Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Ruotuväki

Kuvassa nais- ja miesvarusmiehiä tuvassa.

Yhteistupakokeiluun voivat ensi vuonna osallistua kaikki varusmiehiä kouluttavat joukko-osastot.

Yhteismajoituskokeilu jatkuu – Rajavartiolaitos mukaan

Johannes Klinge

Puolustusministeriö on päättänyt laajentaa ja pidentää yhteismajoituskokeilua vuoden 2022 loppuun. Kokeiluun tulee mukaan myös Rajavartiolaitos.

Yhteismajoituskokeilua on päätetty jatkaa, jotta saataisiin kattavammin kokemuksia eri puolustushaaroista sekä eri kokoisista ja eri puolilla maata olevista joukko-osastoista. Kokeilun jatkuessa tavoitteena on ottaa yhteistupia käyttöön kaikissa varusmiehiä kouluttavissa joukko-osastoissa sekä Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. Kokeilusta on kuitenkin vielä matkaa viralliseen käytäntöön, sillä se vaatisi puolustusministeriön asetuksen muutoksen ja Puolustusvoimien yhtenäisen näkemyksen asiasta.

Vuonna 2020 yhteistupakokeilu aloitettiin Maavoimien joukko-osastoissa kuten Kainuun ja Karjalan prikaateissa sekä Reserviupseerikoulussa. Vuonna 2021 sitä laajennettiin myös Meri- ja Ilmavoimiin. 

Kokeilun aikana varusmiespalvelusta suorittavat kokeiluun suostuneet miehet ja naiset majoitetaan kasarmeilla samoihin majoitustiloihin kaikilla koulutusjaksoilla. Peseytymis- ja muut saniteettitilat ovat miehille ja naisille edelleen erilliset. Suostumuksen kokeiluun voi peruuttaa milloin tahansa ja ilman perusteluja. 

Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen kertoo, että tarkoituksena on sijoittaa yhteistupiin sama määrä naisia ja miehiä. Tavoite on kuitenkin muokkautunut käytännön sanelemana ja joissakin tuvissa naisten lukumäärä on jäänyt minimimäärään eli kahteen, josta siitäkin on, naisen omalla suostumuksella, voitu joustaa yhteen.

Tähän mennessä yhteistupakokeilun tulokset ovat olleet varusmiehille tehtyjen kyselyjen sekä Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimuksen mukaan positiivisia. Yhteistupien on arvioitu lisänneen tasa-arvoa, parantaneen palveluksen sujuvuutta ja ryhmäkiinteyttä. Maijasen mukaan muun muassa informaation kulun uskotaan parantuneen. Myös vapaaehtoisuus kokeiluun on ollut laajaa, suurin osa varusmiehistä on ilmoittanut olevansa valmiita asumaan yhteistuvissa. Kokeiluun osallistuminen on ollut innokkainta RUK:ssa palvelevien varusmiesten keskuudessa. Reserviupseerikoulun oppilaista kokeiluun on ollut halukkaita yhdeksän kymmenestä.