Aki Aunala/MPKK

Puheessaan presidentti Niinistö muistutti tuoreita luutnantteja sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestelmän kohtaamista häiriöistä sekä kansainvälisen yhteistyön ja epävarmuuteen varautumisen tärkeydestä.

Vuosikymmeniä kestävä sitoumus

Pasi Pouta

Tasavallan presidentti muistutti vastavalmistuneita kadetteja heidän tehtävästään maan puolustuskyvyn ja tulevaisuuden rakentajina juhlavassa ylentämis- ja nimitystilaisuudessa Presidentinlinnalla.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti tuoreita luutnantteja puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen osaavan henkilöstön pitkäkestoisesta tarpeesta ja painotti tulevien varusmiesten kouluttajien roolia toimintakykyisten joukkojen rakentamisessa.

– Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos ovat täysin riippuvaisia ammattitaitoisesta henkilöstöstä. Työnantajanne ovat sitoutuneet teihin vuosikymmenten ajaksi. Vastaavasti te olette koko uranne ajan rakentamassa perustaa puolustuskyvyllemme ja sen tulevaisuudelle.

Presidentti Niinistö ylensi ja nimitti luutnanteiksi 103. kadettikursin ja 86. merikadettikurssin, yhteensä 143 kadettia tänään perjantaina 30. elokuuta. Juhlallisessa tilaisuudessa Presidentinlinnalla paikalla oli lisäksi puolustusministeri Antti Kaikkonen, puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen, kenraalikuntaa, Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) henkilökuntaa sekä tuoreiden luutnanttien omaisia.

Niinistö muistutti kadetteja myös maailman turvallisuustilanteen epävakaudesta ja yleiseen asevelvollisuuteen pohjautuvan puolustuksen toimivuudesta.

– Kansallisen puolustusratkaisumme perusta on yleinen asevelvollisuus, josta olemme maailman muutoksessa pitäneet kiinni. Ja hyvä on, että olemme. Se on avoin, tuttu, kustannustehokas ja toimiva malli.

Puheen jälkeen uudet luutnantit vannoivat valan ja lauloivat Lippulaulun Kaartin soittokunnan säestämänä. Presidentti, puolustusministeri ja puolustusvoimain komentaja kättelivät ja onnittelivat vastavalmistuneita henkilökohtaisesti. Seuraavaksi he kättelivät kenraalikuntaa ja MPKK:n henkilökuntaa ja poistuivat paikalta.

Tänä vuonna juhlitaan itsenäisen Suomen kadettikoulutuksen 100-vuotisjuhlaa. Kadettien valmistumis- ja ylentämispäivän perinteet ovat jatkuneet pitkälti samoin perinteisin menoin ensimmäiseltä kadettikurssilta alkaen.

Juhlapäivän käynnisti aamulla kunnianosoitus sodissa kaatuneille kadettiupseereille MPKK:n sankariaulassa. Tämän jälkeen kadetit laskivat seppeleen Hietaniemen hautausmaalla ja marssivat eduskuntatalolta Presidentinlinnaan. Presidentinlinnasta he siirtyivät Savoy-teatteriin, missä jaettiin todistukset päätöstilaisuudessa. Päivän päätteeksi tuoreet luutnantit juhlivat valmistumistaan Kadettikoululla.

– Päivä on upea päätös kolmen vuoden opinnoille, se on perinteikkään seremoniallinen ja ikimuistoinen, Kadettikoulun johtaja, eversti Juha Helle, tiivisti juhlapäivän olemuksen.

Tuoreet luutnantit ovat päättäneet kolmen vuoden aikana sotatieteiden kandidaatin tutkinnon (180 opintopistettä) sekä sotilasammatilliset opinnot (30 opintopistettä). Uusin kadettikurssi aloittaa opintonsa ensi keskiviikkona 4. syyskuuta.