Jussi Pohjavirta

Turkkilainen fregatti TCG Gökova on nähtävillä Katajanokan satamassa 10. - 13. toukokuuta.

Natoalukset vierailulla Suomessa

Aleksi Olin

Naton laivasto-osasto Standing Nato Maritime Group One (SNMG 1) vierailee Helsingissä.

Vierailulla oleva laivasto-osasto koostuu kolmesta aluksesta, joista lippulaivana toimii puolalainen fregatti ORP General K Pulaski. Mukana ovat myös turkkilainen fregatti TCG Gökova ja saksalainen huoltoalus FGS Rhön.

Osaston komentajana toimiva kontra-amiraali Edward Cashman kertoo, että vierailun tarkoituksena ja suurimpana päämääränä on jatkaa yhteistyötä ja kehittää yhdessä toimimista. SNMG 1 panostaa muun muassa kommunikaatioon ja tavallisiin toimenpiteisiin, kuten navigointiin, ilmatilan seurantaan sekä ilmatorjuntaan.

– Jos sattuisi tapahtumaan kriisitilanne tai jos tilanne olisi epävarma, niin olisimme valmiita toimimaan yhdessä, Cashman painottaa.

Maritime Groupissa on yhteensä 6 alusta, joista kolme on tällä hetkellä Helsingissä. SNMG 1:n tehtävä, osana Naton merenkulkuosaston toimiryhmää, on kouluttaa ja ylläpitää toimintakykyä mahdollisen kriisitilanteen varalta. Alus on jatkuvasti valmiina käyttöönotettavaksi sotilasliiton toimesta.

Osaston komentaja Edward Cashman korosti Naton toimimista yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Tarkoituksemme on läsnäololla tarjota mahdollisuuksia ja ratkaisuja konflikteihin, sekä ylläpitää rauhaa ja tasapainoa alueella, Cashman kertoo.

– Olemme operoineet Itämerellä alueen liittolaisten sekä yhteistyökumppaneiden kanssa. Meillä on nyt loistava mahdollisuus vierailla näissä maissa ja kaupungeissa, kuten Helsingissä, hän jatkaa

Tällä hetkellä Suomessa vierailevilla kolmella aluksella miehistöä on mukana noin 450. Viimeisen neljän kuukauden aikana SNMG 1 on käynyt Norjassa, Saksassa, Puolassa, Iso-Britanniassa ja Latviassa. Seuraavaksi alukset suuntaavat myös Ruotsiin, joka tekee Suomen tavoin tiivistä yhteistyötä Naton kanssa.

– Meillä on hyvä mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa ja toimia yhdessä Suomen merivoimien kanssa, mutta myös miehistöllä on nyt hyvä tilaisuus saapua satamaan ja nähdä kaupunkia.

Puolalaiseen fregattiin ORP General K. Pulaskiin ja turkkilaiseen fregattiin TCG Gökovaan on mahdollista käydä tutustumassa Katajanokan satamassa lauantaina 11.5.2019 klo 13 - 15, jolloin ne ovat yleisölle avoimia.