Yli 4 000 henkilöä, 30 taistelualusta ja 16 ilma-alusta mukana Merivoimien syksyn pääsotaharjoituksessa
Freezing Winds 23 tuo Yhdysvaltojen Hornet-hävittäjät harjoittelemaan suomalaisten ja Nato-kumppanien rinnalla.
Suurin Suomen Nato-jäsenenä johtama merisotaharjoitus käynnistyy ensi viikon alussa, kun Freezing Winds 23 kokoaa kansainväliset joukot muun muassa Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista Länsi-Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen 20.11.–1.12.
Harjoitusalue ulottuu Naantalista ja Turusta aina Kirkkonummelle ja Inkooseen. Sotilaskalustoa liikkuu maalla, merellä ja ilmassa rannikkoalueelta saaristoon ja ulommas Itämerelle.
Merisotaharjoitukseen osallistuu Nato-liittolaisten lisäksi Ruotsin merivoimat. Ruotsi osallistuu harjoitukseen kahdella Göteborg-luokan korvetilla ja huolto-aluksella.
Merisotaharjoituksen johtaja, kommodori Juhapekka Rautava painottaa harjoituksen merkitystä.
– Yhdessä harjoittelemalla vahvistamme paitsi sotilaallisia suorituskykyjä myös yhteensopivuutta ja kykyämme toimia yhdessä, Rautava sanoo tiedotteessa.
Merivoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimista ja Ilmavoimista.
Yhdysvaltojen lento-osasto mukana
Yhdysvallat osallistuu merkittävällä panostuksella Suomen johtamaan merisotaharjoitukseen. Uudenmaan prikaatissa komennuksella olevan Yhdysvaltain merijalkaväen osaston lisäksi harjoitukseen osallistuu merijalkaväen F/A 18 -monitoimihävittäjien lento-osasto.
– Yhdysvaltalaisia ilma-aluksia osallistuu noin kymmenkunta, Ilmavoimien viestintäkeskuksen tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki sanoo.
Myös Iso-Britannian merijalkaväen osasto on mukana harjoituksessa laivastonsa maihinnousutukialus RFA Mounts Bayn tukemana. Iso-Britannian joukot harjoittelevat yhdessä Uudenmaan prikaatin joukkojen kanssa maihinnousutehtäviä.
Nato sitoutuu vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen
Viimeaikaiset tapahtumat Itämerellä ovat nostaneet keskusteluun vedenalaisen infrastruktuurin haavoittuvuuden. Balticconector-kaasuputkeen ja tietoliikennekaapeliin kohdistuneen vahingon jälkeen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti sotilasliiton tarjoavan asiantuntijoidensa osaamista Suomelle ja Virolle tapauksen selvittämiseksi.
– Harjoitukseen osallistuvien miinantorjunta-alusten runsas määrä on osoitus Naton kiinnostuksesta ja sitoutumisesta vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen, Rautava sanoo tiedotteessa.
Harjoitus aiheuttaa lisääntynyttä sotilasajoneuvojen liikennettä erityisesti Länsi-Suomen alueella. Harjoitus voi aiheuttaa pieniä viivästyksiä etenkin Turun lentoliikenteessä.
Freezing Winds 23 -harjoitukseen osallistuu yli 4000 henkilöä. Harjoitus järjestetään 20.11.–1.12.