Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eero Tammivuori

Kuvassa kapteeni esittelee RPH23-harjoituksessa testattavaa järjestelmää.

RPH23-harjoituksessa testattiin niin kansallisia kuin kansainvälisiäkin järjestelmiä.

Yhteistyötä johtamisjärjestelmien rajapinnoilla

Marianna Kalske

Johtamisjärjestelmäkeskuksen johtamassa rajapintaharjoituksessa testataan järjestelmiä, jotka mahdollistavat viranomaisten saumattoman yhteistyön niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen johtama valtakunnallinen rajapintaharjoitus RPH23 on jälleen käynnissä.

Jo kahdeksantoista vuoden ajan järjestetyssä rajapintaharjoituksessa kehitetään ja testataan johtamisjärjestelmien ja palveluiden toimivuutta, sekä eri tahojen yhteistyötä kriisitilanteiden varalta. Näiden ratkaisujen myötä Puolustusvoimat voi operoida paitsi sisäisesti, myös viranomais- ja siviilikumppaneiden sekä kansainvälisten kumppaneiden kanssa sujuvasti.

– Kyse on tieto- ja tietoliikennejärjestelmien testausharjoituksesta. Harjoituksessa pyritään varmistamaan se, että ne toimivat annetuissa käyttötapauksissa yhteen turvallisesti. Palveluiden kybersuojaaminen on iso osa tätä harjoitusta, harjoituksen johtaja, kommodori Juha Ravanti avaa.

Pääosin Riihimäellä toteutettu harjoitus on kerännyt kahden viikon aikana yli 500 johtamisjärjestelmäalan ammattilaista niin Puolustusvoimista, Rajavartiolaitoksesta, poliisista kuin siviilipuolenkin yrityksistä. Ravantin mukaan kansainvälisyys korostuu tämän vuoden harjoituksessa ja osallistujia on suomalaisten organisaatioiden lisäksi myös Ruotsin asevoimista.

Ravantin mukaan harjoitus on ollut onnistunut. Vaikka harjoitusta on järjestetty jo monen vuoden ajan, johtamisjärjestelmäkeskus on järjestämisvastuussa vasta toista vuotta. Aiemmin harjoitusta organisoi Maasotakoulu.

– Tänä vuonna kaikki on sujunut erinomaisen hyvin. Meillä on noin 700 testiä, jotka pitäisi toteuttaa tämän kahden viikon aikana. Olemme olleet tasaisen vauhdin taulukon yläpuolella. Sinänsä on syytä odottaa, että lopputulokset ovat hyviä, Ravanti kehuu.

Kansallisia ja kansainvälisiä järjestelmiä

Tiistaina 28.3. testattiin kenttäjohtamisen palveluita yhdessä Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen, poliisin ja pelastuslaitoksen kanssa. Ravanti kertoo, että uusi, kaikille turvallisuusviranomaisille yhteinen kenttäjohtamisen järjestelmä Kejo tulee sujuvoittamaan viranomaisten yhteistoimintaa merkittävästi.

– Se on sitä siviiliyhteiskunnan ja sotilaiden yhteistoimintaa, jota pitää pystyä johtamaan, Ravanti toteaa.

Myös Nato-yhteensopivat järjestelmät ovat osa harjoitusta. Yksi harjoituksessa testatuista järjestelmistä on Nato-yhteensopiva logistiikka-alan järjestelmä LOGFAS (Logistics Functional Area Services). 

Natossa pitkään käytössä ollutta järjestelmää testattiin nyt kansallisessa ympäristössä. Testeissä on ollut mukana suomalaisten lisäksi myös ruotsalaisia. Kapteeni Jari-Pekka Koskelo Logistiikkakoulusta kertoo, että testaukset ovat sujuneet pääosin hyvin, vaikka aina tulee yllätyksiä, joita joudutaan ratkomaan. 

Koskelon mukaan LOGFAS on parhaimmillaan monikansallisessa ympäristössä, jossa sitä voidaan käyttää kansainvälisten kuljetusten ja logistiikan hallinnointiin, mutta sitä voidaan hyödyntää myös kansallisesti. Järjestelmän avulla voidaan esimerkiksi suunnitella ja seurata operaatioiden ja harjoitusten maa-, meri-, lento- ja raideliikenteen kuljetuksia sekä muodostaa näistä kattava tilannekuva. 

Koskelo vertaa järjestelmän käytännön hyötyjä lentokentiltä tuttuihin infotauluihin:

– Toimeenpanovaihe antaa lähtevät ja saapuvat -ikkunat kaikkiin kuljetusten muotoihin, hän tiivistää. 

Ravanti toivoo, että harjoitukseen osallistujille jää erityisesti mieleen se, että yhteistyötä tarvitaan kaikissa olosuhteissa:

– Sanoisin, että tärkein oppi on se, että kukaan meistä ei ole tarpeeksi fiksu tekemään näitä juttuja yksin. Toistemme tuki on korvaamatonta.