Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Rauno Hietanen

Kuvassa vuoden 2023 rauhanturvaaja Riku Ruottinen

Vuoden 2023 rauhanturvaajaksi nimitettiin Riku Ruottinen.

Vuoden rauhanturvaaja on valittu

Arni Pursiainen

Vuosittain julistettava vuoden rauhanturvaaja -titteli on arvokas Suomen Rauhanturvaajaliiton myöntämä tunnustus. Tämän vuoden palkittu on reservin vääpeli Riku Ruottinen, joka on palvellut sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä esimerkiksi Somaliassa.

Vuoden 2023 rauhanturvaaja on reservin vääpeli Riku Ruottinen, usean kriisialueen turvannut konkari. Ruottinen on palvellut sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä viisi kertaa, yhteensä yli kolmen vuoden ajan. Hänen tehtävänsä ovat yleensä liittyneet joukkojen koulutukseen. Tsadin, Libanonin ja Somalian operaatiot nähnyt sotilas kertoo rauhanturvaajan tehtävien olleen monipuolisia.

– Siellä on aikalailla niin monenlaista tehtävää kuin on suorittajaakin, koska jokainen joka sinne lähtee valitaan jotain tiettyä työtä varten hyvin yksilöllisellä valinnalla, Ruottinen kertoo.

Kotimaan rauhasta rauhanturvaajaksi

Ruottinen lähti rauhanturvaajaksi varusmiespalveluksen jälkeen, ehdittyään hetken olla siviilissä. Ensimmäisenä kohteena Ruottisella oli Tsad.

– Minut sai sinne aikanaan yksi Suomen Kuvalehdessä julkaistu artikkeli, joka kertoi Afganistanin tapahtumista. Se aloitti kaiken, Ruottinen kertoo.

Tsad oli nuorelle Ruottiselle opettava paikka, ja hän haluaakin muistuttaa, että rauhanturvaajan töissä pärjää hyvin varusmieskoulutuksesta ja rotaatiokoulutuksesta saaduilla taidoilla. Toimialueella hommat opitaan tekemällä ja tehtävänmukaisella harjoittelulla. Mikään superihminen ei tarvitse olla.

– Se oli nuorelle miehelle silmiä avaava paikka monellakin tavalla. Kun taaksepäin katson kaikkea mitä olen tehnyt, niin saan olla kiitollinen siitä, mitä kaikkea olen saanut tehdä, ja kuinka olen sen seurauksena kasvanut, Ruottinen kertoo.

Rauhanturvaajan työn Ruottinen on kokenut ensisijaisesti merkittäväksi. Hän näkee työnsä kriisialueilla työnä yhteisen hyvän vuoksi. 

– Merkittävintä eivät ole yksittäiset tilanteet, vaan ne onnistumiset, joita siellä ollaan saatu aikaan. Se että on kokenut tehneensä jotain merkityksellistä oman itsensäkin ylittävälle joukolle, ja se että pääsee olemaan mukana maailman tapahtumissa ja omalta pieneltä rooliltaan maailmanhistorian tapahtumissa, Ruottinen pohtii.

Työnsä Ruottinen suoritti paikassa kuin paikassa vastuuntunnolla vapaaehtoisesti. Ei ole yhtä paikkaa, jonka Ruottinen laittaisi toisen edelle, tai muistoa mikä olisi voittava.

– On olemassa sellaisia päiviä, jotka ovat parempia, ja sellaisia, jotka ovat vähän vähemmän hyviä. Kaikki on sellaisia töitä joita olen lähtenyt tekemään täysin vapaaehtoisesti, ja olen tehnyt ne niin hyvin kuin olen osannut. Varsinkin, kun ikää on tullut, niin olen tajunnut että kaikki työt ovat yhtä arvokkaita. Kun valtiovalta antaa tehtävän, niin sotilaalla on velvollisuus suorittaa se, Ruottinen kertoo.

Tunnustuksensa Ruottinen haluaa omistaa ihmisille, joiden kanssa hän on päässyt palvelemaan.

– Se on vaikeaa sisäistää, että tämä palkinto olisi yksinomaan minun, kun se menestys on niin paljon kiinni siitä missä joukossa pääsee palvelemaan ja millaisia ihmisiä sulla on ympärillä. He mahdollistavat sen sinun suorituksen. Omistan palkinnon kaikille palvelustovereille, joiden kanssa minulla on ollut etuoikeus oppia ja kasvaa tuohon työhön. Heidän kanssaan on ollut kunnia palvella, Ruottinen toteaa arvostavalla äänensävyllä.