Tommy Koponen

Presidentti Sauli Niinistö näkee nykymallin tuottavan puolustusvoimille riittävästi väkeä.

Ylipäällikkö Niinistö: Nykyinen järjestelmä tuottaa puolustusvoimille riittävästi väkeä

Olli Kemppainen

Puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo, että nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuottavat puolustusvoimille riittävästi väkeä.

Presidentti Niinistöltä kysyttiin naisten mahdollisista kutsunnoista ja kansalaispalvelusmalleista Politiikan toimittajien tilaisuudessa keskiviikkona.

Niinistö sanoi ymmärtävänsä tasa-arvon, mutta hänestä asiaa on mietittävä rationaalisesti.

- Silloin joutuu kysymään, olisiko siitä, jos myös tytöt olisivat pakollisessa palveluksessa, saatavilla niin suuri hyöty, että se kattaisi sen menetyksen, kun he ovat muualta pois vuoden tai puoli, Niinistö sanoi.

Niinistö huomautti, että nykyisenkaltainen miehille pakollinen asepalvelu ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus tuottavat puolustusvoimille riittävästi väkeä.

Maanpuolustus-lehden kesäkuun numeron haastattelussa Niinistö arvioi, että naisia nähdään puolustusvoimien johtotehtävissä hyvin pian.

- Noin 2025 voi olla ensimmäinen everstin tai kommodorin arvoinen naisupseeri. Kyllä sieltä tullaan, Niinistö sanoo haastattelussa.

Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä 4. kesäkuuta ensimmäinen naisupseeri ylennettiin everstiluutnantiksi. Hän on ilmavoimissa lentäjänä palvellut Inka Niskanen.