Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Peetu Oksanen

Kuvassa Pääesikunnan uusi päällikkö kenraalimajuri Vesa Virtanen.

Virtanen on henkilöstöpäällikkönä toimiessaan painottanut Puolustusvoimien henkilökunnan hyvinvoinnin tärkeyttä.

"Upseeri ja herrasmies" Pääesikunnan johtoon

Johannes Klinge

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkönä toimiva kenraalimajuri Vesa Virtanen on aikaisemmin toiminut muun muassa Kainuun prikaatin komentajana ja pääesikunnan suunnittelupäällikkönä.

Tasavallan presidentti on nimittänyt valtioneuvoston esityksestä kenraalimajuri Vesa Virtasen (s. 1966) uudeksi pääesikunnan päälliköksi. Virtanen aloittaa uudessa tehtävässään 1. heinäkuuta 2022. Hän on ollut puolustusvoimien henkilöstöpäällikkönä tämän vuoden alusta ja toiminut aikaisemmin muun muassa Kainuun prikaatin komentajana vuosina 2015–2017 ja pääesikunnan suunnittelupäällikkönä vuosina 2017-2020. Virtanen seuraa tehtävässä kenraaliluutnantti Eero Pyötsiää, joka siirtyy reserviin.

Virtanen valmistui vuonna 1989 kadettikoulusta ja on sen jälkeen työskennellyt moneen otteeseen Pääesikunnassa. Hän toimi 2000-luvun alussa sekä puolustusvoimain komentajan, että sen jälkeen EU:n sotilaskomitean puheenjohtajan adjutanttina Brysselissä. Myöhemmin hän on toiminut koulutussektorin johtajana Pääesikunnan henkilöstöosastolla ja Turvallisuuskomitean pääsihteerinä puolustusministeriössä. Lisäksi Virtanen on ollut vierailevana tutkijana Harvardin yliopistossa sekä toiminut Uudenmaan jääkäripataljoonan komentajana Kaartin jääkärirykmentissä. Hän toimi pääesikunnan suunnittelupäällikkönä ennen siirtymistään puolustusvoimien henkilöstöpäälliköksi. Kenraalimajuriksi Virtanen ylennettiin vuonna 2020.

Virtasen kadettikurssiveli, sotilasprofessorina Maanpuolustuskorkeakoululla toimiva Aki-Mauri Huhtinen kuvailee positiivisesti uuteen virkaan valittua Virtasta.

-Todella hieno upseeri, malliesimerkki meille muille kurssilla, uralla helposti lähestyttävä ja aina auttava. Tiedolla johtava. Vesassa korostuvat hyvin sekä upseeri että herrasmies. Hänessä korostuu nöyryys uuden tiedon edessä ja kyky omaksua uusia ajatuksia.

Pääesikunnan päällikön toimenkuvaan kuuluu Pääesikunnan työn johtaminen. Pääesikunnan päällikkö on puolustusvoimien seuraavaksi korkein virka puolustusvoiman komentajan viran jälkeen ja usein tässä virassa toimiva on valittu seuraavaksi puolustusvoimain komentajaksi.