Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

kuvat: Asko Keinonen

Heinäkuussa 2016 miinantorjunta-alusosasto luovutettiin Viron merivoimille. Osastoa johtaa Johan-Elias Seljamaa.

Virolaiskomentaja Seljamaa: “Yhteistyön avulla opimme toisiltamme”

Juuso Kokkonen

Suomalaisen merisotakoulun käynyt virolaiskomentaja Johan-Elias Seljamaa johti Naton miinantorjunta-alusosaston vierailulle Suomeen.

Perjantaina Helsinkiin saapuneen Naton miinantorjunta-alusosaston komentaja Johan-Elias Seljamaa pitää monikansallista yhteistyötä erittäin tärkeänä.

– Kun harjoittelemme yhdessä, opimme toisiltamme ja jaamme taktiikoita sekä toimintatapoja keskenämme. Opimme tuntemaan toisiamme paremmin ja siten turvaamme mahdollisuudet yhteistyöhön myös tulevaisuudessa, Seljamaa kertoo.

Alusosasto osallistuu aktiivisesti monikansallisiin harjoituksiin ja harjoittelee yhdessä Naton jäsen- sekä kumppanuusmaiden kanssa.

– Olemme yksi neljästä Naton valmiusryhmästä ja erikoistuneet miinoihin. Tarjoamme Natolle tietoa miinasodankäynnistä ja tilannetietoa, mitä merellä tapahtuu, Seljamaa taustoittaa.

Lisäksi alusosasto on merkittävässä asemassa näyttäessään valtioiden välistä yhtenäisyyttä ja solidaarisuutta.

Miinantorjuna-alusosasto on ensimmäistä kertaa virolaiskomennossa. Osasto koostuu eri Naton jäsenmaiden aluksista, ja sen komento muuttuu vuosittain. Tällä hetkellä osastossa on lippulaiva, virolainen ENS Wambola sekä brittiläinen, norjalainen ja belgialainen miinantorjunta-alus.

– Niiden määrä riippuu vuodenajasta, Seljamaa kertoo.

Helsinkiin saapuneeseen osastoon kuuluu neljä alusta.

Helsinkiin saapuneella miinantorjunta-alusosastolla oli ohjelmassa muun muassa harjoittelua suomalaislaivaston kanssa.

– Tämä on rutiinivierailu. Tulimme Itämerelle kuukausi sitten ja olemme osallistuneet erilaisiin operaatioihin, Seljamaa kommentoi Suomen vierailua.

Seljamaa aloitti uransa Viron merivoimissa asevelvollisena vuonna 1995. Hän on käynyt suomalaisen merisotakoulun, josta hän valmistui vuonna 2000.

– No, siitä on jo aikaa. Siihen aikaan Virossa ei ollut merisotakoulua, joten ulkomaille siirtyminen oli ainoa vaihtoehto. Olin Suomenlinnassa merisotakoulussa, josta valmistuin vuonna 2000.

Suomalaista merisotakoulua hän muistelee lämmöllä.

– Nautin merisotakoulusta. Syy, miksi liityin merivoimiin, oli seilaaminen. Onneksi olen vielä sellaisessa asemassa, että voin seilata. Olen todella iloinen siitä.