"Ohjuksella kestää alle puoli sekuntia lähteä kohti kohdetta" – Yhdysvaltain laivaston ohjuslaivalla on monipuolista tulivoimaa
Helsingissä vieraillutta USS Normandya käytetään ensisijaisesti suojaamaan kohteita merellä ilmaiskuilta.
Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Yhdysvaltain laivaston alus USS Normandy erottuu jo kaukaa. Keskipäivän aurinko maalaa kultaisen hohteen sen mastossa liehuviin Suomen ja Yhdysvaltojen lippuihin.
Hernesaaren laituriin kiinnittyneen aluksen 170-metristä siluettia hallitsevat tutkien massiiviset lautasantennit, laskeutumisalustalle pysähtynyt helikopteri, sekä etu- ja takakannen tykit, joiden piiput ovat yli kuusimetrisiä.
Yhdysvaltain laivastossa kahdeksatta vuottaan palvelevan aluksen 350-henkiseen miehistöön kuuluva Chief Operations Specialist Arnold paljastaa, etteivät näyttävät tykit ole aluksen tärkein asejärjestelmä. USS Normandy kuuluu Yhdysvaltojen laivaston Ticonderoga-luokkaan, eli se on ohjusristeilijä.
Arnoldin esitellessä alusta käy ilmi, että sen voimakkaimmat asejärjestelmät löytyvät etu- ja takakannelta. Kummallekin kannelle on upotettuna kuutisenkymmentä yksittäistä MK-41-ohjuslaukaisujärjestelmää, niin kutsuttua "kanisteria".
Järjestelmät näyttävät lähinnä lattialuukuilta, mutta pelkistetystä ulkomuodosta huolimatta on niissä melkoisesti tulivoimaa. Kerralla järjestelmään voidaan ladata yli 120 ohjusta.
– Näistä voidaan laukaista kaikenlaisia ohjuksia: Tomahawk-risteilyohjuksia tai vaikka sukellusvene- ja ilmatorjuntaohjuksia, Arnold avaa.
Ohjuksia pystytään laukaisemaan tarvittaessa useita kerralla. Niiden laukaisu on Arnoldin mukaan erittäin nopeaa.
– Ohjuksella kestää alle puoli sekuntia lähteä tästä kanisterista kohti kohdetta. Ei sitä kerkeä näkemään, hän kuvailee.
Aluksen takakannelle on sijoitettu lisäksi muita asejärjestelmiä. Heti ohjusjärjestelmän vierestä, laivan perältä löytyvät sukellusveneiden torjuntaan tarkoitetut putkimaiset MK-32-torpedojärjestelmät.
Kohti laivan keskustaa siirryttäessä kiinnittyy huomio Mark 38 -konekiväärijärjestelmiin. Arnold toteaa niitä käytettävän merellä kohdattavia uhkia vastaan.
– Näitä voi ohjata manuaalisesti aseen takaa, tai tarvittaessa etänä aluksen komentokeskuksesta, Arnold esittelee
Aluksen suurimmat tykit ovat Arnoldin mukaan meritaisteluun suunniteltuja viisituumaisia Mark 45 -tykkejä. Niiden tarkkuus on erinomainen ja kantama pitkä. Aseet ovat monikäyttöisiä, sillä niissä voidaan käyttää erilaisia ammuksia.
– Tästä voidaan ampua esimerkiksi valoraketteja, jos halutaan tukea muiden joukkojen toimintaa pimeissä olosuhteissa, Arnold selittää.
– Taisteltaessa toista alusta vastaan merellä käytettäisiin eri ammuksia. Niitä voidaan ampua horisonttiin asti. Jopa sen yli, hän jatkaa.
Phalanx CIWS (Close-In Weapon System) on aluksen ilmatorjunnan terävin kärki. Kuva: Patrik Vuori.
Vahvuutena ilmatorjunta
Meritaistelu ei ole ohjusristeilijän tärkein tehtävä, vaikka siihen löytyy tarvittaessa resursseja. Arnoldin mukaan USS Normandya käytetään yleensä suojaamaan ilmaiskujen kohteita merellä, esimerkiksi lentotukialuksia.
– Ensisijainen tehtävämme on ilmatorjunta, hän toteaa yksiselitteisesti.
Aluksen ilmatorjunnan sydän sijaitsee sen ylemmällä keskikannella. Laivan siluetista erottuvien lautasantennien tarkoitus on toimia alukselta laukaistavien ilmatorjuntaohjusten silminä.
– Nämä antennit ikään kuin valaisevat kohteet meidän ilmatorjuntaohjuksillemme, Arnold kuvailee.
– Eli jos meitä kohti ammutaan ohjus ja me laukaisemme torjuntaohjuksen, näiden antennien signaalit ohjaavat sen lopulta kohteeseen.
Ylemmällä keskikannella tutkien alla sijaitsevat myös suuret konekiväärit, joita kattaa valkoinen kupoli. Ne ovat Phalanx CIWS järjestelmiä. Kupoli on Arnoldin mukaan konekivääriin liitetty tutka, jonka avulla konekivääri voi lukkiutua haluttuun kohteeseen ja seurata sitä automaattisesti. Asejärjestelmä kykenee siis toimimaan täysin itsenäisesti.
– Ensisijaisesti näitä käytetään ilmatorjuntaan, mutta nämä ovat erittäin tehokkaita myös pienten ja nopeiden alusten, kuten hyökkäysveneiden torjunnassa, Arnold tarkentaa.
– Näiden tulinopeus on aivan mielettömän suuri, tietyt kohteet tuhoutuvat alle sekunnissa, hän jatkaa.
Clark on päässyt myös nauttimaan Helsingistä tehtäviensä lomassa. Kuva: Patrik Vuori
Helikopterit tukevat monipuolista toimintaa
Ilmatorjunta- ja taistelutehtävien lisäksi USS Normandy suorittaa muita tehtäviä. Tiedustelu-, partiointi-, etsintä- ja pelastustehtävät kuuluvat laivan repertuaariin. Aluksen miehistöön kuuluva Aircraft Structural Mechanic Second Class Clark kertoo aluksen helikopteritoiminnan olevan avainasemassa näissä tehtävissä.
Aluksen ylemmältä takakannelta löytyvät sen kaksi MH-60 Seahawk -helikopteria, joita käytetään aluksen ympäristön partiointiin. Vaikka aluksella on kattava tutkajärjestelmä, voivat helikopterit tuottaa arvokasta lisätietoa mahdollisista kohteista.
– Yleensä kun liikumme lentävät nämä ympärillä ja partioivat lähialuetta mahdollisten uhkien varalta, Clark tiivistää.
Seahawk on lisäksi erinomainen sukellusveneiden havaitsemisessa, sillä helikoptereihin voidaan kiinnittää oma kaikuluotaus tai tutkajärjestelmä.
Helikopterit ovat muutoinkin muunneltavissa. Johtuen suoritettavien tehtävien laajasta kirjosta, voidaan niiden varustusta muuttaa tehtäväkohtaisesti.
– Nyt kun näihin on kiinnitetty tutkajärjestelmä sukellusveneiden varalle, on istumapaikkoja täällä kolmelle, Clark esittelee.
– Jos taas haluttaisiin käyttää näitä esimerkiksi henkilöiden kuljetukseen voidaan tutkajärjestelmä irrottaa ja tilalle ottaa lisää istumatilaa, hän jatkaa.
Miehistön rutiineihin kuuluu aluksen ympäristön tarkkaileminen ja turvaaminen. Kuva: Patrik Vuori
Ensimmäistä kertaa Suomessa
Suomen vierailun aikana ei käyttöä helikoptereille todennäköisesti ole, Clark kertoo. Tämän vahvistaa Arnold. Helsingissä vieraillaan huolto- ja polttoainetäydennysten merkeissä. Vierailulle on tosin varattu enemmän aikaa kuin ne vaativat.
– Saattaa meillä jotain harjoitustoimintaa olla suunniteltuna, mutta pääasiassa olemme täällä näyttäytymässä sekä tutustumassa Suomeen ja Helsinkiin, Arnold hymähtää.
Arnold onkin päässyt katselemaan Suomen rannikkoa aluksen matkatessa kohti Helsinkiä.
– Rannikko on täällä pienten saarten takia uniikki. Vastaavaa olen nähnyt Aasiassa ja Havaijilla, mutten muualla Euroopassa, hän kuvailee.
Clark kertoo pidemmän vierailun mahdollistaneen hänelle tutustumisen Helsinkiin jo edellisenä iltana. Hänen puheestaan käy ilmi sotilaiden viettävän vapaa-aikaansa samansuuntaisesti kansallisuudesta riippumatta.
– Noh, ravintoloissa se ilta meni, hän naurahtaa.
Arnold ei ole vielä itse päässyt käymään kaupungilla. Hän on havainnoinut Helsinkiä mereltä käsin ja saanut siitä ainutlaatuisen vaikutelman.
– Pidän siitä, miltä täällä näyttää, se ei muistuta minua mistään toisesta kaupungista kotona tai missään muuallakaan, hän toteaa.
Illalla Arnoldilla on mahdollisuus kuitenkin tutustua Helsinkiin. Hän kertoo haluavansa kokeilla jotakin paikallista aktiviteettiia.
– Saunominen vaikuttaa hyvältä, ehkä sitä pitää testata, hän pohtii.
USS Normandy tekee Euroopassa vielä pari pysähdystä, jonka jälkeen se palaa kotisatamaansa Virginian Norfolkiin. Kuva: U.S. Navy