Samuli Pöntinen

Merivoimien vuosipäivää vietetään vuosittain. Juhlapaikkaa vaihdellaan eri satamakaupunkien välillä.

Merivoimien vuosipäivää viettäneitä riitti jonoksi asti

Aleksi Olin

Merivoimien 101. vuosipäivän juhlijoita ei pitkät jonot ja kolea sää lannistaneet. Juhlapäivää vietettiin Helsingin Eteläsatamassa 9. heinäkuuta.

Juhlapäivä alkoi aluksilla juhlallisilla lipunnostoilla aamukahdeksalta. Lipunnoston jälkeen vuosipäivä jatkui kymmenen jälkeen järjestetyssä tilaisuudessa, jossa Merivoimien joukot järjestyivät paraatikatselmusta varten.

Joukkoja komensi merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Tuomas Tiilikainen ja paraatikatselmuksen suoritti merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju.

– Kulunut puolivuotinen merivoimien komentajan virassa on vahvistanut uskoani merivoimien henkilöstöön, kalustoon, tehtäviin sekä kehitykseen. Merivoimat on tänään hyvässä iskussa, ja uskon saman suunnan jatkuvan myös tulevaisuudessa, Harju iloitsi puheessaan.

Kuvassa  lippueamiraali Tuomas Tiilikainen (vas.) ja merivoimien komentaja, lippueamiraali Jori Harju (oik.). Taustalla miinalaiva Uusimaa, joka oli haluttu vierailukohde.

Merivoimien alukset olivat paraatin jälkeen avoinna yleisölle. Yleisöä riitti jonoksi asti, joten aluksilla oli tungosta. Varsinkin miinalaiva Uusimaa veti puoleensa niin nuoria kuin vanhojakin merivoimien ystäviä.

– Olemme jonottaneet aluksille nyt noin kymmenisen minuuttia, mutta ei se ole juhlatunnelmaa lannistanut, laivaston alusesittelyyn jonottaneet vieraat kertoivat.

Alukset saapuvat Helsingin edustalle jo maanantaina 8. heinäkuuta alusparaatissa. Varsinaisen juhlapäivän iltana aluksia koristi juhlavalaistus. Alukset poistuivat Eteläsatamasta keskiviikkoaamuna.

Alusten lisäksi merivoimien henkilöstö ja varusmiehet olivat saapuneet esittelemään aluskalustoa sekä rannikkojoukkojen kalustoa.

– Tänään olemme esitelleet merivoimien kalustoa kuten rannikkotutkaa ja lasu-2000 -järjestelmää. Ihmiset ovat olleet hyvin kiinnostuneita, ja olemme saaneet mahdollisuuden kertoa omien aselinjojen varustuksesta, alikersantti Jha kertoo.

Sotilaskotiauto Unelma oli myös saapunut paraatikentälle kalustonäyttelyn yhteyteen.

– Munkkeja on mennyt tähän mennessä paljon, ja kahvi on myös maistunut juhlapäivän vieraille, sotilaskodin sisaret naurahtivat iloisesti.

Merivoimien vuosipäivä juontaa historiansa 9.–10. heinäkuuta vuonna 1790 käytyyn Ruotsinsalmen toiseen meritaisteluun. Meritaistelu käytiin Ruotsin ja Venäjän laivastojen välillä. Taistelu on yhä suurin Itämerellä koskaan käyty meritaistelu, ja jopa suurimpia meritaisteluita alusmäärän ja joukkojen koon vuoksi.

Ruotsinsalmen ensimmäisen meritaistelun vuosipäivä on Venäjän laivaston vuosipäivä. Ruotsin ja Suomen merivoimien vuosipäivä on puolestaan Ruotsinsalmen toisen meritaistelun vuosipäivä, jota vietetään heinäkuun alussa.