Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Laura-Maria Tikkanen

Grafiikassa on armeijan punkkia ja nukkuvia varusmiehiä.

Uni on yksi terveyden peruspilareista.

Vinkkejä yölliseen huoltoon

Arni Pursiainen

Uni on ihmiselle yhtä tärkeää kuin ravinto. Intin stressaavassa, meluisassa ja tiiviissä tunnelmassa uneen vaipuminen saattaa tuntua vaikealta.

Ihmisen hyvinvointia tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti. Lihaksista ruokavalioon, ajatuksiin ja jaksamiseen, hyvinvointi on usean eri tekijän summa. Plus-merkkinä hyvinvoinnin yhtälössä on uni, joka liittyy aikalailla kaikkeen.

Varusmiespalveluksessa unensaanti voi tuntua hankalalta tupaelämän ja aikaisten herätysten vuoksi. On kuitenkin tapoja, joilla unensaantia voi edesauttaa vaikeissakin tilanteissa.

Neljä, seitsemän, kahdeksan

Vuoden 2022 unihoitaja Armi Luukkonen on käsitellyt unensaannin ongelmia työssään kyynärpäitä myöten. Kuorsaavien joukkuelaisten, rikkinäisten sälekaihtimien ja vinkuvien punkkien ympäristön hän näkee erittäin ongelmallisena unen kannalta. On kuitenkin kikkoja, joiden avulla voi olla valmiina vaikuttamaan vaikeissakin unimaastoissa. Yksi näistä kikoista on nimeltään neljä, seitsemän kahdeksan.

– Otetaan keuhkot täyteen ilmaa ja hengitetään pitkään ulospäin tyhjentäen keuhkot. Sen jälkeen lasketaan mielessämme rauhallisesti neljään ja vedetään keuhkot täyteen. Pidätetään hengitystä rauhallisesti seitsemään laskemisen ajan, jonka jälkeen puhalletaan oikein pitkä ja rauhallinen kahdeksan sekunnin ulospuhallus. Kun tämän toistaa kolme tai neljä kertaa, niin mielessä myllertävät ajatukset varmasti poistuvat ja pystytään rauhoittumaan uneen, Luukkonen neuvoo.

Valosta ja melusta kärsivien on myös hyvä sijoittaa korvatulppiin ja silmälappuihin. Molemmista löytyy versioita joiden käyttöikä on hyvin pitkä, joten niitä voi käyttää pitkälle armeijan yli. Voi tuntua hankalalta nukkua tulpat korvissa ja laput silmillä ensimmäisenä, mutta on hyvä muistaa että muutkin saattavat kokea vaikeaksi olla ensimmäinen, jonkun se on vain tehtävä.

Stressinkäsittelyä

Unensaantia häiritsee usein mielessä pyörivät ajatukset, joten stressinhallinnan taito on tärkeää yöllä nukkumaan siirtyessä. Usein stressaavat asiat ovat sellaisia joihin emme voi vaikuttaa armeijan suljettujen porttien sisältä, ja yöllisen stressaajan on hyvä ymmärtää se. Mieltä häiritseviin huoliin Luukkonen suosittelee niin sanottua huolihetkeä.

– Kirjoitetaan ylös paperille ne asiat jotka painavat mieltä. Kirjoittaessa stressaavat asiat käsitellään pelkkää ajattelua paremmin. Tätä voi jatkaa viiden tai viidentoista minuutin ajan, jonka jälkeen paperin voi vaikka repiä ja heittää roskiin. Kun herätessä stressaavat ajatukset iskevät päälle voi sanoa mielessään, että en voi näille asioille nyt mitään. Pohdin niitä jo siinä huoli hetkessä, Luukkonen neuvoo.