Vesikon virtuaalinäyttely avaa latua
Vuonna 1933 vesille lasketusta sukellusvene Vesikosta on tehty 360-asteinen virtuaalinäyttely. Virtuaalitodellisuus on vielä suhteellisen uutta puolustusvoimissa.
Virtuaalinäyttelyssä katsoja pystyy astumaan todentuntuisesti historiallisen sukellusvene Vesikon kyytiin. 360-virtuaalinäyttelyssä katsoja voi liikkumaan ja katsomaan kaikkiin suuntiin.
Autenttisimman kokemuksen saa virtuaalilasien avulla, mutta näyttely toimii myös ilman niitä tietokoneella tai mobiililaitteilla.
Puolustusvoimien kuvakeskuksen johtaja, komentajakapteeni Pasi Leskinen kertoo, että teknologia on tullut entistä edullisemmaksi. 360-asteisen virtuaalinäyttelyn toteuttaminen ei ole enää rakettitiedettä.
– Teknologia on olemassa ja se on tullut halvaksi. 360-kameroiden hinnat ovat pudonneet edullisiksi. Olemme nähneet täällä puolustusvoimien kuvakeskuksessa, että tämä on uusi mielenkiintoinen tapa esitellä asioita, Leskinen kertoo.
Aikaisemmin historiallisista kohteista 360-asteiseksi virtuaalinäyttelyksi on tehty esimerkiksi Urho Kekkosen kodista Tamminiemessä.
Vesikon virtuaalinäyttely on tehty varusmiesvoimin. Sen on toteuttanut Puolustusvoimien kuvakeskus, ja päätekijänä on ollut varusmies Osmo Pussinen.
Leskinen toivoo, että heidän esimerkkinsä myötä virtuaaliesittelyä käytettäisi jatkossa aktiivisemmin puolustusvoimissa.
– Me haluamme olla kehityksessä mukana. Jatkossa toivottavasti niin maa-, meri- kuin ilmavoimat keksivät lukuisia paikkoja, joissa tätä tekniikkaa voidaan hyödyntää. Avasimme latua muille, Leskinen sanoo.
360-virtuaalinäyttelyn toteuttaminen oli Leskisen mukaan äärimmäisen nopeaa ja helppoa. Sukellusveneen haastavat valo-olosuhteet tuottivat jonkin verran työtä.
– Se on pimeä paikka, jossa on toisaalta kirkkaita, pistemäisiä valoja. Valotimme neljä kertaa eri asetuksilla sitä tilaa ja yhdistimme kuvat yhdeksi kuvaksi, jolloin saimme pimeisiin paikkoihin valoa ja kirkkaat paikat himmennettyä. Kuvankäsittelyssä oli isoin jumppa. Emme kuitenkaan tarvinneet ulkopuolista valolähdettä, Leskinen taustoittaa.
Kun katsoja hyppää sisään Vesikon uumeniin, hän voi samalla tutustua erilaisiin tietoihin sukellusveneen toiminnasta. Kuvia ja videoita on sotien ajoilta. Rikastetun sisällön Vesikon virtuaalinäyttelyyn tuotti Sotamuseo.
– Suurin työ on ollut rikastetun sisällön keräämisessä ja miettimisessä, mitä halutaan kertoa. Sukellusveneessä on tuhansia yksityiskohtia. Kaikesta ei voida kertoa.
Leskinen on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.
– Kyllä se yllätti, kun laittoi virtuaalilasit ensimmäisen kerran päähän. Kokemus oli todella autenttinen. Kun taustalla kohisee sukellusveneen äänimaailma, voi todella kuvitella olevansa sukellusveneen sisällä, hän tunnelmoi.
Tutustu virtuaalinäyttelyyn tästä.