Yhdysvaltain laivaston ohjushävittäjä vielä viikonlopun ajan Helsingissä
Suomen merivoimat sai vieraita Atlantin takaa, kun USS Porter saapui Helsinkiin huolto- ja täydennystoimia varten. Rannikkolaivasto myös toteutti yhdessä Porterin kanssa lyhyen harjoituksen.
Yhdysvaltojen laivaston Arleigh-Burke-luokan ohjushävittäjä USS Porter vierailee paraikaa Helsingissä. Laiva kiinnittyi Länsisataman Melkinlaituriin 18. huhtikuuta ja sen on määrä jatkaa huoltotoimien jälkeen matkaansa sunnuntaina 22. huhtikuuta. Alus vierailee Itämerellä nyt ensimmäistä kertaa.
Kyseessä on rutiinivierailu, jonka tarkoituksena on muun muassa aluksen huolto- ja täydennystoimet sekä valmistautuminen tulevaan merijaksoon.
Vierailun aikana aluksen henkilöstö tapaa paikallisia siviili- ja sotilasjohtajia Helsingissä. Vierailu tarjoaa merisotilaille myös mahdollisuuden tiedonvaihtoon ja toimintatapojen yhteensovittamiseen suomalaisten kollegoidensa kanssa.
Vierailua isännöi Rannikkolaivaston komentaja, kommodori Erkki Mikkola. Rannikkolaivasto toteutti alusvierailuihin usein liittyvän lyhyen Passex-harjoituksen USS Porterin kanssa ennen aluksen saapumista Helsinkiin. Rannikkolaivastolta mukana oli Hamina-luokan samanniminen ohjusvene.
USS Porterin (DDG 78) päällikkönä toimii komentaja John V. Tobin. Alus on 154 metriä pitkä ja 20 metriä leveä ja sen kotisatama sijaitsee Floridan Fort Canaveralissa. Henkilöstöä aluksella on lähes 300. Tällä hetkellä aluksella on tarkalleen 91 ohjusta sekä järeä ballististen ohjusten torjunta- ja puolustusaseistus.
Alus tunnetaan muun muassa keväällä 2017 Syyriaan tehdystä iskusta, jossa USS Porter ampui yhdessä toisen ohjushävittäjän, USS Rossin kanssa Shayratin lentotukikohtaa 59 Tomahawk-risteilyohjuksella epäillyn kaasuiskun takia. Lisäksi Porter on osallistunut Irakin sodan operaatioihin sekä merirosvojen torjuntaan Somaliassa.
Saapuminen Helsinkiin tapahtui sumuisessa säässä, mitä komentaja Tobin piti hyvänä asiana navigoimisen harjoittelun kannalta.
Tobinin mukaan Yhdysvaltain laivaston lisääntyneellä läsnäololla Itä- ja Mustallamerellä ei lähetetä mitään viestiä.
– Emme ole täällä lähettämässä kenellekään viestiä; olemme täällä operoimassa ja harjoittelemassa paikallisesti. Aluevesiään mailla on totta kai laillinen oikeus valvoa, mutta kansainväliset vedet kuuluvat kaikille – se on tärkeää jo globaalin kaupankin sujumisen kannalta, Tobin painottaa.
Komentaja Tobin kehuu suomalaisten kanssa tehtyjä harjoituksia vuolaasti.
– Yhteistyö on sujunut loistavasti ja olen varma että se jatkuu sellaisena myös tulevina päivinä. Vastaanotto on ollut hyvin vieraanvarainen ja lämmin, Tobin kehui.
– Harjoitukset sujuivat mahtavasti ja tulokset olivat toivotunlaisia. Hamina-alus oli hyvin ammattimainen ja molempien alusten yhteistyökyky huippuluokkaa. Pystyimme toteuttamaan ilman ongelmia kaikki suunnitellut harjoitukset, jotka halusimmekin, Tobin suitsutti.
Aluksen seuraavaa vierailusatamaa ei operatiivisiin syihin vedoten paljastettu.