Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tomi Edwards

Kuvassa yhdysvaltalaissotilaita panssarivaunun kyydissä.

Suomalaisten ja yhdysvaltalaisten sotilaiden yhteistyö on ollut sujuvaa.

Yhteistoiminta auttaa palaamaan perusasioihin

Ilmari Parviala

Niinisalossa järjestetty Vigilant Fox -harjoitus antoi niin suomalaisille kuin kansainvälisille joukoille mahdollisuuden vertailla eroja toimintatavoissa.

Vigilant Fox -harjoitus keräsi yhteen kansainvälistä huippuosaamista Porin prikaatissa Niinisalossa 25.-29. heinäkuuta. Harjoitukseen osallistui suomalaisia valmiusyksikköitä sekä isobritannialaisia ja yhdysvaltalaisia joukkoja. Monipuolisen harjoituksen aikana tapahtui myös Utin jääkärirykmentin lentotoimintaharjoitus, johon osallistuivat myös Iso-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat ja Yhdysvaltojen maavoimien ilmailun joukot. 

Yhteistoiminta tukee valmiusyksiköiden suorituskyvyn kehittämistä. Erilaisten toimintatapojen vertailu auttaa palaamaan perusasioiden äärelle ja helpottaa oman toiminnan kriittistä pohtimista. Maavoimat on kansainvälisesti hyvässä maineessa yhteistoimintakumppanina. 

Puolustusvoimissa on lisätty kansainvälistä harjoitustoimintaa. Omalta osaltaan Vigilant Fox -harjoitus on auttanut suomalaisia joukkoja sovittamaan omia toimintatapojaan yhteen muiden asevoimien kanssa. 

Harjoitukseen osallistuva lance corporal Noah Southby on ollut tyytyväinen harjoituksen kulkuun. Hänen mukaansa olosuhteet ovat erilaiset kuin kotimaassa Iso-Britanniassa, mutta uudenlainen toimintaympäristö on hyvä mahdollisuus palata perusasioiden äärelle. 

– Maasto täällä on varsin tasaista ja hyvän suojan löytäminen on ollut haasteellista. Olemme yhtäältä oppineet hyödyntämään esimerkiksi pieniä painanteita suojana ja toisaalta katsomaan suomalaista maastoa kokonaisuutena, Southby summaa.

Harjoitus on sattunut sateiselle viikolle, mutta isobritannialaisia sotilaita se ei säikäytä. Tunnetusti sateisesta valtiosta kotoisin olevat sotilaat äityvät jopa suorastaan kehumaan suomalaisia sääolosuhteita.

Harjoituksessa on mukana myös paljon ulkomnaista kalustoa, kuten panssarivaunuja. Kuva: Tomi Edwards

Hyviä oppeja ja ystävyyksiä

Kielimuuri ei ole ollut isobritannialaisten mukaan ongelma. Southby kehuu suomalaisten kiinnostusta sikäläisiin toimintamalleihin ja toteaa, että yhteinen ajatusten jakaminen on ollut kannattavaa. Pääasiassa joukot ovat keskittyneet kaupunkiympäristössä toimimiseen. 

– Pääpiirteittäin toimintamme on hyvin samanlaista. Joitain eroavaisuuksia kuitenkin löytyy esimerkiksi rakennuksen haltuunoton ja heitteiden kanssa. Suomalaisten varusmiesten toiminta on kuitenkin ammattimaista ja teen mielelläni yhteistyötä myös jatkossa, Southby erittelee.

Varsinaisen harjoitustoiminnan ulkopuolella on ehditty myös rentoutua ja tutustua. Sosiaalisen median profiileja on otettu seurantaan ja aikaa on vietetty yhdessä. 

Suomen kansainvälisessä valmiusjoukossa varusmiespalvelustaan suorittava alikersantti Oskari Kallio on pitänyt harjoituksen sisällöstä. Mieleenpainuvia kokemuksia on ollut Yhdysvaltalaisilla käsiaseilla ja M2 Bradley -rynnäkköpanssarivaunun aseilla ampuminen sekä helikoptereilla liikkuminen. Näiden lisäksi Kallio kertoo tavanomaisemmankin koulutuksen olleen mielekästä. 

Suomen kansainväliselle valmiusjoukolle koulutetaan sotilaallisen maanpuolustuksen taitojen lisäksi saavat erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin. Kallio on näin ollen kansainvälisissä harjoituksissa elementissään. 

Harjoituksessa on käytetty kaksipuoleisia simulaatiolaitteita (Kasi), jotka reagoivat aseisiin kiinnitettävien lähettimien laser-säteisiin. Lisäksi kasi-laitteilla voidaan simuloida epäsuoran tulen osumista. Kallion mukaan kasi-laitteiden käyttö lisää harjoitusten monipuolisuutta ja todentuntuisuutta. 

Kokonaisuudessaan taistelijat tuntuivat viihtyneen harjoituksessa. 

– Mielestäni harjoitus on ollut onnistunut ja kaikki on sujunut hyvin, Kallio päättää.