Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura-Maria Tikkanen

Kuvassa vuoden turvallisuuden tekijä 2022, kapteeni Alahäivälä

Kuvassa palkinnon saaja, kapteeni Alahäivälä.

Turvallisuuden tekijä -palkinto jaettiin tänä vuonna kokeneelle turvallisuustarkastajalle

Anton Hietsilta

Puolustusvoimat palkitsee vuosittain vuoden turvallisuuden tekijän kiertopalkinnolla. Tänä vuonna palkinnon sai Ilmavoimien esikunnassa palveleva kapteeni Marko Alahäivälä, joka toimii Ilmavoimien päätoimisena turvallisuustarkastajana.

Alahäivälä on toiminut nykyisessä tehtävässään vuodesta 2009, ja on sitä ennen kartuttanut pitkän uran Puolustusvoimien turvallisuusalan tehtävissä. Hän aloitti vuonna 1997 sotilaspoliisikouluttajana, josta on edennyt opiskeluiden kautta ja työkokemuksen karttuessa vaiheittain nykyiseen tehtäväänsä.

– Toimin sidosryhmäturvallisuuden tarkastajana. Teen siis yhteistyötä yritysten kanssa, jotka tuottavat Ilmavoimille ja myös koko Puolustusvoimille palveluita. Erilaisia toimijoita on iso määrä, aina yksityisyrittäjistä suuriin konserneihin, palkinnon voittaja Alahäivälä kertoo.

Tilaisuuden avasi lippueamiraali Janne Huusko, joka on itsekin palkinnon saaja vuosimallia 2019. Palkintoina jaettiin kiertopalkinnon lisäksi  lisäksi turvallisuuden kilpiä ja kunniakirjoja. Huusko kertoo, että turvallisuuden eteen on tehty vuoden aikana paljon töitä kaikilla turvallisuuden osa-alueilla ja organisaatiotasoilla. Palkinnot jaettiin Puolustusvoimien henkilökunnalle tarkoitettujen turvallisuusalan neuvottelupäivien yhteydessä.

– Alahäivälä on osoittanut turvallisuustarkastajan tehtävässä erittäin korkeatasoista ammattitaitoa Puolustusvoimien ja sidosryhmien keskuudessa. Pitkän kokemuksen omaavana hän on ollut muun muassa kehittämässä Puolustusvoimien turvallisuustarkastajien toimintatapoja ja normeja, Huusko luettelee.

Puolustusvoimissa on sotilashenkilöille ja siviileille tarjolla monia mielenkiintoisia tehtäviä turvallisuuden alalla. Esimerkiksi nyt palkinnon saanut Alahäivälä on toiminut nykyisen  turvallisuustarkastajan tehtävän lisäksi aiemmin esimerkiksi turvallisuuspäällikön ja tietoturvallisuuspäällikön tehtävissä.

– Elämme sellaista aikaa, että turvallisuuden toimialalla on hyville tekijöille tarvetta. Meillä on Puolustusvoimissa tällä hetkellä meneillään monia isoja hankkeita, joissa varmasti riittää mielenkiintoisia  tehtäviä myös turvallisuuden saralla, Alahäivälä kertoo.

Puolustusvoimissa henkilöstöllä on hyvät mahdolllisuudet kouluttautumiseen ja itsensä kehittämiseen, joten tarjolla on mm. erittäin laaja turvallisuuden kurssien kirjo, jota kannattaa Alahäivälän mukaan hyödyntää, mikäli turvallisuusala kiinnostaa.