Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jesse Liitola

Kuvassa Pääesikunnan uusi päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen

Pääesikunnan uusi päällikkö kenraaliluutantti Vesa Virtanen ottaa tehtävän ilolla vastaan.

Vesa Virtanen tarttuu mielellään Pääesikunnan päällikön tehtävään

Miikka Kestikievari

Tuleva Pääesikunnan päällikkö Vesa Virtanen on nähnyt, miten Pääesikunta toimii. Odotukset uutta tehtävää kohtaan ovat toiveikkaat.

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen aloittaa Pääesikunnan päällikön tehtävässä huomenna 1. heinäkuuta. Virtanen ilahtui saadessaan kuulla tehtävään nimityksestä viime vuoden lopulla.

– Olin hyvin iloinen ja nöyrä siitä, että näin tärkeä tehtävä oli minulle uskottu, Virtanen kertoo.

Virtasen aikaisempaan työkokemukseen sisältyvät muun muassa tehtävät Pääesikunnan suunnittelupäällikkönä, Kainuun prikaatin komentajana, Turvallisuuskomitean pääsihteerinä puolustusministeriössä, Uudenmaan jääkäripataljoonan komentajana sekä EU:n sotilaskomitean puheenjohtajan adjutanttina Brysselissä. Pääesikunnassa hän on toiminut lukuisissa eri tehtävissä henkilöstöosastolla, operatiivisella osastolla ja suunnitteluosastolla. Niistä on ollut hyötyä uutta tehtävää ajatellen.

– Olen nähnyt, miten Pääesikunta toimii, Virtanen sanoo.

Väistynyt Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä mainitsi tämän päivän vaihtotilaisuudessa, että hänen kautensa tehtävässään osui poikkeukselliseen aikaan. Pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan tuomista haasteista huolimatta Pääesikunnan toiminta on sujuvoitunut, esimerkiksi byrokratiaa on vähennetty. Henkilöstön yhteishenki on tiivistynyt, mitä Pyötsiä toivoo jatkossakin. 

– Olen ollut etuoikeutettu saadessani toimia Pääesikunnan päällikkönä tällaisina aikoina, hän totesi.

Päällikön vaihtotilaisuudessa Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen luovutti Pääesikunnan lipun tuoreelle päällikölle. Kuva: Jesse Liitola

Pyötsiän jälkeen ääneen pääsi Virtanen, jonka mukaan Pääesikuntaa on kehitetty määrätietoisesti ja valmius on nyt aivan eri tasolla kuin aiemmin. Puheessaan hän sanoi luottavansa Pääesikunnan henkilöstön vahvaan osaamiseen.

– Yhdessä toinen toisistamme välittäen ja toisiamme tukien olemme paljon enemmän kuin osien summa, hän kiteytti.

Pääesikunnan päällikkö on sekä Pääesikunnan johtaja että Puolustusvoimain komentajan sijainen. Virtanen toteaa tekevänsä kaikkensa, että Pääesikunta tukisi parhaalla mahdollisella tavalla Puolustusvoimain komentajaa Puolustusvoimien tehtävien toteuttamisessa.

– Odotan mielenkiintoisia ja työntäyteisiä päiviä hienon, sitoutuneen ja osaavan henkilöstömme kanssa tärkeässä ja mielenkiintoisessa tehtävässä puolustuskykymme ylläpitämiseksi, hän luonnehtii.