Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Tuomas Härmä

Kuvassa insinöörikomentajakapteeni Petteri Sipilä ja eversti Jarkko Karsikas.

Insinöörikomentajakapteeni Petteri Sipilä (vas.) vastaanotti Vuoden Digiteko 2022 -palkinnon eversti Jarkko Karsikkaalta.

Vuoden digiteko on tehokas ja vihreä

Julius Numminen

Puolustusvoimien Vuoden Digiteko 2022 -palkinto jaettiin tämän vuoden helmikuussa lanseeratun uuden paikka- ja olosuhdetietopalvelun kehittäjille. POP-lyhennettä kantava projekti helpottaa muun muassa harjoitusten suunnittelua.

Puolustusvoimien henkilöstölle avointa paikka- ja olosuhdetietopalvelua (POP) suunniteltiin monta vuotta Puolustusvoimien sisäisenä yhteistyöprojektina. Vuoden Digiteko 2022 -palkinnon innovaation suunnittelijoille luovuttanut Puolustusvoimien digitalisaatiojohtaja, eversti Jarkko Karsikas kehuu palvelua kattavaksi.

– Palvelusta löytyy kattavasti Puolustusvoimien käytössä olevat paikka- ja olosuhdetiedot, muun muassa rasterikartat ja ajantasaiset ilmakuvat sekä vektorimuotoiset aineistot kuten tiekartat. Aineistoista on tehty valmiita helposti käytettäviä sovelluksia muun muassa kiinteistötietojen tarkasteluun, koordinaattimuunnoksiin ja lentomeluilmoituksiin, Karsikas kuvaa. 

– Palvelun käyttäminen on sujuvaa, ja kartat on sovitettu näytettäväksi mittakaavan mukaan, kuten Google Mapsissa, hän jatkaa.

Paikkatiedon lisäksi POP:ista löytyy nimensä mukaisesti erilaisia olosuhdetietopalveluita. Näihin lukeutuu tilastotietoja kymmenien vuosien ajalta esimerkiksi sade- ja lumimääristä. Palvelu on sen edeltäjiä kattavampi ja helppokäyttöisempi.

– Nyt on edellytykset siihen, ettei käyttäjän tarvitse itse miettiä, mistä tilaisi ja löytäisi tiettyä paikkatietoaineistoa. Sen sijaan loppukäyttäjän on mahdollista saada suoraan käyttöön TUVE-verkon työasemalla aineistoja ja paikkatietoanalyysejä, jotka aiemmin piti tilata erikseen, sanoo POP:in parissa työskennellyt insinöörikomentajakapteeni Petteri Sipilä.

Yksi esimerkki palvelun sisällöstä on eri ajoneuvoille lasketut kulkukelpoisuusanalyysit. Niissä on esitetty maaston soveltuvuutta eri ajoneuvoille eri vuodenaikoina. 

– Eri ajoneuvotyypeillä on erilaisia vaatimuksia kulkukelpoisuuden osalta. Paperikartasta löytyy harvemmin suoraan vastaus tämäntyyppisiin kysymyksiin, joten POP tulee auttamaan tämänkaltaisissa tilanteissa paljon, Karsikas kertoo.

Mika Hasanen ja Jarkko Kauppinen saavat maininnat palkinnon kunniakirjaan. Kuva: Tuomas Härmä

Apua päätöksentekoon ja luonnonsuojeluun 

Paikka- ja olosuhdetietopalvelusta on Sipilän mukaan hyötyä erilaisten harjoitusten suunnittelussa. 

– Palvelusta löytyvien ympäristötietojen avulla voidaan varmistaa, ettei liikuta alueella, jossa on uhanalaisia luontoarvoja. Sieltä saa näkyviin myös harjoitusalueen tieverkot, mikä helpottaa huoltotoiminnan suunnittelua, hän sanoo.

Palvelun lanseerauksessa niin ikään mukana olleen Maavoimien esikunnan paikkatietopäällikön Veera Suhosen mukaan POP:ia voidaan hyödyntää myös operatiivisessa suunnittelussa. Palvelun avulla voi arvioida muun muassa maaston- tai tiestönkäytön mahdollisuuksia.

Paikka- ja olosuhdetietopalvelusta voidaan luoda harjoituksiin sovelluksia, joihin saadaan kerättyä toiminnan kannalta relevanttia paikkatietoaineistoa. Tällä varmistetaan kaiken suunnittelun tapahtuvan samoilla perusteilla. 

– Viimeksi Kontio 22 -harjoitusta varten yhteen sovellukseen kerättiin valmiiksi alueen paikkatietoja muun muassa siitä, millä teillä on tilastojen mukaan kelirikko, mitkä tiet ovat yksityisiä sekä kuinka leveitä tiet ovat, Suhonen kertoo.

Sovellus ei kuitenkaan ole Karsikkaan mukaan ladattavissa harjoitukseen osallistuvan reserviläisen yleiseen verkkoon yhdistettyyn puhelimeen.
– Aineistosta osa on turvaluokiteltua, joten kaikkea ei voida viedä suljettujen verkkojen ulkopuolelle. Salaisen ja julkisen tiedon kohdatessa herää kysymys siitä, minkä tiedon voi ohjata vaikka harjoituksessa olevan reserviläisen kännykkään ja mikä onkin sellaista, että se pitää suodattaa jossain rajapinnoissa, Karsikas täsmentää.

Kunniamaininta matkalippu-uudistukselle

Vuoden Digiteko 2022 -palkinto on ensimmäinen laatuaan. Sen antamisesta päätti raati, johon kuuluivat digitalisaatiojohtaja Karsikkaan lisäksi kenraaliluutnantti Vesa Virtanen, kenraaliluutnantti Kim Jäämeri sekä kenraalimajuri Janne Jaakkola. Karsikas kuvaa valintaprosessin olleen osallistava.

– Kuka tahansa Puolustusvoimien henkilöstöstä sai ehdottaa omaa ehdotustaan vuoden digiteoksi. Keräsimme voittajakandidaatteja Torni-portaalin kautta, jonne muutamakin oli ehdottanut paikka- ja olosuhdetietopalvelua palkinnon saajaksi, hän paljastaa.

POP:in kanssa raadin suosiosta kamppailivat muun muassa Puolustusvoimien digiklinikkatoiminta, työ- ja palvelusturvallisuutta tukeva operatiivinen kuvayhteys sekä asevelvollisten matkalippu-uudistus, jotka saivat Raadilta erityismaininnat kisassa.

– Erityismaininnan saaneista Matkalippu-uudistus, jossa Matkahuollon matkat sähköistetään, on yksi merkittävä puolustusvoimallinen uudistus, joka näkyy varusmiesten ja kertausharjoituksiin osallistuneiden arjessa, Karsikas toteaa.