Virtuaalinen koulutus kaikkiin varuskuntiin
Uusi virtuaalikoulutus mahdollistaa taistelun harjoittelun täysin virtuaalisesti sekä luokassa että maastossa.
PEDAGOGIIKAN muuttuminen ja digitaalisaatio haastaa myös puolustusvoimat. Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonnisen mukaan puolustusvoimien tulee muuttua ajan mukana
– On parempi sopeutua ajoissa kuin myöhemmin pakon edessä, hän totesi puolustusvoimien koulutustoimialan vuosiseminaarissa.
PUOLUSTUSVOIMIEN koulutuksen tulevaisuus on virtuaalipohjaisissa vaihtoehdoissa. Maavoimien simulaatiokeskus koordinoi virtuaalikoulutusympäristö, eli VKY-koulutuksen tuomista kaikkiin joukko-osastoihin. Virtuaalipohjaisen koulutuksen ajatuksena on opettaa varusmiehelle taistelijan toimintaa tietokonepelin omaisessa koulutusympäristössä.
Virtuaalikoulutusympäristön tuominen Suomen varuskuntiin on mitoitettu siten, että pienimpiin joukko-osastoihin tulee yksi luokka, jossa on useita työasemia. Suurimpiin joukko-osastoihin luodaan parhaimmillaan neljä VKY-luokkatilaa.
Koulutuspäällikkö Sonnisen mukaan virtuaalikoulutusympäristö voi olla harjoitteluympäristönä jopa realistisempi kuin todellisuus.
– VKY:n avulla päästään harjoittelemaan sotatilanteen toimia todellisemmin kuin harjoituksissa muuten päästään. Voidaan ampua maaleja, jotka käyttäytyvät kuin oikeat maalit ja saadaan epäsuoraa tulta simuloitua, hän kertoo.
Tietokonepelin omainen järjestelmä ottaa myös ennakon huomioon ammuttaessa liikkuvaa maalia, mihin tällä hetkellä suosittu kaksipuoleisen taistelun (KASI) live-simulaattori ei pysty.
KAKSIPUOLISESTA taistelusimulaattorista jaetaan kaikille joukko-osastoille omat sarjat tänä ja ensi vuonna. VKY tulee joukko-osastojen käyttöön jo ensi vuonna. Kasi-simulaattori on ollut puolustusvoimien käytössä aiemmin, mutta vain yhdessä joukko-osastossa. Muut joukko-osastot ovat voineet vain lainata järjestelmää viikoksi.
– Simulaattorilla saadaan näkyviin tulen vaikutus taistelijoiden liiveissä olevilla sensoreilla ja aseissa olevilla laserlähettimillä. Myös taisteluajoneuvot ja panssarivaunut voidaan varustaa vastaavanlaisilla sensoreilla, Kasi-järjestelmäsimulaattorin järjestelmäinsinööri Janne Helenius kertoo.
TEHOKAS ajankäyttö ja rajalliset resurssit esimerkiksi kovien ampumatarvikkeiden määrässä ovat varusmieskoulutuksessa keskeisiä haasteita. Näihin ongelmiin pystytään osittain vastaamaan VKY-koulutuksella.
– Oikeassa elämässä on vaikea rakentaa isoja harjoituksia: meillä ei ole montaa kuorma-autoa maaliosastoksi jokaiseen harjoitukseen, saati sitten aikaa valmistella suorituksia. Virtuaalisesti on helppo vetää suuri määrä uusintasuorituksia lyhyessä ajassa nappulaa painamalla, koulutuspäällikkö Sonninen kertoo.
Jokainen toisto opettaa uutta ja kun oppi on saatu perille virtuaalimaailmassa, voidaan mennä maastoon harjoittelemaan. Maastossa haastavissa olosuhteissa harjoittelu on Sonnisen mukaan edelleen tärkeää, mutta asian oppimista ei kannata toteuttaa liian hankalissa olosuhteissa.
– Mehän voitaisiin opettaa esimerkiksi perusampumataito hangessa märässä ja kylmässä, mutta jostain syystä ollaan kuitenkin rakennettu ampumaradat. Toki radat tukevat varomääräysten toteutumista, mutta siellä on myös tasainen alusta ja katos kuivana pysymiseksi, koska siellä halutaan oppia ampumataito.
Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen kertoi koulutustoimialan vuosiseminaarissa tulevaisuuden koulutusmahdollisuuksista.
TULEVAISUUDESSA tavoitellaan mahdollisuutta, jossa pystyttäisiin yhdistämään virtuaaliympäristöjä ja simulaattoreita toisiinsa. Sonnisen mukaan puhutaan niin sanotusta virtuaaliareenasta.
– Seuraava askel virtuaalisen koulutuksen jalkauttamisen jälkeen on virtuaaliympäristön yhdistäminen simulaattoreihin. Esimerkiksi panssarivaunu- tai lentokonesimulaattoreilla pystyisi ajamaan virtuaalimaailmassa. Taas vastaavasti virtuaaliympäristössä ammuttua tykkitulta voidaan tulittaa maastossa harjoittelevien taistelijoiden Kasi-simulaattoreihin.
Sonnisen mukaan virtuaaliympäristön hyödyntäminen kansainvälisessä yhteistyössä on myös tulevaisuudessa tavoitteena.
– Yhteistoiminnan harjoittelu esimerkiksi ruotsalaisten kanssa VKY:n kautta olisi hedelmällistä. Kielessä ja toimintatavoissa on paljon eroavaisuuksia, jotka voitaisiin ratkoa verkkoympäristössä harjoitellen jo ennen kuin tavattaisiin, koulutuspäällikkö Sonninen toteaa.