Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Kuvakaappaus Max Jakobson Memorial Lecture -lähetyksestä

Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid piti etäyhteydellä puheen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen Max Jakobson Memorial Lecture -sarjan esitelmätilaisuudessa.

Viron presidentti nostaa esille yhtenäistä käsitystä turvallisuusympäristöstämme

John Nyholm

Kahdeksannessa Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämässä Max Jakobson Memorial Lecture -esitelmätilaisuudessa käsiteltiin Viron ja Suomen turvallisuuspolitiikkaa.

Viron tasavallan presidentti Kersti Kaljulaid piti etäyhteydellä puheen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kahdeksannessa Max Jakobson Memorial Lecture -sarjan esitelmätilaisuudessa.

Presidentti Kaljulaid puhui esitelmätilaisuuden alustuksessa Viron käsityksestä Itämeren turvallisuusympäristöstä sekä siitä, miten se vertautuu Suomen käsitykseen.

Hänen mielestään Suomella ja Virolla on erilaisista taktisista lähestymistavoista huolimatta samankaltainen käsitys turvallisuusympäristöstämme.

– Kun avaa sivut 21 ja 22 viimeisimmästä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta raportista ja vertailee sitä Viron vastaavan raportin neljänteen sivuun, näyttää rehellisesti sanottuna siltä, että samat henkilöt ovat kirjoittaneet kappaleet koskien Venäjää ja Itämeren seutua.

Yhteinen arvopohja

Puheessaan presidentti Kaljulaid korosti Suomen ja Viron turvallisuuspoliittisten ratkaisujen samankaltaisuutta.

– Jotkin ratkaisut, jotka meidän kaksi maatamme ovat laatineet puolustaakseen ja suojellakseen itseään eroavat. Mutta jopa niissä vaikuttaa olevan enemmän samanlaisia, jopa identtisiä, ratkaisuja kuin ensisilmäyksellä huomaisi.

Suomi ja Ruotsi ovat hänen mielestään toimineet saman riskikäsityksen pohjalta kuin Nato Itämeren alueella.

– Olette toimineet täsmälleen samalla tavalla kuin Nato tällä alueella, samaa riskikäsitystä noudattaen kuin me. Nato-jäsenyyttä lukuun ottamatta monet turvallisuusratkaisumme ovat hyvin samankaltaisia kuin suomalaiset ratkaisut.

Presidentti Kaljulaidin mukaan yhteinen arvopohja yhdistää Suomea ja Viroa, sekä Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

– Nämä arvot ovat jotain mitä nykyään ei voi pitää itsestäänselvyytenä, ja täten niistä on vielä tärkeämpää keskustella.