Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Eeli Gröhn

Kuvassa kaksi varusmiestä lumisessa metsässä.

Lumipukuun sonnustautuneet taistelijat lähes katoavat suomalaiseen metsään.

Vihreä maastokuvio vaihtui valkoiseen Hammer 23 -harjoituksessa

Felix Rahiala

Monelle varusmiehelle Niinisalon harjoitus oli ensimmäinen lumisissa olosuhteissa.

Niinisaloon oli satanut toistakymmentä senttiä lunta, kun Hammer 23 -harjoituksen taisteluvaihe käynnistyi keskiviikkona 1. marraskuuta.

Vuodenaikaan nähden keli oli poikkeuksellinen, sillä harjoituspaikkana palvelevalla Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueella on harvoin lumipeite tähän aikaan vuodesta.

Tälläkään kertaa lumi ja kinokset eivät vaikuttaneet harjoituskokonaisuuteen, vaikka alueelle oli keskitetty suuri määrä panssarivaunuja ja -ajoneuvoja sekä muita ajoneuvoja. Harjoitukseen osallistui joukkoja monesta maavoimien joukko-osastosta.

Eversti Rainer Kuosmanen sanoo, että aselajien yhteistoiminta on keskeistä, jos taistelussa haluaa menestyä. Kuva: Eeli Gröhn

Harjoituksen johtajan, eversti Rainer Kuosmasen mukaan keli yllätti hieman, mutta lumi ei tehnyt harjoitteluympäristöstä liian haastavaa.

– Keli ei varsinaisesti ole vaikeuttanut harjoittelua, ja ehdimme varautua siihen. Toteutamme taisteluharjoitusta suunnitelman mukaan, Kuosmanen kertoo.

Kuosmasen mukaan lumi tuo kuitenkin omat haasteensa muun muassa jalkaväen liikkumiseen. Hän korostaa, että Hammer 23 -harjoitus on jo itsessään haastava.

Mekanisoidussa harjoituksessa on mukana iso joukko erilaisia ajoneuvoja, jotka suhtautuvat lumen tuloon eri tavoin. Kuva: Eeli Gröhn

Harjoitukseen varusmiehenä osallistuva alikersantti Joona Pitkä johtaa raskasta lähipanssarintorjuntaryhmää. Hänkin myöntää, että keli asettaa omat haasteensa.

– Lumi tuo oman elementtinsä harjoitukseen, joka on ryhmämme kaartinjääkäreille ensimmäinen lumisella kelillä, Pitkä kertoo.

Hammer 23 -harjoituksen keskeisin tavoite on Kuosmasen mukaan pataljoonan kokonaisuuden harjoittelu. Hän pitää aselajien yhteistoimintaa aivan keskeisenä taistelussa menestymiseksi.

Maavoimien Hammer 23 -harjoitus kokoaa yhteen noin 2 600 sotilasta ja lähes 500 ajoneuvoa. Mukana on myös viitisenkymmentä sotilasta Iso-Britanniasta.