Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Aleksi Ruusun kuva-arkisto

Kuvassa vuoden rauhanturvaajaksi valittu Aleksi Ruusu.

Ruusu palveli Libanonissa UNIFIL -operaation suomalaisessa jääkärikomppaniassa.

Vuoden rauhanturvaajaksi valittu Aleksi Ruusu on iästään huolimatta kunnioitettu reservin upseeri

Aleksi Hämäläinen

Suomen Rauhanturvaajaliiton hallitus on valinnut vuoden 2022 rauhanturvaajaksi reservin vänrikki Aleksi Ruusun. Ruususta tuore tunnustus tuntuu todella hyvältä ja se merkitsee hänelle paljon.

24 -vuotiaan Aleksi Ruusun kiinnostus rauhanturvaajan tehtäviä kohtaan heräsi jo varusmiespalveluksessa, sillä hänen muutama tuttunsa oli ollut rauhanturvaajana ja he olivat näyttäneet hänelle muutamia valokuvia. 

Ruusu viihtyi armeijassa ja hän jäikin palveluksensa jälkeen sopimussotilaaksi. Kun työt loppuivat hän siirtyi hetkeksi siviiliin, mutta pian sen jälkeen hänelle tuli olo, että olisi kiva tehdä jälleen joitakin "armeijahommia". Ruusu ei kuitenkaan etsinyt aivan perinteisiä tehtäviä, kuten varusmiesten kouluttamista, vaan hän halusi jotain muuta. 

Hän päätti hakeutua sotilaallisen kriisinhallinnan toimintavalmiuteen, josta hän lopulta sai kutsun lähteä ulkomaille. 

– Halusin saada siihen väliin vähän erilaisia Puolustusvoimien hommia, Ruusu taustoittaa. 

Valmiudessa 24/7

Ruusu palveli viime vuonna Libanonissa UNIFIL -operaation suomalaisessa jääkärikomppanissa ryhmänjohtajana ylikersantin palvelusarvolla. 

– Se oli kaikin puolin loistava kokemus. Pääosinhan siellä on rauhallista ja sanotaanko näin, että 24/7 ollaan töissä, mutta koko ajan ei tarvitse olla tekemässä jotain. Enemmän siellä ollaan valmiudessa tekemään, Ruusu valottaa.

– Itse tykkäsin siitä työstä todella paljon. Oli sopivassa suhteessa työtä ja sopivassa suhteessa sai urheilla paljon. Itsellä oli ainakin melko rytmikästä elämää siellä, oli hyvät rutiinit ja rytmi elämässä, Ruusu jatkaa.

Vaikka Libanonissa onkin pääosin rauhallista, Ruusun johtama yhdeksänhenkinen partio joutui joulukuussa 2021 paikallisten asukkaiden väkivaltaisen liikkeeneston kohteeksi. 

– Se oli ihan normaali tehtävä, joita me suoritetaan useita päivässä. Se mielenilmaus sattui nyt osumaan meihin ja selvittiin siitä hyvällä ryhmähengellä ja sillä, että kaikki pysyi rauhallisena, Ruusu avaa. 

Hän ei kuitenkaan kuvaile tilannetta tarkemmin, sillä tapahtuneesta on kirjoitettu jo raportit ja Puolustusvoimat on päättänyt mitä tapahtuneesta halutaan kertoa. 

Ruusu kertoo, että palattuaan Suomeen hän osaa arvostaa yhä suuremmin sitä, kuinka hyvin asiat Suomessa ovat. 

Libanonista hänelle on jäänyt mieleen olosuhteet, joissa lapset joutuvat kasvamaan ja se, kuinka lapsien on kerjättävä ruokaa. Lisäksi mieleen on jäänyt paikallinen kulttuuri ja paikallisten erilainen tapa suhtautua elämään. 

Sinustako rauhanturvaaja?

Ruusu kehottaa rauhanturvaajan tehtävistä kiinnostuneita hakeutumaan rohkeasti kyseisiin hommiin, sillä päätös ei ole lopullinen vaikka hakeutuisikin toimintavalmiuteen. Lisäksi hän neuvoo kysymään neuvoa rauhanturvaajina toimineilta henkilöiltä mikäli jokin asia mietityttää. 

– Vaikka reissuun lähtee ja tulisi jokin este taikka syy, että haluaa sieltä pois niin sieltä myös pääsee pois. Se ei ole mikään maailmanlopun asia vaikka sinne hakeutuu, Ruusu alleviivaa. 

Hänen mukaansa tehtäviin hakeutumiseen riittää jo hyvin suoritettu varusmiespalvelus. Kuntovaatimuksetkaan eivät ole mahdottomat ja Ruusun mukaan jokainen pystyy saavuttamaan juoksutuloksen, jota hakijoilta vaaditaan. Vaadittavat tulokset ovat kuitenkin tehtäväkohtaisia. 

– Siellä tarvitaan niin monenlaista tekijää, että ei välttämättä tarvitse olla ollut mikään sankari omassa varusmiespalveluksessaan. Kannattaa hakeutua, jos tehtävät kiinnostaa. Siellä on tehtäviä auki autohuoltajista vaikka minkälaiseen sotilaaseen, hän jatkaa. 

– Pitää olla kiinnostus niitä hommia kohtaan ja hyvä työmoraali. Sitten on mahdollisuudet päästä, Ruusu päättää.