Verta, hikeä ja tunteita sotilaskodissa

Tavallisesti ajatellaan, että sotilaskotiin mennään rauhoittumaan ja syömään munkkeja. Rovaniemen varuskunnan sotku muuttui tästä ympäristöltään täysin päinvastaiseksi syksyisinä lokakuun 23–27. päivinä.

Railakkaiden kannustushuutojen saattelemana kehään astuu Säkylän varuskunnan urheilijoiden vapaaottelija Roope Tuomi.

C-luokan kilpasarjassa alle 65,8 kilon painoluokassa häntä vastaan asettuu Kouvolan varuskunnan urheilijoiden Elias Isiksoy.

On kamppailupäivien toiseksi viimeinen kilpailupäivä Rovaniemellä. Paikallisen yleisön suosikiksi muodostunut vapaapaini kerää sotilaskodin penkeille suuren määrän yleisöä kannustamaan kamppailijoita finaaleissa. Desibelitasot yleisössä hipovat pilviä.

Siniseen kulmaan astuu energisen näköinen taistelija, joka kuulee häkin ulkopuolelta motivoivan huudon: – Roope ei tullut häviämään!

Ottelun ensimmäisten hetkien aikana kenellekään ei jää epäselväksi, kuinka hyvällä asenteella Tuomi ottelee finaalissa. Alle minuutin kohdalla hän ottaa pystyssä tukevan otteen vastustajastaan ja paiskoo häntä rajusti mattoon.

Kutkuttavaa kamppailua on ehditty käymään vain reilu minuutti, kun kehästä kuuluu vapautunut huuto. Tuomi on voittanut ottelun!

– Katsoin siinä vähän alkuun pystyssä ja kun tuli tilaisuus, vein kaverin mattoon. Oltiin siellä sitten vähän aikaa ja sain helpon kuristusvoiton, hän selittää tyytyväisenä.

Vapaaottelussa on monenlaisia tapoja voittaa. Tuomareiden arvostelussa otetaan huomioon tekninen osaaminen, kuten ovatko kädet ylhäällä pystyottelussa, lyönti- ja potkutekniikka sekä liikkuminen. Ottelu voi myös päättyä diskaukseen pystyssä päähän kohdistuvasta kontaktista.

– Vapaaottelu on monipuolinen laji. Olen pitänyt tosi tärkeänä kaikkien osa-alueiden hallitsemista yhtä vahvoina. Tiedän, että voin otella hyvin sekä matossa että pystyssä, hän sanoo itsevarmana.

Valtavan kannustuksen Rovaniemen sotkussa saanut nuorukainen ei voi jättää korostamatta kannustuksen merkitystä. Moni voi miettiä, miltä tuntuu otella ison yleisön edessä, joka kannustaa armottomasti.

– Yleisöstä saa valtavasti energiaa – kun kuulee oman nimensä ja hurrauksia perään, tulee aivan loistava fiilis! hän naurahtaa.

Vaikka yleisön flow’lla pääsee kamppailulajeissa pitkälle, etenkin vapaaottelussa tutkitaan vastustajia tarkasti ennen otteluita. Ennakoimalla omat vahvuudet ne halutaan suhteuttaa vastustajan heikkouksiin. Tässä tapauksessa Tuomi ei ollut jättänyt tätä mahdollisuutta pois, vaan oli ennen ottelua yhdessä valmentajiensa kanssa kaivanut tietoja netistä tulevaa kamppailua varten.

– Tiesimme, että kaveri on Thaimaassa otellut pystyotteluita paljon, eli hänen vahvuuksiaan ovat kovat potkut ja hyvä lyöntitekniikka – ihmismieli on utelias ja haluaa aina tietää minkälainen vastustaja tulee vastaan. Ei tuonne kannata takki auki lähteä, siellä tulee muuten aika nopeasti nekkuun, hän valaisee.

Häkkiin astuminen vaatii tietynlaista luonnetta ja etenkin rohkeutta. Vapaaottelu on parhaimmillaan erittäin veristä ja fyysistä. Jokin lajissa kiehtoo ja on mahdollista, että vapaaottelu ammattilainen Makwan Amirkhani on tuonut lajin kaikkien suomalaisten tietouteen. Tuomen mukaan ulkopuoliselle on yleisesti vaikea kertoa, miksi hän on aikoinaan kiinnostunut lajista.

Kamppailulajit ovat aina kiehtoneet häntä. Urheilullisen taustan omaavana vapaaottelu tuntui hänelle loogiselta valinnalta. Kamppailu-uransa hän aloitti reilu vuosi sitten. Rovaniemellä käyty ottelu oli hänelle vasta toinen urallaan.

Rovaniemen kamppailupäivien kilpasarja oli hyvä testi. Kilpasarja C:ssä ottelijoilla oli oltava voimassa Suomen vapaaotteluliiton kilpailulisenssi ja asianmukainen vakuutusturva.

Tuomi näkee tulevaisuutensa kamppailulajien parissa optimistisena. Ensi vuonna hän osallistuu näillä näkymin lajin SM-kisoihin. Näyttää siltä, että Rovaniemeltä saatu mestaruus on tuonut miehelle itseluottamusta.

– SM-kisoista kultamitali kaulaan ja sillä eteenpäin, hän uhoaa.

Ja se on siinä! Tuomi tuulettaa tyytyväisenä voittoaan.

 

Suomen Sotilasurheiluliiton Kamppailupäivien järjestelyissä olivat mukana Rovaniemen varuskunnan urheilijat, Jääkäriprikaati ja Lapin lennosto. Sotilasurheiluliitto panosti kilpailuun ennennäkemättömällä tavalla. Hyvän näytteen antoi se, että kaikille otteluille oli hyvälaatuinen livestriimi läpi viikon.

– Tänä vuonna olemme panostaneet kisojen seurattavuuteen internetissä, kertoo kilpailun johtaja, kapteeni Jyrki Syväniemi.

Kamppailupäivillä kilpailtiin vapaaottelun lisäksi judon, painin, nyrkkeilyn, sotilaspenkin ja sisäsoudun eri sarjoissa.

Vapaaottelun ohella myös nyrkkeily kerää keskiviikon finaaleihin hyvän määrän yleisöä paikalle. Paikalla ollut yleisö saa nähdä kovia iskuja miesten ja naisten sarjoissa.

Nyrkkeilyfinaaleissa koettiin vapaaottelusta poiketen pitkiä, fyysisiä ja rankkoja vääntöjä. Sähköisen tunnelman synnyttäneet ottelut ratkaistiin usein vasta tuomariäänin.

Kaiken kaikkiaan Rovaniemellä oli yli 300 osallistujaa ympäri Suomen varuskuntia. Varusmiesten lisäksi kilpailussa kamppaili puolustusvoimien henkilökuntaa.

Läpi viikon nähtiin erittäin menestyksekkäitä tuloksia, joista erityisesti tiistai-illan sisäsoutukilpailu oli äärimmäisen kovatasoinen. Naisten yli 61,5-kiloisten sarjan voittajan, Haminan varuskunnan urheilijoiden, upseerioppilas Sari Tannisen aika 3:30:09 jäi vain sekuntien päähän Suomen ennätyksestä ja löi läpi tuloksella kirkkaasti Suomen top 10 -tilastoon. Tanninen osallistui sotilaspainissa ja päälajissaan nyrkkeilyssä myös miesten sarjoihin menestyksekkäin tuloksin.

– Aikaisemmin olen lämmitellyt vain muutaman kerran sisäsoutulaitteella salilla, kisasuorituksista ei ollut kokemusta ennen tätä, Tanninen sanoo.

Rovaniemellä jaettiin neljän päivän aikana yhteensä 164 henkilökohtaista mitalia: 66 kultaa, 53 hopeaa sekä 45 pronssia. Lisäksi palkittiin kamppailulajien parhaat joukkueet.

Kilpailun järjestäjät saivat kehuja hyvin sujuneesta viikosta, vaikka naisten sarjoissa vähäinen osallistujamäärä oli tuottaa ongelmia.

– Kisajärjestäjät ja urheilijat tekivät kaikkensa, että kaikki halukkaat pääsivät kilpailemaan, mikä oli mielestäni todella hienoa! Tanninen iloitsee. Ensi vuonna kamppailupäivät järjestetään Utin jääkärirykmentissä.

 

Näköislehdet