi

Kommodori Jori Harju on nimitetty merivoimien tulevaksi komentajaksi. Hän aloittaa amiraalin virassa vuoden 2019 alusta, kun vara-amiraali Veijo Taipalus eläköityy reserviin.

Kommodori Jori Harju (s. 1964) siirtyy amiraalin tehtäviin merivoimien operaatiopäällikön tehtävästä. Hän on aiemmin toiminut Pääesikunnassa operaatiokeskuksen päällikkönä ja suunnitteluosastolla osastoesiupseerina, sekä puolustusministeriössä vanhempana osastoesiupseerina. Hän on toiminut myös Suomenlinnan rannikkorykmentin komentajana sekä YK:n Libanonin-operaatiossa Sector Westin apulaiskomentajana.

Harju ylennettiin kommodoriksi vuonna 2015. Hän on suorittanut yleisesikuntaupseerin tutkinnon vuonna 1999.

Kommodori Jori Harju on merivoimien tuleva komentaja.

– Merivoimat ovat tällä hetkellä hyvässä tilanteessa ja uudet kehityshankkeet ovat hyvässä vauhdissa. Olemme menossa huomattavasti eteenpäin ja hyvällä vauhdilla, Harju kertoo.

Harjun amiraalin tehtävä on määritelty kestämään vuoden 2019 alusta vuoden 2023 loppuun. Tehtäväkaudelle sisältyy tärkeitä päätöksiä niin Laivue 2020 -hankkeeseen kuin Koulutus 2020 -uudistukseen liittyen.

– Koulutus 2020 on joukko-osastoissa kokeilukäytössä jo tällä hetkellä, ja sieltä varmasti saadaan hyviä kokemuksia, joiden avulla päästää kehittämään koulutusta entistä tehokkaammaksi ja paremmaksi. Laivue-hanketta on myös kehitetty pitkän aikaa niin runkoratkaisujen kuin järjestelmien osalta, ja ne ovat hyvässä vaiheessa. Tulevaisuus näyttää molempien osalta varsin positiiviselta, ja odotan innolla sitä lopputulemaa, mihin päästään ensi vuosikymmenellä, hän tiivistää.

Harju ottaa amiraalin tehtävän vastaan ylpeänä mutta nöyränä.

– Eihän sitä voi olla kuin ylpeä, että on riittävä luottamus amiraalin tehtävään. Eteenpäin mennään toki iloisena ja tyytyväisenä, mutta ennen kaikkea nöyränä ja eteenpäin katsovana, Harju sanoo.