Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

UNIVERSAL PICTURES AOP

Kuvassa Oppenheimer

Oppenheimer oli avausviikonloppunaan Suomen toiseksi katsotuin elokuva heti samaan aikaan julkaistun Barbien jälkeen.

Ydinpommin tarina valkokankaalla

Akseli Köngäs

Christopher Nolanin ohjaama Oppenheimer rantautui Suomeen 21. heinäkuuta.

Christopher Nolanin ohjaama Oppenheimer kertoo atomipommin isänä tunnetun Julius Robert Oppenheimerin tarinan. Elokuvassa yhdistyy niin koko maailmaa uhkaavan ydinpommin kehittäminen kuin yksittäisen henkilön elämä kaikkine murheineen.

Oppenheimer käy läpi henkilön nuoruudesta aina ydinpommin rakentamiseen saakka. Huumorilla höystetty elokuva koskettaa myös vakavia teemoja liittyen muun muassa ydinpommien etiikkaan. Lisäksi elokuvassa nähdään heijastuksia myös Yhdysvaltojen politiikan verhojen taakse hieman House of Cards -tyylisesti.

Elokuva on siinä mielessä erityinen, että harvat tuotokset yhdistetään yhtä vahvasti ohjaajaansa kuin Nolanin tuotokset. Persoonallisesta tyylistään tunnettu Nolan ei epäonnistu tälläkään kertaa ainutlaatuisen kokemuksen luomisessa.

Pääroolia Oppenheimerissa esittää Cillian Murphy. Murphy on nähty aikaisemmin myös muissa Nolanin elokuvissa, joista mainittakoon Inception ja Dunkirk. Ehkä parhaiten hänet kuitenkin muistetaan roolistaan Peaky Blinders -sarjassa. 

Myöskään sivuroolien suhteen Nolan ei pettänyt. Elokuvassa nähdään sivurooleissa muun muassa Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh ja Iron Manina tunnettu Robert Downey Jr.

Oppenheimerin musiikit on säveltänyt Ludwig Göransson. Nerokas musiikin käyttö ja dynaaminen äänenvoimakkuuden käyttäminen onnistuu lisäämään elokuvassa vaikuttavuutta. 

Heijastus nykypäivään

Oppenheimer koskettaa laajalti teemoja, jotka ovat näkyvissä nykypäivänä. Erityisesti elokuvassa käsitellään ydinpommien eettisyyttä ja sitä, kenen vastuulla niiden aiheuttamat tuhot loppujen lopulta ovat.

Elokuva on kuvattu yhden henkilön näkökulmasta, jossa heijastuu hyvin Oppenheimerin ihmissuhteet ja niiden vaikutukset. Vaikutuksia näkyy sekä Oppenheimerin yksityiselämässä että aivan atomipommin rakentamisessa.

Kolme tuntia pitkä näytös ei Oppenheimeria katsoessa tuntunut läheskään niin pitkältä. Elokuvan nerokkaan leikkauksen ja ohjaamisen takia tiedemiehestä kertovakin elokuva onnistui pitämään yleisönsä huomion.