Puolustusvoimat

Vääpeli Jaakko Vainionpää ja kapteeni Reima Kontkanen saivat tunnustusta ansiokkaasta työstään.

Vuoden opisto- ja aliupseerit korostavat joukkuepelin merkitystä

Akseli Jokela

Kapteeni Reima Kontkanen ja vääpeli Jaakko Vainionpää valittiin vuoden opisto- ja aliupseereiksi tiistaina 6. marraskuuta. Molemmat arvostavat saamansa kunnianosoituksen hyvin korkealle.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksessa palveleva kapteeni Reima Kontkanen valittiin vuoden opistoupseeriksi Helsingissä Katajanokan kasinolla järjestetyssä Päällystöliiton edustajakokouksessa. Muun muassa liikenneopettajana sekä autokoulun ja kuljettajakoulutuskeskuksen johtajana toiminut Kontkanen pitää saamaansa tunnustusta erittäin arvokkaana.

– Tunnustus merkitsee minulle todella paljon, koska tämä on harvoja asioita puolustusvoimissa, jonka saa ansioiden mukaan. Oikeastaan muita kuin korpraali- ja kersanttiylennyksiä ei tule ansioina, vaan ainoastaan koulutuksen mukana. Lisäksi se, että tämä on muiden esittämä tunnustus, tekee siitä erityisen arvokkaan, Kontkanen kuvailee ylpeänä.

Ominaisuuksistaan vuoden opistoupseerina Kontkanen nostaa yhden piirteen esille.

– Koen olevani yhteistyökykyinen. En aja jääräpäisesti omaa asiaani läpi, vaan olen aina valmis vaihtamaan mielipidettä, jos joku perustelee paremman. Olen myös tiimipelaaja, mikä on tärkeää, sillä joukkueenahan tätä tehdään, ei yksin, Kontkanen perustelee.

Pitkän työuran omaava Kontkanen löytää työstänsä useita motivaation lähteitä.

– Kun olin vielä kouluttajana minua kannusti erityisesti se, kun varusmiehet oppivat uutta ja näki heidän halunsa oppia. Myös se, että he kasvoivat ihmisenä ja saivat eväitä elämäänsä toimi motivaationa. Tällä hetkellä koen tekeväni merkittävää työtä, kun saan olla mukana kehittämässä valtakunnallisia toimintoja ja sitä kautta koko puolustusvoimien asiaa, Kontkanen luettelee.

Vinkkinä sotilasuraa pohtiville Kontkanen neuvoo, ettei hätiköi päätöksen suhteen.

– Päätöstä ei kannata tehdä ennen kuin itse on nähnyt varusmiehenä, millaista homma on. Ihan vielä hiekkalaatikolla ei kannata päättää, että minusta tule sotilas, Kontkanen naurahtaa.

Porin prikaatissa kranaatinheitinkomppanian vääpelinä palveleva vääpeli Jaakko Vainionpää omaa pitkän uran rauhanturvatehtävissä. Aliupseeriliiton edustajakokouksessa Hämeenlinnassa julkistettu valinta vuoden aliupseeriksi tuli Vainionpäälle täysin puun takaa.

– Valinta tuli minulle täytenä yllätyksenä ja menin tilaisuudessa aivan sanattomaksi. Tunnustus merkitsee minulle todella paljon erityisesti sen vuoksi, kun katsoo miltä taholta kyseinen osoitus on esitetty ja kuinka paljon osapuolia tässä on ollut mukana, Vainionpää esittelee.

Työyhteisössään pidetty ja arvostettu Vainionpää korostaa avoimuuden merkitystä.

– Pyrin olemaan yksikön vääpelinä sekä varusmiehiä että henkilökuntaa kohtaan ohjaava, opastava ja oikeudenmukainen. Tämä on tärkeää, koska arvostusta ei voi ostaa, se täytyy ansaita, Vainionpää avaa.

Tärkein motivaattori löytyy ympärillä olevista ihmisistä.

– Työyhteisö on ehdoton ykkönen. Meillä on todella hyvä henki yksikössä, mikä heijastuu myös varusmiehiin ja he käyttäytyvät todella asiallisesti, Vainionpää kehuu.

Vasta 43-vuotiaana aliupseerin uralle päätynyt Vainionpää neuvoo samaa polkua harkitsevalle, ettei koskaan ole liian myöhäistä.

– Ikä on vain numero ja oma sitoumus merkitsee todella paljon. Kun työstä tykkää ja antaa sille kaikkensa, se antaa myös takaisin, Vainionpää toteaa.