Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Yhtenäinen armeija on Suomen etu

Kiusaaminen musertaa, masentaa ja satuttaa. Samalla se tuhoaa joukoista elintärkeän me-hengen, jota ilman ei taisteluita voiteta.

Varusmiesten palvelustyytyväisyys oli tänä kesänä ennätyksellisen korkealla tasolla. Keskimääräinen varusmies on siis tyytyväinen palvelusaikaansa ja joillekin se oli kenties peräti tähänastisen elämän parasta aikaa, uusia ystäviä ja mahtavia kokemuksia. Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä onnekkaita. Myös intissä kiusataan.

Uudet alokkaat ovat juuri aloittaneet palveluksensa. Saapuneet nuoret ovat lähes täydellinen läpileikkaus nuorista asevelvollisista, yhä enenevissä määrin myös naisista, jotka päättävät vapaaehtoisesti tulla asepalvelustaan suorittamaan. Mukaan siis mahtuu jos jonkinmoista tallaajaa. Yhteistä heille on se, että he tulevat olemaan osa sitä joukkoa, joka puolustaa rakasta kotimaatamme vihollisen tänne hyökätessä. Tuon joukon on oltava täydellisen yhtenäinen ja jokainen kykenevä tarvitaan sen osaksi. Kiusaaminen on tuolle tavoitteelle vakava uhka ja yksikin kiusaamistapaus on liikaa.

Kiusaaminen on yksi karuimmista asioista, jonka kohteeksi ihminen voi joutua. Täällä varuskunnissa ollessamme olemme sidottuina toisiimme pitkiäkin ajanjaksoja. Poispääsyä  ei ole. Varusmiehet eivät nimittäin pääse illaksi kotiin, joten musertava olotila voi olla pitkä ja yhtäjaksoinen. Joidenkin osalta palvelus jää kesken kiusaamisen vuoksi. Myös heitä me olisimme tarvinneet.

Puolustusvoimilla on tiukka kiusaamisen vastainen linja. Ylemmiltä tahoilta on kuitenkin mahdotonta nähdä kaikkea ja siksi pyydänkin sinua, nyt palveluksessa olevaa varusmiestä tekemään kaikkesi sen eteen, ettei yksikään varusmies kokisi oloaan ulkopuoliseksi, syrjityksi tai vähempiarvoiseksi kuin muut palvelustoverinsa. Varsinkin ryhmänjohtajilla on tästä erityinen vastuu. Vastuu valvoa ja tarkkailla, mutta myös vastuu olla olematta osallisena simputukseen, ilkeilyyn tai kiusaamiseen. Järkyttävintä on kun hierarkkisessa organisaatiossa esimies sorsii alaistaan. 

Annetaan jokaiselle alokkaalle mahdollisuus tuntea olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi koko palveluksensa ajan. Miettikää seuraavan kerran, kun olette sanomassa jotain ilkeää, onko tuvassa 10 sekuntia kestävä naurunremakka sen arvoinen, että yksi teistä saattaa kokea tuosta hetkestä pahaa oloa jopa vuosien ajan. Meitä on moneen junaan ja joillekin armeijassa tehtävät suoritukset voivat varsinkin aluksi olla haastavia. Kettuilu ei asiaa kuitenkaan edistä. Oikea taistelija tukee taistelutoveriaan ja auttaa tarvittaessa, parhaimmillaan opettaa. 

Hauskanpito ja vitsit kuuluvat osaksi varusmiespalvelusta ja keventävätkin muuten raskasta arkea. Rankinkin marssi tai leiri kevenee kummasti keskinäisen huulenheiton avulla. Tilannetaju on kuitenkin tärkeää, sillä meidän on kyettävä huomioimaan kaikki ympärillämme olijat. Joskus vitsillä tehty kuittailu tai rujompi vitsi ei ole ok. Syrjintä ei koskaan. Onkin äärimmäisen ikävää, että joku saattaa kokea syrjimistä ja haukkumista esimerkiksi seksuaalisen suuntautumisensa, sukupuolensa, uskontonsa tai etnisen taustansa vuoksi. He ovat osa samaa armeijaa kuin kaikki muutkin ja ansaitsevat tulla kohdelluksi sen mukaisesti. Mieti siis myös seuraavaan kerran ennen kuin sanot palvelustoverillesi vaikkapa naisten palvelusta vähättelevän, sovinistisen, seksuaalivähemmistöjä syrjivän tai rasistisen kommentin. Varsinkin tällä saralla olemme vielä siviilimaailmaa jäljessä. 

Ilkeilyn sijaan pyrkikää olemaan toisianne kohtaan armollisia ja välittäviä. Kohdelkaa toisianne samanarvoisesti, olkaa ihmisiä ihmisille. Pahantahtoisuus repii armeijamme osiin ja kaunat saattavat jäädä elämään myös tositilanteissa, joissa joukon tulisi olla yhtenäinen. Annetaan kaikille mahdollisuus hymyyn ja nauruun palveluksen lomassa.

Jokaiselle meillä on mahdollisuus vaikuttaa. Jos huomaatte jonkun olevan yksinäinen, jo käytävällä sanottu tervehdys tai hänelle osoitettu ystävällinen hymy voi tehdä paljon. Jos huomaatte kiusaamista puuttukaa siihen. Saatatte pienellä teollanne pelastaa kokonaisen elämän. Kaikki lähtee pienistä asioista. Nuo asiat ovat askelia kohti parempaa ja paremmin yhdessä toimivaa joukkoa taistelijoita ja ennen kaikkea askeleita kohti sitä, että intti voisi olla meille kaikille mahtavaa aikaa.