Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Sampo Westerholm

Nykyiset uimavalvojat pitivät oppitunnin uusille alokkaille uimavalvojan tehtävistä. Uusista alokkaista valvojiksi valitaan kolme tai neljä alokasjakson jälkeen.

Uimavalvojana parasta on vapaus

Aleksi Olin

Tykkimies Heino suorittaa palvelustaan Upinniemen Rannikkoprikaatissa uimalvojana. Hänen mukaansa parasta palveluksessa on vapaus.

Tykkimies Akseli Heino / Kuntotalon uimavalvoja / Rannikkoprikaati / TJ 61

“Palvelus on sujunut tähän mennessä oikein hyvin. Olen ollut palveluksessa nyt noin kuusi kuukautta ja oikein mukavalta on maistunut. Olen päässyt hoitamaan kuntotalon erinäisiä tehtäviä eli pääosin valvomaan uima-allasta. Lisäksi pääsimme valmistelemaan muun muassa Meri-5-ottelurataa. Sen seuraaminen ja valmistelu on ollut yksi parhaimmista kokemuksista. Olimme mukana uintilajien avustamisessa ja valmistelimme radat kilpailijoita varten.

Toisaalta huonoimpiin kokemuksiin kuuluu hiljaiset viikonloput altaalla, kun ei ole niin paljoa tekemistä. Seuraava kohokohta palveluksessa tulee olemaan uusien alokkaiden uintitestit, joita pääsemme valvomaan.

Ennen inttiä olin töissä kaupassa ja suoritin urheilulukion. Uintitaustasta on ollut tietenkin hyötyä ja urheilulukiosta sain edellytyksiä uimavalvojaksi pääsemiselle. Uimavalvojaksi hakiessaan täytyy suorittaa uimavalvojatesti ja haastattelu, jossa selvitetään millainen henkilö hakija on. Täytyy olla oma-aloitteinen, käsistään taitava ja motivoitunut.

Päivä alkaa seitsemältä, kun tulemme aamupalan jälkeen altaalle ja avaamme kuntotalon. Päivän aikana käymme vaihtelevalla rytmillä urheilemassa ja valvomme samalla allasta. Pidämme päivän mittaan muutaman tauon ja kello 20:50 suljemme kuntotalon. Uimavalvojia on tällä hetkellä kolme, joista jokainen hoitaa oman osuutensa. Joka kolmas viikonloppu on kiinni, sillä jonkun täytyy aina vahtia allasta. Parasta uimavalvojan tehtävässä on kuitenkin vapaus, jota on aika paljon.

Kaksi meistä osallistui TRA-koulutukseen, jossa pääsimme vähän mähisemään ja käyttämään paukkupatruunoita kahdeksan lippaan verran. Se oli myös hauskaa.

Uimavalvojana saa suoritetuksi uimavalvojakurssin, josta saa todistuksen. Se on pätevä myös siviilissä. Palveluksen jälkeen saa myös työtodistuksen, jota voi käyttää hyväksi, jos aikoo jatkaa uimavalvojana. Mahdollisesti aion itsekin toimia uimavalvojana vielä tulevaisuudessa.

Ennen inttiä minulla ei ollut paljoa odotuksia, joten ei ole tullut vastaan suurempia yllätyksiä. En ajatellut ennen palvelusta, että hakisin uimavalvojaksi. Ajatus muodostui peruskoulutuskauden aikana.”