Kuva: Puolustusvoimat

Rannikkojääkäri nousemassa maihin. Arkistokuva.

VILMA -meritaisteluharjoitus valtaa Saaristomeren

Ville Riihonen

Kesäkuun alkuun asti kestävässä harjoituksessa harjoitellaan tulenkäyttöä kaikilla merivoimien pääasejärjestelmillä.

Merivoimien laivasto- ja rannikkojoukkojen taisteluteknisen ja taktisen tason harjoitus VILMA on käynnistynyt Saaristomerellä. Harjoituksen teemana on esikuntien ja joukkojen harjaantuminen merioperaatioiden johtamisessa ja toteuttamisessa. Samalla tarkoituksena on harjaannuttaa merivoimien laivastojoukkoja ja joukkotuotannossa olevia rannikkojoukkoja perustaistelumenetelmien hallinnassa ja yhteistoiminnan järjestelyissä, kertoo harjoituksen johtava merivoimien valmiuspäällikkö, kommodori Janne Huusko. Myös johtoportaiden johtamisvalmiutta on määrä kehittää.

VILMA on ennen kaikkea tulenkäyttöön keskittyvä harjoitus. Harjoituksella merivoimat valmistautuu myös kansainväliseen NOCO18 -harjoitukseen, joka järjestetään Suomessa tämän vuoden loka - marraskuussa. Lisäksi se on kesäkuussa kotiutuvien varusmiesten pääharjoitus, niin sanottu loppusota, ja keskeinen osa Merisotakoulun opiskelijoiden johtajana harjaantumista.

– Käytännössä harjoittelemme tulenkäyttöä kaikilla merivoimien pääasejärjestelmillä: ohjustulenkäyttöä, merimiinoittamista ja tykistön tulenkäyttöä. Lisäksi harjoitukseen luonnollisesti kuuluvat harjoittelu ja ammunnat jalkaväkiaseilla, Huusko selventää.

– Merivoimien toiminnassa korostuu tulenkäyttö, sillä merta ei voi vallata – sitä hallitaan. Tulenkäyttö on tässä yksi keskeinen elementti, hän korostaa.

Ampumatiedotteet ammunnoista on jaettu hyvissä ajoin esimerkiksi netissä ja radiossa.

– Kokemuksemme mukaan he, jotka merellä tähän aikaan vuodesta liikkuvat, ovat hyvin valistuneita ja tuntevat ja tietävät ammuntoihin liittyviä toimia kaiken kaikkiaan.

Harjoituksen osalta kommodori Huusko lähettää terveisensä joukkotuotannossa oleville varusmiehille, joista joillekin harjoitus toimii myös loppusotana.

– Ilme on ollut positiivinen tähän asti ja odotankin joukkojen näyttävän parasta suorituskykyään ja osaamistaan harjoituksessa, Huusko painottaa.

Harjoitukseen osallistuu kaikkien merivoimien joukko-osastojen lisäksi joukkoja ilmavoimista, 2. Logistiikkarykmentistä, Jääkäriprikaatista, Kaartin jääkärirykmentistä sekä Länsi-Suomen merivartiostosta (Rajavartiolaitos).