Anttoni Kangastie

Puolustusministerit Antti Kaikkonen ja Jüri Luik esiintyivät yhdessä Pääesikunnan pihalla vierailun mediatilaisuudessa.

Viron puolustusministeri vierailulla Suomessa

Joakim Kullas

Viron puolustusministeri teki ensimmäisen ministerivierailun Suomeen sitten koronaepidemian alkamisen. Suomen ja Viron 100-vuotiaita diplomaattisuhteita juhlistavaa vierailua isännöi puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sai vieraita etelänaapurista, kun Viron puolustusministeri Jüri Luik saapui Kaikkosen vieraaksi 9.-10. kesäkuuta. Virallisen vierailun ajankohta on osaltaan merkityksellinen, sillä maanantaina 8. kesäkuuta tuli kuluneeksi 100 vuotta Viron ja Suomen diplomaattisuhteiden solmimisesta. Ministereiden aikataulu oli tiukka, sillä kahden päivän mittaiseen vierailuun sisältyi runsaasti ohjelmaa. Jüri Luik on ensimmäinen ministeritason vieras Suomessa koronavirusepidemian alkamisen jälkeen. 

Tiistaina 9. kesäkuuta kollegat pitivät saapumisensa jälkeen lyhyen mediatilaisuuden, jonka jälkeen he vetäytyivät käymään kahdenvälisiä keskusteluja. Keskustelujen aiheita olivat odotetusti lähialueen turvallisuustilanne ja sen kehitys sekä kriisinhallinta ja Suomen ja Viron välinen puolustusyhteistyö. Puolustuksessaan Nato-jäsenyyteen turvautuva Viro johti toukokuun ajan myös YK:n turvallisuusneuvostoa. Maa valittiin turvallisuusneuvoston jäseneksi vuonna 2019 itseään pienten maiden puolestapuhujana korostavan valintakampanjan jälkeen.

– Olen hyvin kiitollinen kutsusta Suomeen. Juhlimme Suomen ja Viron diplomaattisuhteita sekä vahvaa puolustusyhteistyötä, Luik mainitsi mediatilaisuuden alussa.

Suomen puolustusyhteistyö Viron kanssa on ollut viime vuosina tiivistä ja vahvaa. Viron Helsingin-suurlähetystö on ollut Naton kontaktipiste Suomessa vuodesta 2019 ja maat ovat käyneet keskustelua puolustusyhteistyön lisäämisestä jo kauan. Keskusteluissa on noussut aikaisemmin esille muun muassa keskinäinen tiedonvaihto meri- ja ilmavalvonnan tilannekuvasta sekä yhteisistä puolustustarvikehankinnoista. Keskustelut muuttuivat konkretiaksi tänä vuonna, kun Viro liittyi Maavoimien liikkuvuutta parantavaan kehityshankkeeseen. Hankkeen tarkoitus on kehittää Maavoimille uusi kustannustehokas pyöräpanssarivaunujärjestelmä. Koronaepidemian takia puolustusyhteistyö on jouduttu laittamaan tauolle, mutta paranemaan päin oleva tilanne on herättänyt keskustelua yhteisharjoittelusta. 

– Koronatilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä, joten toivomme, että saamme harjoitusyhteistyön käyntiin loppukesästä tai alkusyksystä, Kaikkonen kommentoi. 

Kahdenvälisten keskusteluiden lisäksi ministerit laskivat seppeleen Hietaniemen hautausmaalla ja kävivät tutustumassa Maanpuolustuskorkeakouluun. Puolustusministeri Luik vierailee myös Huoltovarmuuskeskuksessa, josta Viron on tarkoitus ottaa oppia oman huoltovarmuuskeskuksensa rakentamisessa.