Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Samu Trogen

Kuvassa vuoden 2021 sotilasurheilija liikunta-aliupseeri kersantti Eetu Kallioinen.

Eetu Kallioisen tähtäimessä ovat nyt Pariisin kesäolympialaiset.

Vuoden sotilasurheilija Eetu Kallioinen: Kova työ palkitaan

Oskari Eronen

Sotilasurheilun arvostetuimmat palkinnot kuittasivat tänä vuonna skeet-ampuja Eetu Kallioinen, jääkiekkoilija Anton Lundell sekä judovalmentaja Manne Isoranta.

Liikunta-aliupseeri, kersantti Eetu Kallioinen ampui Suomelle olympiamaapaikan pronssisijoituksellaan skeet-ammunnan EM-kisoissa Kroatian Osijekissa toukokuussa 2021.

Tokion olympialaisissa Kallioinen sijoittui erinomaisesti neljännelle sijalle yhtenä kilpailun nuorimmista osallistujista.

Vaikka Kallioisen heinäkuinen suoritus Tokiossa oli lähellä mitallisijoja, nuori haulikkoampuja palasi kotimaahan pettynein mielin. 

– Ei se neljäs sija lämmitä yhtään mieltä, kun tietää, kuinka lähellä olisi ollut mitali, Kallioinen kommentoi tuolloin Instagram-päivityksessään.

Kunnianosoituksia olympiaurheilija on kuitenkin kerännyt: Suomen Ampumaurheiluliitto valitsi lokakuussa 2021 Kallioisen vuoden ampumaurheilijaksi, ja Puolustusvoimat palkitsee Kallioisen nyt vuoden sotilasurheilija -tittelillä. 

– Kunnioitettava saavutus itselle, aikaisemmissa kavereissa on tosi kovia nimiä listalla, Kallioinen totesi Ruotuväelle.

Kallioinen arvioi olevansa nyt uransa kovimmassa iskussa.

– Liikunta-aliupseerin virassa pääsee harjoittelemaan ja kilpailemaan niin hyvin kuin ikinä voi, Kallioinen kertoo.

Nuorille urheilulupauksille Kallioisella on selkeä viesti: –Välillä pitää kärsiä, sillä se johdattaa kaikista pisimmälle. Kova työ palkitaan.

Vuoden varusmiesurheilijaksi NHL-tähti

Jääkiekkoilija, kaartinjääkäri reservissä Anton Lundell valittiin vuoden varusmiesurheilijaksi.

Yhdysvaltalaisessa Florida Panthers -joukkueessa pelaava Lundell on Kaartin jääkärirykmentin urheilukoulun kasvatti saapumiserästä 3/21. 

– Olen pystynyt treenaamaan hyvin, aikaa on harjoittelulle löytynyt. Asiat on siellä päässä mietitty, sapluuna on ihan hyvä, Lundell kommentoi asepalvelustaan Ilta-Sanomien haastattelussa kesäkuussa 2021.

Puolustusvoimien urheilukoulussa palveluksensa suorittavat ovat ammattiurheilijoita, jotka koulutetaan sodan ajan joukkoihin tiedustelijan tehtäviin. Koulutusohjelma on perinteistä asepalvelusta joustavampi.

– Pääsin edustamaan Suomea MM-kisoihin kuitenkin. Haluankin kiittää siitä Puolustusvoimia, että sain pelata miesten MM-kisoissa ja edustaa Suomea, Lundell totesi Ilta-Sanomille.

Vuoden sotilasvalmentajalla takanaan pitkä ura

Maanpuolustuskorkeakoululle työskentelevä judovalmentaja, kapteeni Manne Isoranta palkittiin vuoden sotilasvalmentaja -palkinnolla.

– Näen tämän enemmän elämäntyöpalkintona kuin yksittäisen vuoden piikkinä, jo vuosikymmeniä sotilasurheilun parissa työskennellyt Isoranta kommentoi nimitystä.

Isoranta on saavuttanut valmennusurallaan menestystä niin sotilasurheilun parissa kuin siviilissä.

– Siviilipuolella esimerkiksi Pekingin ja Lontoon olympialaiset olivat kohokohtia valmentajana. Alle 18-vuotiaiden judomaajoukkueessa on tullut nuorten EM-kultaa Emilia Kanervalle ja nuorten olympiapäivillä mitaleita Kanervalle, Oskar Tvaurille sekä Martti Puumalaiselle, Isoranta kertaa.

Isorannan valmentama judoka, kersantti Martti "Marde" Puumalainen voitti lokakuussa 2021 pronssia sotilasjudon MM-kisoissa Ranskassa.