Samuli Haapala

Suomalaiset joukot ovat saapuneet tänään Ruotsiin ja valmistautuvat Northern Wind 2019- harjoitukseen.

Northern Wind 2019- harjoitus valtaa Norrbottenin

Aleksi Olin

Maavoimien joukot ovat aloittaneet kansainvälisen sotaharjoituksen Pohjois-Ruotsissa tänään maanantaina 18.3. Se kestää puolitoista viikkoa ja päättyy 27.3. Suomesta osallistuu noin 1 500 sotilasta ja 500 ajoneuvoa. Yhteensä siinä on mukana noin 10 000 henkilöä.

Sotaharjoituksessa on Suomen ja Ruotsin lisäksi joukkoja myös Norjasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Suomalaisten näkökulmasta tavoitteena on syventää Suomen ja Ruotsin välistä sotilaallista yhteistyötä, sekä harjoitella toimintaa talviolosuhteissa.

Northern Windiin osallistuu Suomesta varusmiehiä ja henkilökuntaa pääosin Jääkäriprikaatista, Panssariprikaatista, Porin prikaatista sekä Kainuun prikaatista. Eri aselajeista edustamassa on muun muassa tykistöä sekä panssarijoukkoja. Suomen puolelta käytetään myös esimerkiksi Leopard-taistelupanssarivaunuja, BMP 2M -rynnäkköpanssarivaunuja, MTLB-kuljetuspanssarivaunuja, PASI-kuljetuspanssariajoneuvoja sekä telakuorma-autoja.

– Tarkoituksena on lisätä Suomen ja Ruotsin maavoimien joukkojen ja johtajien yhteistoimintakykyä, sekä kehittää suorituskykyä ja harjoitella toimintaa haastavissa talviolosuhteissa, valaisee Maavoimien esikunnan tiedottaja Jere Paldanius.

– Harjoitus on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämistä. Tämä on maavoimiemme suurin yhteisharjoitus tähän mennessä.

Kansainvälisellä yhteistyöllä on tarkoituksena kehittää, ylläpitää ja osoittaa Suomen puolustuskykyä. Valmiuden ja kykyjen kehittäminen Ruotsin kanssa on suuressa osassa ja harjoitukset lisäävät myös puolustusyhteistyötä. Tämä on välttämätöntä myös uuden lainsäädännön sekä kansainvälisen avun antamisen ja vastaanottamisen kannalta.

– Harjoitukset koostuvat tänään maanantaina alkaneesta toiminnan yhteensovittamisesta, jossa muun muassa tutustutaan harjoitusalueeseen ja valmistaudutaan taisteluharjoitukseen tarvittavilta osin esimerkiksi maastoa muokkaamalla.

Myöhemmin keskiviikkona käynnistyy taisteluharjoitusvaihe. Suomalainen pataljoonan taisteluosasto toimii osana ruotsalaista prikaatia. Taisteluharjoituksessa harjoitellaan puolustus- ja viivytystaistelua tapahtumassa laajalti.

Arktiset olosuhteet ovat esillä Ruotsin pohjoisosassa Norrbottenissa.

– Tämä on meille merkittävä harjoitus, kun pääsemme tässä laajuudessa harjoittelemaan yhteistoimintaa talvisissa, arktisissa olosuhteissa. Pohjoisen joukoille nämä olosuhteet voivat olla tutummat kuin etelästä tuleville joukoille.