Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Vuoden sotilasurheilija kersantti Aleksi Leppä keskellä. Vasemmalla eversti Kari Pietiläinen ja oikealla kenraalimajuri Rami Saari

Vuoden sotilasurheilija kersantti Aleksi Leppä keskellä. Vasemmalla eversti Kari Pietiläinen ja oikealla kenraalimajuri Rami Saari

Vuoden sotilasurheilija on menestynyt ampumaurheilija

Anton Hietsilta

Kaartin jääkärirykmentissä palveleva kersantti Aleksi Leppä on valittu vuoden sotilasurheilijaksi. Leppä toimii kouluttajana Puolustusvoimien Urheilukoulussa ja niitti viime vuonna useita kansainvälisen tason huippusijoituksia kivääriammunnassa.

Kairossa järjestetyissä kivääri- ja pistooliammunnan maailmanmestaruuskilpailuissa kersantti Aleksi Leppä sijoittui kaksi kertaa hopealle, ja maailmancupissa kerran kolmanneksi. Lisäksi hän rikkoi vuoden aikana useita Suomen ennätyksiä.

– Kyllähän tällainen suoriutuminen on monen vuoden työn tulos. Laukauksia on satoja tuhansia takana. Sitä se vaatii, päämäärätietoista työtä. Seuraavissa olympialaisissa tähdätään tietysti huipulle.

Juhlava palkitsemistilaisuus järjestettiin Säätytalossa, ja tilaisuuden avasi Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri Rami Saari

– Sotilasurheilun osalta pandemia tarkoitti toiminnan lamaantumista. Sotilasurheilu on tärkeä osa Puolustusvoimien valmiuden kehittämistä, sillä hyvä urheilija on hyvä sotilas, Saari julistaa.

Vuoden 2023 osalta odotetaan onneksi Saaren mukaan Ruotsin järjestämät sotilasviisiotteluita ja sinne mennään Puolustusvoimien osalta hyvin odotuksin. Myös sotilasurheiluliiton kerhotoiminnan uudelleenherääminen miellyttää kenraalia, viime vuoden osallistujamäärät kerhoihin olivat jo noin 40 000 osallistumiskertaa.

– Kilpailullinen urheilu kehittää henkistä toimintakykyä, sillä ilman vahvaa psyykkistä toimintakykyä kilpailu urheilussa ei onnistu, Saari kertoo.

Tilaisuuden tarkoitus on muistella viime vuoden saavutuksia sotilasurheilun saralla ja palkita ansioituneita urheilijoita, kouluttajia ja taustatoimijoita. Sotilasurheiluliiton puheenjohtaja, eversti evp. Juha Kylä-Harakka jakaa palkinnot menestyneille urheilijoille ja sen parissa toimiville.

Sotilasurheiluliitto palkitsee joka vuosi vaikutusta kenttään palkinnon, jonka saa tänä vuonna logistiikka-alan yritys Millog Oy. Millog on erityisen ansioitunut muun muassa henkilöstön työhyvinvoinnin ja liikunnan edistäjänä.

Yksi eniten tänä vuonna palkinnoilla muistetuista henkilöistä on entinen Urheilukoulun testipäällikkö everstiluutnantti evp. Jari Utriainen. Hänet palkittiin peräti neljällä erilaisella muistamisella, jotka olivat CISM:n kansainvälinen urheiluansiomerkki, sotilasurheilun- ja liikunnan kilpi sekä Tahko Pihkala- mitali. 

Vuoden sotilasliikuttajaksi valittiin yliluutnantti Petri Kerkkänen. Kerkkänen on toiminut ansiokkaasti Maasotakoulun liikunnan kehittämiseksi ja on tuottanut Puolustusvoimien käyttöön muun muassa opetusvideoita urheilutoiminnasta. 

Vuoden sotilasvalmentajaksi valittiin taas yliluutnantti Ari Pakarinen joka on toiminut Urheilukoulussa jääkiekkoilijoiden, golf-ryhmän ja moottoriurheilijoiden valmentajana. Pakarinen on saanut työstään paljon hyvää palautetta, ja eräät valmennettavat jääkiekkoilijat ovat luonnehtineet harjoituksia jopa NHL-tasoisiksi. Jääkiekkoilijoiden hakijamäärät ovatkin olleet Pakarisen aikana selkeässä kasvussa Urheilukoulussa.

Vuoden varusmiesurheilija tähtää huipulle 

Vuoden varusmiesurheilijaksi valittiin suunnistaja, oppilas Touko Seppä. Seppä on tällä hetkellä suunnistusjoukkueen maajoukkueleirillä Teneriffalla, joten ei päässyt tilaisuuteen vastaanottamaan palkintoa. Hän jätti silti videotervehdyksen, jossa kiitti Puolustusvoimia palkinnosta.

– Viime suunnistuksen nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa saavutin hopeaa viestistä ja prossia pitkältä sekä keskipitkältä matkalta. Tietysti tavoittelin sitä kiiltävintä mitalia, mutta sitä varten treenataan tällä hetkellä. Haluan kiittää Puolustusvoimia siitä, että olen saanut näin hienon mahdollisuuden varusmiespalveluksen suorittamiseen Urheilukoulussa.