Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura Linna

Kuvassa everstiluutnantti Hemminki ja kapteeni Andersson.

"Autonomiatutkimus on niin ketterää, ettei se tahdo noudattaa lähes mitään sääntöjä.", sanoo everstiluutnantti Hemminki (vas.). Kuvassa myös kapteeni Andersson.

Vuoden Digiteko -palkinto älykkäiden autonomisten järjestelmien kehittäjille

Eemeli Ervasti

Everstiluutnantti Petteri Hemminki ja kapteeni Christian Andersson kehittävät autonomisia järjestelmiä, jotka voivat torjua itsenäisesti vaikka vihollisen panssarivaunuja.

Everstiluutnantti Petteri Hemminki ja kapteeni Christian Andersson ovat saaneet Puolustusvoimien Vuoden Digiteko 2023 -palkinnon autonomisten järjestelmien kehittämisestä.

Laykka-alusta mahdollistaa esimerkiksi älykkään miehittämättömän maastoajoneuvon toiminnan taistelukentällä. Laykka-AMPGV on uhrattava laite, joka kykenee tekemään itsenäisesti erilaisia avustavia tehtäviä, kuten tiedustelua ja jopa panssarintorjuntaa.

Laykka-nimi tulee neuvostoliittolaisista miinakoirista.

– Neuvostoliittolaisille koirille lyötiin miina selkään, ja niille opetettiin, että ruoka löytyy panssarivaunujen alta, kertoo kapteeni Christian Anderssonin.

Samalla periaatteella toimii myös Laykka-AMPGV. Panssarintorjuntatehtävissä autonominen Laykka-laite tunnistaa itse torjuttavan kohteen ja hakeutuu sen alle kuolleita kulmia käyttäen. Laitteeseen voidaan myös liittää erilaisia jalkaväen perusaseita.

Kapteeni Anderssonin pro gradu -tutkielman mukaan laitteen ensisijainen
tehtävä on toimia tiedustelussa ja panssarintorjunnassa uhrattavana järjestelmänä, mutta modulaarisuutensa ansiosta sitä voidaan hyödyntää monissa eri tehtävissä älykkäästä miinakentästä automatisoituihin vartioinnin ja logistiikan tehtäviin.

– Parvena Laykkat voivat esimerkiksi muodostaa älykkään miinakentän, joka tunnistaa viholliset ja omat, sekä pystyy vaanimaan kohteensa ja koordinoimaan hyökkäyksensä, Andersson kertoo.

– Haemme tilannetta, että Laykka olisi tulevaisuuden taistelukumppani. Eikä ainoastaan rynnäkkökaveri, joka ampuu puun oikealta puolelta, vaan myös kyvykäs erilaisissa tukitehtävissä, kuten vaikkapa ensiavun antamisessa, hän tarkentaa.

Hemminki on johtanut projektia, jossa Anderssonin keksimä ja kehittämä Laykka toimii tutkimusalustana. Kuva: Christian Andersson

"Oltava mukana kehityksen kärjessä"

Vuoden digitekopalkinnon perusteluiden mukaan Andersson ja Hemminki ovat vieneet omalla innovatiivisella asenteella Laykka-alustan sisältämää tekoäly- ja autonomiaosaamista upseereille ja koko Puolustusvoimien henkilöstölle.

Vuoden digiteon tuoma laaja näkyvyys on lisännyt myös Puolustusvoimien innovaatiotoiminnan tunnettavuutta. Medianäkyvyys on edistänyt myös autonomisten prosessien osaamista koko Suomen mittakaavassa.

Digitalisaatiojohtaja, insinöörieverstiluutnantti Tero Solanteen mukaan tekoälyä soveltavien laitteiden, kuten esimerkiksi parveilevien dronejen, painoarvo tulee olemaan valtava tulevaisuuden sodissa.

Geopoliittinen tilanne on muuttunut viime vuosina ja erilaisia sotia tai kriisejä on käynnissä Euroopassa sekä Euroopan lähialueilla, mikä tarkoittaa, että myös Puolustusvoimien on oltava mukana kehityksessä ja varauduttava mahdollisiin muutoksiin.

– Tämä edellyttää myös digitalisaatiossa ja sen edistämisessä taistelukentälle soveltuvien innovaatioiden kehittämistä. Laykka, taistelukentän autonomisena alustana, täyttää erinomaisesti juuri nämä kriteerit, insinöörieverstiluutnantti Solanne kommentoi.

Laykkaa kehittävä everstiluutantti Hemminki muistuttaa, ettei autonomiaan liittyvää laillista ja eettistä tarkastelua tule unohtaa. Hemmingin mukaan esimerkiksi Euroopan unionissa halutaan tehdä täyskielto autonomisten asejärjestelmien kehittämiselle.

– Se ei kuitenkaan poista tarvetta, että sotilaiden täytyy tutkia sitä asiaa, Hemminki sanoo.

– Meidän tulee olla tutkimuksen etunenässä, koska joku toinen valtio, jolla ei ole samanlaista rajoitetta, voi tuoda autonomisia asejärjestelmiä taistelukentälle. Näin me tiedämme, mihin tulee varautua, Hemminki tarkentaa.

Myös digitalisaatiojohtaja Tero Solanne sanoo, ettei Puolustusvoimilla ole varaa jäädä pois kehityksen kelkasta oli kyse sitten tekoälyn hyödyntämisessä tai sen vastatoimien kehittämisessä.

Vuoden Digiteko 2023 -palkinto jaettiin Santahaminassa 5. joulukuuta. Raati koostui seuraavista henkilöistä: Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen, Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraaliluutnantti Janne Jaakkola, Pääesikunnan suunnittelupäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo ja Digitalisaatiojohtaja, insinöörieverstiluutnantti Tero Solante.