Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvassa sotilas ampumassa paukkupatruunoilla.

Palveluksessa: yhteisen tulen käyttäjät

Yhteinen tulenkäyttö sovittaa yhteen Ilma-, Meri- ja Maavoimien elementtejä. Haluttuun palvelustehtävään ei voi hakea, vaan siihen voi vain tulla valituksi.

JSFT-ryhmä on saanut osana Lightning Strike 23 -harjoitusta tehtäväkseen tuhota vastustajan panssarivaunuja. Tehtävä toteutettiin F/A-18 -Hornetin avulla. Tarkan maalittamisen jälkeen JDAM-pommi osuu kohteeseensa ja vastustaja saadaan tuhottua.

 – Se on ollut periaatteessa tämän kaiken koulutuksen kulminaatio, että pääsee näitä asioita tekemään, kertoo alikersantti Kaipainen fiiliksiä toimintaan liittyen.

Yhteisen tulenkäytön johtaja, JTAC (Joint Terminal Attack Controller), tunnetaan myös ilmatulenjohtajana, sovittaa taistelukentällä yhteen saatavilla olevia elementtejä ja toimijoita. Hänen tukenaan on yhteisen tulenkäytön ryhmä eli JSFT (Joint Fire Support Team), johon varusmiehiäkin koulutetaan.

Selvitimme yhteisen tulenkäytön ryhmässä palvelevilta varusmiehiltä ja JTAC:lta, millaista heidän palveluksensa on. JTAC, sotilasarvoltaan yliluutnantti, esiintyy jutussa nimettömänä palvelusturvallisuuden vuoksi.

Kaartin jääkärirykmentissä palveleva upseerikokelas Pursiainen toimii tulenjohtajana yhteisen tulenkäytön ryhmässä. Hänen vastuulleen kuuluu haluttujen kohteiden maalittaminen ja saadun tiedon välittäminen eteenpäin tarvittaessa.

– Käytännössä meidän hommassa me otetaan maalinpaikannuslaite, laitetaan se maahan, kalibroidaan se, katsotaan maalialueelle ja otetaan siitä koordinaatit, Pursiainen kertoo. 

Alikersantti Kaipaisen rooli ryhmässä on tukea viestimiestä toimivien viestiyhteyksien luomisessa. Lisäksi hän toimii partion varajohtajana.

– Jos paska lentää tuulettimeen ja Pursiaiselle kävisi jotain, niin mä ottaisin hanskat käteen siltä ja jatkaisin sen hommaa, Kaipainen toteaa.

Viestimiehenä toimivan kaartinjääkäri Dansien vastuulla on toimivien viestiyhteyksien luominen taistelukentällä. Hänen avullaan kohteen koordinaatit välitetään eteenpäin.

Huipentuma harjoituksessa 

Varusmiehet nostavat yksimielisesti palveluksen kohokohdaksi juuri haastattelua edeltävänä päivänä toteutetun JDAM-pommin pudottamisen. Heidän mukaansa tämä harjoitus on heille erittäin hyvä, sillä tulivoimaa on runsaasti saatavilla.

Lightning Strike 23 -harjoituksessa yhteistoiminta näkyy käytännön tasolla, kun varusmiehet maalittivat hävittäjästä pudotettavan JDAM-pommin. Kuva: Olli Nurminen

Yhteisen tulenkäytön ryhmän varusmiehet ovat päässeet kokemaan monipuolisia tehtäviä palveluksensa aikana. Lightning Strike 23 -harjoitusta edeltävässä harjoituksessa Syndalenissa he pääsivät harjoittelemaan yhteistyötä lennokkien kanssa.

Lennokkiryhmän avulla varusmiehet maalittivat halutun kohteen ja pystyivät tulitoiminnan jälkeen seuraamaan, saavutettiinko haluttu vaikutus.

– Me saamme silmät taivaalle, joiden avulla maalitetaan, Kaipainen kuvailee lennokkien hyötyjä.

Varusmiesten ei ole aina mahdollista toimia yhteisen tulenkäytön tehtävissä, vaan joissakin harjoituksissa he toimivat perinteisemmissä tehtävissä, kuten kaupunkijääkärijoukkueen tulenjohtajana.

Dansie kertoo esimerkiksi toimineensa eräässä harjoituksessa yhteisen tulenkäytön tehtävien sijaan päällikön viestimiehenä.

– Olin siinä päällikön perässä ja huutelin kaikkea mitä radiosta tulee, että hän tietää, mitä kentällä tapahtuu, hän avaa.

Vaikea valinta 

JTAC kertoo, että polku yhteisen tulenkäytön pariin on varusmiehillä ja kantahenkilökunnalla erilainen yleiseempiin tehtäviin verrattuna. Tehtäviin ei ole mahdollista hakeutua, vaan niihin valikoidaan tarvittava määrä taistelijoita joukkotuontantotarpeen mukaisesti. 

– Kuitenkin tämä on sen tyyppinen homma, että tähän ketään ei pakoteta, yliluutnantti kertoo.

Tämä johtuu hänen mukaansa siitä, että tehtävä on vaativa ja sotaharjoituksia on luvassa enemmän kuin muilla. 

Varusmiehille tehdään ensin normaalit koulutushaaravalinnat, joista etsitään tarpeen mukaan sopivia henkilöitä yhteisen tulenkäytön tehtäviin. JTAC:n mukaan tehtäviin halutaan monipuolisesti varusmiehiä; välillä alikersantteja, välillä miehistöä ja välillä upseerikokelaita.

Pursiainen muistelee käyneensä soveltuvuuskokeessa, jossa testattiin soveltuvuutta suosittuun tehtävään. Hän itse kiinnostui tehtävästä, sillä halusi monipuolisuutta palvelukseensa.

– Komppaniasta jokainen kokelas taisi haluta tuohon, Pursiainen muistelee palvelustehtävän suosiota. 

Palkitsevaa palvelusta

Varusmiesten tapaan myös kantahenkilökunnalla tehtävään päätyminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Heilläkin hommaan sisältyy paljon matkustamista ja sotaharjoituksia, joten tehtävään ei määrätä, vaan siihen haetaan.

JTAC kuvailee viihtyvänsä työssään hyvin ja tekevänsä hommia rakkaudesta lajiiin.

– Tämä on minulle uraa määrittävä asia. En tiedä, mitä muuta tekisin, hän kertoo.

Varusmiehetkin kertovat viihtyneensä palveluksessa hyvin. Yhteisessä tulenkäytössä he ovat päässeet toimimaan erilaisten ja suurempien tuliyksiköiden kanssa kuin perinteisemmissä palvelustehtävissä palvelevat.

– Tosi ainutlaatuinen tehtävä. Jos on mahdollista hakea, niin minä ainakin suosittelisin. Saa erilaista kulmaa tulenjohtamiseen, Kaipanen suosittelee. 

– Jos raskaat tuliyksiköt ja erilaiset tehtävätyypit kiinnostavat, niin ehdottomasti kannattaa, komppaa Pursiainen.