Reserviupseerikoulun tulipatterin käytävillä kaikuu samanlainen puheensorina kuin mistä tahansa varusmiesyksiköstä harjoitusta edeltävänä iltana. Innokkaat miehet ja naiset arvuuttelevat marssittavaa matkaa ja testailevat varustuksensa sopivuutta käytävillä. Seuraavana aamuna alkaa JoHa, eli johtamisharjoitus. JoHaan liittyy aina jos jonkinmoista huhua ja salaperäisyyttä, joten jännitys on käsinkosketeltavaa.
Henkilöt eivät kuitenkaan ole varusmiehiä, vaan he ovat Haminassa Sodanajan johtajakurssilla. Kurssi on kerännyt yhteen 57 osallistujaa, jotka haluavat suorittaa reserviupseerin tutkinnon vielä varusmiespalveluksen jälkeen.
Reserviupseerikoulun johtajan, eversti Jouko Rauhalan mukaan kurssi on kerännyt yhteen hyvin eritaustaisia osallistujia. Reservin täydennyskurssit järjestettiin aikaisemmin erikseen, mutta nykyään puolustusvoimien työntekijöitä ja reserviläisiä koulutetaan reserviupseeriksi yhteisellä kurssilla.
– Noin puolet kurssista koostuu aktiivisista reserviläisistä, joiden sodan ajan sijoitus vaatii reserviupseerin osaamisen. He ovat käyneet aliupseerikoulun, mutta esimerkiksi erityisen siviiliosaamisensa vuoksi heidät koulutetaan reserviupseereiksi.
– Toinen puoli kurssista koostuu puolustusvoimien työntekijöistä, joiden tehtävä edellyttää reserviupseerin tutkinnon, Rauhala taustoittaa.
Neljästoista Sodanajan johtajakurssi aloitettiin jo lokakuussa vuonna 2017, hieman ennen reserviupseerikurssin 251 alkamista. Lähes kymmenen kuukautta kestävä kurssi rakentuu kuudesta lähiopetusjaksosta ja neljästä etäopintojaksosta. Lähiopintojaksot koostuvat oppitunneista, keskusteluista, taisteluharjoituksista ja koulutöistä, kun taas etäopintojaksoilla kurssilaiset opiskelevat ja työskentelevät itsenäisesti oman työnsä ohessa.
Epäilyttävän ajoneuvon tutkimisessa tulee olla erityisen varovainen.
Johtamisharjoitus on aluillaan, ja ensimmäinen joukkue on juuri saapunut eräälle lukuisista tehtävärasteista. Rastilla kurssilaisille selviää, että lähimaastossa on havaittu epäilyttävä ajoneuvo, jonka ympärillä tapahtuu liikehdintää. Joukkueen tehtävänä on ratkaista tilanne turvallisesti.
Kurssilaiset tarttuvat nopeasti tuumasta toimeen, ja pian nahkatakkista agressiivisesti käyttäytynyttä henkilöä talutetaan suojaan yhden ryhmäläisen tutkiessa ajoneuvoa varovasti. Takana on jo lähes parikymmentä kilometriä jalkamarssia, mutta matka ei ole ainakaan vielä lannistanut kurssilaisten intoa.
Eri-ikäisiä ja eritaustaisia kurssilaisia yhdistää korkea maanpuolustustahto. Monella osallistujalla on takanaan lukuisia kertauspäiviä ja kriisinhallintaoperaatioita. Kurssille onkin suhteellisen tiukka seula, moni kurssilainen kertoo ystävänsä hakeneen turhaan mukaan.
Reservin kersantin Alberto Guidastrin mukaan aktiivinen reserviläistoiminta on loistavaa vaihtelua akateemiseen arkeen. 25-vuotiaalla sotilaspoliisilla on nuoresta iästään huolimatta takana jo yli 100 kertauspäivää.
– Tällä hetkellä olisi tarkoitus valmistua oikeustieteellisestä, jonka jälkeen haluaisin työskennellä sotilaslakimiehenä tai oikeusupseerina puolustusvoimilla.
Myös kansainväliset tehtävät kiinnostavat Guidastria, valmistuttuaan hän haluaisi lähteä kriisinhallintaoperaatioon Libanoniin tai Afganistaniin.
– Yliopistossa minua pidetään vähän "sotahulluna", Guidastri nauraa.
Guidastri on varma siitä, että tulee toimimaan aktiivisena reserviläisenä vielä pitkään.
– Ajattelin, että upseerin työtehtävät sopivat minulle paremmin akateemisen koulutuksen vuoksi. Upseerina aion tähdätä niin korkealle kuin pääsen, hän hymyilee.
– Kurssin ryhmähenki on muodostunut ihan samanlaiseksi kuin varusmiespalveluksessa, kertoo nuorempi rajavartija Jenny Jäppinen.
– Ukot ja akat ovat vain vähän vanhempia, hän naurahtaa päälle.
Jäppinen on käynyt varusmiespalveluksen vuosina 2010–2011, minkä jälkeen hän työskenteli jonkin aikaa sopimussotilaana puolustusvoimilla. Jäppinen on yksi kolmesta rajavartiolaitoksella työskentelevästä kurssilaisesta.
– Hain mukaan kurssille kehittääkseni itseäni. Reserviupseerin tutkinto ei sinänsä vaikuta suoraan omaan työtehtävääni, mutta itsensä haastaminen ja kehittäminen on totta kai hyödyksi jatkossa, Jäppinen perustelee.
Ennen kurssin alkamista Jäppinen ajatteli kurssin olevan lähinnä yksitoikkoista opiskelua.
– Luulin, että kurssi menee nenä kiinni kirjassa, mutta tosiasiassa koulutus on ollut erittäin laadukasta ja monipuolista. Kurssilla on hyödynnetty virtuaalisia oppimisympäristöjä ja simulaattoreita perinteisten opetusmenetelmien ja taisteluharjoitusten lisäksi, Jäppinen kehuu.
Kurssin lopputyönä osallistujat laativat itselleen henkilökohtaisen kehittymissuunnitelman johtajuudesta. Suunnitelmaa varten osallistujat ovat keränneet runsaasti palautetta esimerkiksi omasta johtamisestaan.
– Kurssin aikana, erityisesti lopputyötä tehdessäni, olen oppinut erittäin paljon uusia asioita itsestäni. Tiedostan omien vuorovaikutustaitojeni vahvuudet ja kehityskohteet.
– Näiden oppien siirtäminen omaan siviilielämäänkin on ollut antoisaa, Jäppinen kertoo.
Kurssin johtaja, majuri Timo Rintanen neuvoi kurssilaisia aseen kohdistamisessa.
Harjoitusta johtava kurssin johtaja, majuri Timo Rintanen kertoo kurssin vastaavan pitkälti varusmiesten reserviupseerikurssia. Koulutuksessa keskitytään taktiikkaan, johtamiseen, aselajioppiin sekä liikuntaan. Kurssilta valmistuvalla tulee olemaan jääkärijoukkueen johtamiseen vaadittu osaaminen, jota kurssilaiset voivat soveltaa omassa poikkeusolojen tehtävässään.
– Jalkaväen johtamiseen liittyvät opit ovat aika universaalia ihmisten johtamista, mihin kurssilaiset harjaantuvat. Kurssilla on osallistujia kaikista puolustushaaroista sekä rajavartiolaitokselta, mutta jääkärijoukkueen toiminta on jokaiselle kurssilaiselle tuttua vähintään peruskoulutuskaudelta, Rintanen perustelee.
Kurssin toteuttaa Reserviupseerikoulun tulipatterin henkilöstö muiden RUKin yksiköiden tukiessa. Vaikka Sodanajan johtajakurssi ajoittuu osittain päällekkäin varusmiesten reserviupseerikurssien kanssa, yhteistoimintaa kurssien välillä ei tällä kurssilla ole juurikaan ollut.
– Tutkimme toki ennakolta mahdollisuuksia toteuttaa esimerkiksi taisteluharjoituksia yhdessä reserviupseerikurssien kanssa, mutta päädyimme tämän kurssin osalta järjestämään taisteluharjoitukset vain kurssilaisten kesken.
– Seuraavan kurssin osalta reserviupseerikurssin ja Sodanajan johtajakurssin opetuksen ja harjoitusten yhdistämisessä kuitenkin edetään – tästä on jo sovittu Reserviupseerikoulun sisällä, Rintanen kertoo.
Rintasen mukaan kurssin johtamisharjoitus on pääpiirteittäin hyvin samanlainen kuin upseerioppilaiden JoHa. Tarkoituksena on testata ja kehittää kurssilaisten johtamiskykyä haastavissa olosuhteissa. Harjoituksen aikana kurssilaiset pääsevät suorittamaan erilaisia tehtäviä väsymyksen, rasituksen ja kylmyyden koetellessa uskoa.
– Eilen harjoituspuhuttelussa kurssilaiset olivat erityisen kiinnostuneita marssittavasta matkasta, mutta toistaiseksi kurssilaiset tietävät ainoastaan harjoituksen loppumisajankohdan. Sanotaan matkasta nyt sen verran, että marssi on pidempi kun maraton, mutta lyhyempi kuin Tour de France, Rintanen suostuu paljastamaan.
Kurssin järjestäjien ja osallistujien välillä satelee kiitosta puolin toisin.
– Olen tyytyväinen tähän henkeen mikä kurssilla vallitsee, kurssilaisilla on nytkin pilke silmäkulmassa. Ilon kautta mennään, Rintanen hymyilee.
Seuraava aliupseerista upseeriksi -täydennyskurssi alkaa syksyllä 2019. Hakuaika kurssille jatkuu tämän vuoden syyskuun loppuun saakka. Lisätietoja osoitteesta puolustusvoimat.fi.
Muokattu 19.4.2018 klo 15:30 Jutusta poistettu maininta siitä, että kyseinen kurssi on ensimmäinen kerta jossa reserviläisiä ja henkilöstöä koulutetaan samalla kurssilla.