Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Henri Sorsa

Varusmies ojentamassa arvomerkkiä toiselle varusmiehelle.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä moni maastopuku saa uuden arvomerkin.

Yksi uusi nimi kenraalikuntaan ja tuhansia muita ylennyksiä

Rasmus Helaniemi

Tasavallan presidentti on puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta ylentänyt kaksi henkilöä kenraalimajuriksi ja yhden prikaatikenraaliksi sekä viisi henkilöä everstiksi, kaksi kommodoriksi ja yhden lääkintäeverstiksi. Lisäksi ylennyksen sai yli 300 muuta henkilökuntaan kuuluvaa ja yli tuhat reservin sotilasta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt 4. kesäkuuta prikaatikenraaliksi Kainuun prikaatin komentajan, eversti Manu Tuomisen. Kenraalimajuriksi ylennettiin Pääesikunnan suunnittelupäällikkö, prikaatikenraali Janne Jaakkola ja Pääesikunnan komentopäällikkö, prikaatikenraali Kim Mattsson.

1. luokan Vapaudenristi miekkoineen ja rintatähtineen myönnettiin Maavoimien komentajalle, kenraaliluutnantti Petri Hulkolle ja Suomen Leijonan I luokan komentajamerkki Maanpuolustuskorkeakoulun rehtorille, kenraalimajuri Jari Kalliolle. Reservissä ylennettiin muun muassa televisiotuottaja Arman Alizad korpraaliksi.

Ylennykset kenraalikunnassa
Ylennykset puolustushallinnossa
Reservin upseerien ylennykset
Joukko-osastojen komentajien antamat aliupseerien palvelusarvot ja ylennykset reservissä
Pääesikunnan päällikön antamat aliupseerien palvelusarvot ja ylennykset reservissä (sotilasmestari)
Joukko-osastojen palkatun siviilihenkilöstön aliupseeri- ja miehistöylennykset reservissä
Aluetoimistojen päälliköiden ylentämät reservin aliupseeristoon ja miehistöön kuuluvat
Sotilasansiomitalit

Befordringar i generalitetet
Befordringar i försvarsförvaltningen
Befordrade reservofficerare
Militärens förtjänstmedalj
 
Ritarikuntien kunniamerkit
Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat http://ritarikunnat.fi/ 
Vapaudenristin ritarikunta http://vapaudenristinritarikunta.fi/


Everstiksi ylennettiin everstiluutnantit Oula Asteljoki Kainuun prikaatista, Mano-Mikael Nokelainen Puolustusvoimien tutkimuslaitokselta, Jarkko Karsikas ja Mikael Salo Pääesikunnasta sekä Saku Joukas Ilmavoimien esikunnasta. Lääkintäeverstiksi ylennettiin lääkintäeverstiluutnantti Tuomo Leino Ilmavoimien esikunnasta ja kommodoriksi komentajat Sauli Rimmanen ja Tuomo Mero Pääesikunnasta.

Kenraalikunnassa ylennetty Pääesikunnan komentopäällikkö, tuore kenraalimajuri Kim Mattsson kertoo ottavansa ylennyksen vastaan ilolla ja kunnialla. Mattsson siirtyy Maavoimien esikuntapäälliköksi 1. elokuuta.

– Ylennykset eivät ole automaattisia palkintoja, vaan arvostuksen ja kiitollisuuden osoitus ylennetyn läheisyydessä pyyteetöntä palvelusta tekeville. Ylennystä ei kukaan saavuta yksin. Kiitos läheisille työkavereille, Mattsson sanoo.

– Uusi tehtävä antaa motivaatiota, vaikkei sen puutetta aiemminkaan ole ollut, ja ylennys vastaavasti lisää vastuuta. Komentopäällikön tehtäviin en näe muutosta – palkattu henkilöstö on jatkossakin suorituskykymme tärkein tekijä, hän jatkaa.

Arman Alizad Rajavartiolaitoksen helikopterin edessä hallissa.

Arman Pohjantähden alla -sarjan kuluneella kaudella Alizad tutustui Rajavartiolaitoksen toimintaan. Kuva: Sami Tuunanen

Miehistön reservin ylennysten joukossa ylennyksen korpraaliksi sai televisiotuottaja Arman Alizad. Alizad on suorittanut varusmiespalveluksensa kirjurina Kaartin jääkärirykmentissä saapumiserässä 1/1990 ja kertoo ylennyksen olleen hauska yllätys.

– Olemme tehneet Puolustusvoimien kanssa paljon yhteistyötä vuosien varrella ohjelmieni parissa, mutta asepalveluksen olen kuitenkin käynyt jo aika kauan sitten. Siinä mielessä kirje kotiin oli hauska yllätys, Alizad kertoo.

– Varusmiesaikana minua ei juurikaan innostanut olla siellä, olin luonteeltani aika kärsimätön tyyppi. Mutta sen kokemuksen jälkeinen henkinen prosessi siitä, miksi palveluksessa ollaan ja mitä sieltä voi oppia, on ollut minulle todella tärkeä. Palvelus auttoi ymmärtämään, miten tietyt asiat vaan on meitä isompia, hän jatkaa.

– Asepalvelus on parhaita asioita, mitä nuorelle ihmiselle voi tapahtua. Aivan todella suosittelen inttiin menemistä aivan kaikille nuorille, 10/10-pisteillä.
 

Artikkelia korjattu 4.6.2021 kello 13:30: lisätty aiemmin puuttuneet sotilasmestari-ylennykset.