Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Camilla Valtanen

Kuvassa veteraani Hannes Tuovinen ja Juha Kiviniemi.

Tapahtumassa sotiemme veteraani Hannes Tuovinen jakoi talvisodan leipää. Hanneksen kanssa jutusteli Juha Kiviniemi.

Yhtenä rintamana sotiemme veteraanien hyväksi

Janina Forss ja Jenny Myllynen

Golfkentän reunalta kaikuu iloinen puheensorina. Hyväntekeväisyyden ja urheilun yhdistävällä tapahtumalla halutaan vaalia kunniakansalaisten perintöä.

97-vuotias Rukajärven veteraani Hannes Tuovinen hymyilee pöydän takaa vastaantulijoille. Kuulumisia vaihdetaan innokkaasti ja juttua riittää. Hannes on saapunut poikansa Erkin kanssa Vihti Golfiin hyväntekeväisyyskisaan, joka järjestettiin jo 14. kerran. 

– Tulossa on oikein mukava tapahtuma, Tuovinen kertoo hymyillen. 

Aikaisemmissa tapahtumissa Tuovinen on ollut ottamassa shekkiä vastaan, mutta tällä kertaa hänellä on toisenlainen tehtävä hoidettavanaan. Tuovinen jakaa tapahtumassa pielaveteläisen leipomo Puustellin valmistamaa talvisodan leipää. Resepti on peräisin talvisodan ajalta, jolloin lotat valmistivat rintamalle leipää runsaat 100 000 kiloa päivittäin. 

– Reseptiä en paljasta, mutta leipä on herkullista, hän vinkkaa. 

Leivät hupenevat laatikoista nopealla vauhdilla, sillä lähes kaikki osallistujat pysähtyvät pöydän eteen ja ottavat tarjotun leivän mukaansa. Nummelalainen sotiemme veteraani on tunnettu henkilö kylällä, joten monet tunnistavat hänet ja käyvät esittämässä kiitokset. 

Tuovinen haluaa rupattelun välissä lähettää terveisiä lukijoille. Lyhyen pohdinnan jälkeen hän esittää yhden toiveen. 

– Haluaisin, että talvisodan henki muistettaisiin vielä nykypäivänäkin. Henki oli uskomattoman lujatekoinen ja sen avulla selvittiin monesta kiperästäkin paikasta, hän toteaa. 

Kuvassa Timo Hirvelä ojentamassa shekkiä veteraaneille.

Vihdin rintamaveteraaneille kerättiin sievoinen summa. Kuvassa vasemmalta oikealle Timo Hirvelä, Leila Haasto, veteraani Jouko Haasto sekä Hannes Tuovinen. 
Kuva: Juha Kiviniemi

Idea sai alkunsa kirjaa lukemalla

Tapahtuman järjestäjä Timo Hirvelä kuvailee tapahtumaa ainutlaatuiseksi. Tuotto menee Vihdin rintamaveteraanien hyväksi, ja tähän päivään mennessä tuottoa on kertynyt 170 000 euroa. Pelaajia on tällä hetkellä noin 130.

– Tämä on ollut hieno tapahtuma järjestää. Idea sai alkunsa siitä, kun luin John Dalyn kirjaa Elämäni, raffista raffiin. Daly kertoi, että hän järjestää kotikentällään hyväntekeväisyysgolfin, ja silloin minulla välähti, Hirvelä muistelee. 

Hirvelä kertoo soittaneensa heti idean saatuaan Vihti Golfin Janne Uotilalle ja kysyneensä, käviskö tällaisen tapahtuman järjestäminen Vihdissä. 

– Hän sanoi, että ilman muuta käy. Idea sopi myös silloiselle rintamaveteraanien puheenjohtaja Mauri Lindholmille, kun otin häneen yhteyttä. Olen tehnyt lupauksen veteraaneille, että niin kauan tapahtuma järjestetään, kun veteraaneja suinkin on. Jatkoa on siis vielä tulossa, Hirvelä sanoo.

Kuvassa Seppo Kolehmainen, Hannes Tuovinen sekä Camilla ja Niclas von Bonsdorff.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sekä Camilla ja Niclas von Bonsdorff tulivat viettämään vapaapäiväänsä Vihti Golfiin. 
Kuva: Camilla Valtanen

Hymy tarttuu osallistujiin

Tapahtumaan osallistunut everstiluutnantti Niclas von Bonsdorff korostaa, että tapahtumalla vaalitaan veteraanien perintöä, ja tapahtuman kautta pystyy konkreettisesti avustamaan veteraaneja. Lisäksi hänestä on merkillepantavaa, että Vihti Golf antaa kenttänsä tapahtuman käyttöön.

– Hatunnoston arvoinen suoritus; iso kiitos tapahtuman järjestäjille. Täällä on tänään saatu liikkeelle iso ryhmä niin yrityksiä kuin yksilöitäkin. Tämä on yhdistävä tekijä monelle, von Bonsdorff summaa.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on tapahtumassa mukana hyvillä mielin. Kolehmaisen sanoin tapahtuman myötä voi tehdä työtä isänmaan puolesta veteraanien hyväksi. Leipääkin hän kehuu.

– Merkittävä summa ja apu on kerätty veteraaneille näiden 14 vuoden aikana. Iso respect Hirvelälle ja yhteistyökumppaneille. Leipää aion itsekin ottaa Hannekselta mukaan yhden pussin, kunhan tämä kisa loppuu, Kolehmainen iloitsee.

Menestyksekkään uran jääkiekon parissa tehnyt Esa Tikkanen saapuu tapahtumaan leveä hymy kasvoillaan. Golfharrastajaksi itsensä tunnustava Tikkanen kehuu tapatumaa. 

– Erittäin hieno tapahtuma! Hirvelä pyysi minua tänne, ja totta kai halusin lähteä tällaiseen mukaan. 

Tikkanen on yhtä mieltä muiden osallistujien kanssa veteraanien muistamisesta. 

– Ei jääkiekossakaan voi edetä, ellei olisi raivattu tietä valmiiksi. Siksi on tärkeää, että muistamme sotiemme veteraaneja ja olemme kiitollisia heidän työstään, hän valottaa.

Jääkiekkolegenda Esa Tikkanen hymyili leveästi. Tapahtuman hyvä fiilis tarttui häneenkin.
Kuva: Camilla Valtanen