VLK-toiminta innostaa varusmiehet liikkumaan
Puolustusvoimiin viitataan usein Suomen suurimpana kuntokouluna. Varusmiehiä kannustetaan urheiluun kasarmilla vapaa-ajalla ja siihen tarjotaan mahdollisuus varusmiesten itsensä vetämissä VLK-kerhoissa.
VLK eli varusmiesten liikuntakerhotoiminta on Suomen varuskunnissa toteutuvaa vapaa-ajan liikuntaa. VLK-toiminnan koordinointi on varusmiestoimikuntien vastuulla, minkä vuoksi useimmissa varuskunnissa VMTK:hon valitaan toimihenkilöksi ainakin yksi VLK-koordinaattori.
VLK-toimintaan osallistumiseen motivoidaan "VLK-pisteillä" joita tarpeeksi keräämällä on mahdollista saada varusmiestoimikunnan esittämä kuntoisuusloma.
Boulderointia ja krav magaa
Koko Suomen suosituimpia VLK-lajeja on salibandy. Rannikkoprikaatin merisotilastoimikunnan puheenjohtaja alikersantti Aapo Niinikoski epäilee lajin suosion johtuvan sen suurista harrastajamääristä kasarmialueiden ulkopuolella.
– Se on varmasti sellainen laji, mitä pelataan paljon siviilissäkin. Sisälajina sitä voi myös pelata aina säästä riippumatta, hän pohtii.
Perinteisten palloilulajien lisäksi varuskunnissa pääsee harrastamaan muutamia omia erikoisuuksia. Kainuun prikaatin VMTK:n varapuheenjohtajan, alikersantti Sonja Kokon mukaan Kainuun prikaatissa on mahdollisuus päästä ampumaan vapaa-ajallakin.
– Meillä on sisä-ampumarata, jossa pääsee lasertähtäimillä harjoittelemaan tarkkuusammuntaa varusmiesten itsensä vetämänä, hän kertoo.
Varusmiestoimikunnan VLK-koordinaattori, viestimies Tuomas Savijoki kertoo Porin prikaatin ainutlaatuisesta kamppailulajimahdollisuudesta.
– Säkylässä järjestetään krav maga -oppitunteja, joista saa VLK-pisteitä. Krav magaa vetää eräs huoltokomppanian kouluttaja ja kävijöitä siellä on paljon, Savijoki hehkuttaa.
Kaartin jääkäritoimikunnan varapuheenjohtajan, kaartinjääkäri Joel Kalpion mukaan Kaartin jääkärirykmentissä tarjotaan myös mahdollisuuksia urheilla varuskunnan ulkopuolella.
– Meillä on saaren ulkopuolisia kerhoja, joiden kautta pääsee varuskunnan ulkopuolellekin urheilemaan. Täältä järjestetään bussikyydit muun muassa uimahallille, kuntosalille ja boulderointikeskukseen, hän kertoo.
Urheilua myös yksinomaan naisille
Useammassa varuskunnassa järjestetään myös niin kutsuttuja naisten kerhoja, joissa tarjotaan naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittaville mahdollisuus urheilla yhdessä.
– Naisille järjestetään yhden kerran viikossa naisten kerho, joka on pelkästään naisille. Siellä he saavat keskenään päättää, mitä lajia harrastavat, Niinisalon VMTK:n VLK-koordinaattori, jääkäri Henri Kangasniemi kertoo.
VMTK:n varapuheenjohtaja, panssarijääkäri Miikka Puoskarin mukaan myös Panssariprikaatissa järjestetään naisille suunnattua liikuntaa.
– Meillä järjestetään joka jampan jumppa -nimistä kerhoa, jossa liikutaan musiikin tahdissa. Se on naisille suunnattu, mutta on siellä miehiäkin jumppaamassa, hän kertoo.