Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kaksi pioneeria purkamassa harjoitusräjähdettä.

Ilmavoimien pioneerit harjoittelemassa räjähteiden purkua.

Yhteistyötä ja ammattimaisuutta esillä PKS23-harjoituksessa

Oskar Äyräpää

29. elokuuta Puolustusvoimat harjoitteli vaurioituneen kiitotien nopeaa toimintaan palauttamista rakennusalan kumppaniensa kanssa. Harjoitus oli osa laajempaa pioneerien PKS23-harjoitusta.

Ilmavoimien pioneerit ja Puolustusvoimien rakennusalan yhteistyökumppanit harjoittelivat Malmin lentoasemalla kiitotien korjaamista 29. elokuuta. Edeltävänä päivänä lentoaseman kiitotielle kaivettiin kaksi kraateria, jotka simuloivat risteilyohjusten osumia. Kraaterien ympärille oltiin myös levitetty harjoitusräjähteitä. Harjoitukseen osallistuneiden sotilaiden ja puolustusvoimien rakennusalan kumppanien tehtävänä oli palauttaa kiitotie käyttökuntoon mahdollisimman nopeasti. Harjoituksen alussa kaksi Ilmavoimien pioneeria tiedustelivat osuma-alueet ja purkivat räjähteet. Pioneerien suoritettua tehtävänsä Puolustusvoimien rakennusalan kumppanit saapuivat paikalle korjaamaan kiitotietä. Vain muutaman tunnin päästä kiitotie oli korjattu ja valmiina toimintaan. Toiminta vaikutti erittäin ammattimaiselta.


Everstiluutnantti Hongisto valvoo kiitotien korjaustöitä. Kuva: Eeli Gröhn

Harjoitukseen osallistuneet rakennusalan kumppanit edustavat Puolustusvoimien kattavaa kumppanien verkostoa. Tarpeen tullen Puolustusvoimat voi valjastaa verkoston rakentamaan linnoitteita, luomaan esteitä ja korjaamaan infrastruktuuria. 

– Normaalioloissa pitää harjoitella, jos poikkeusoloissa tarvitaan tätä kokonaisuutta, toteaa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen valmiusrakentamispäällikkö, everstiluutnantti Sauli Hongisto.

Harjoitus Malmilla oli osa laajempaa pääkaupunkiseudulla 28.8.-1.9. tapahtuvaa PKS23-harjoitusta. Harjoituksen tarkoituksena on vahvistaa Puolustusvoimien pioneerien suluttamis-, liikkeenedistämis- ja suojanedistämiskykyä rakennetulla alueella. PKS23-harjoitukseen osallistui Ilmavoimien lisäksi pioneerejä Kaartin jääkärirykmentistä, Maasotakoulusta, Karjalan prikaatista, Panssariprikaatista, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta ja Maavoimien esikunnasta. 

Samoihin aikoihin pääkaupunkiseudulla tapahtuu myös pohjoismainen CBRN-harjoitus Reccex 23 ja Puolustusvoimien pelastustoimen valmiusharjoitus PVPETO23. Kaikkiin harjoituksiin osallistuu muita viranomaisia, kuten Poliisi ja Pelastuslaitos. Hongiston mukaan harjoitukset ovat erillisiä, mutta tukevat toisiaan.

 

Juttua korjattu 30.8.2023 klo 13.15: Sauli Hongiston lainauksesta hänen palveluspaikkansa "Logistiikkakeskus" korjattu muotoon "Puolustusvoimien logistiikkalaitos".