Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskar von Essen

Kuvassa toimittaja Jessikka Aro esittelee Helsingissä 7. toukokuuta uutta kirjaansa

Jessikka Aro uuden kirjansa julkistustilaisuudessa Helsingissä.

"Venäjä tukee ääriaineksia ja terroristeja tuhotakseen lännen"

Johannes Koivisto

Toimittaja Jessikka Aro ei säästä sanojaan puhuessaan venäläisestä hybridisodankäynnistä.

Toimittaja, kirjailija ja Tehyn viestintäjohtajana toimiva Jessikka Aro on tullut tunnetuksi perehtymisestään Venäjän hybridi- ja informaatiovaikuttamiseen.

Aro näkee, että Venäjän päämääränä on läntisen maailma romahduttaminen. Merkittävä ase sen arsenaalissa on disinformaation lietsominen, eli tietoinen valheiden levittäminen.

Valheellista tietoa levittääkseen Venäjä pyrkii Aron mukaan hyväksikäyttämään esimerkiksi journalisteja.

– Venäjä tunkeutuu kansainvälisiin uutissyötteisiin. Se tarkoittaa, että Venäjä pyrkii myös hyväksikäyttämään läntisiä toimittajia informaatiosodassaan, Aro selittää.

Hybridivaikuttamisen toiseksi keinoksi Aro väittää terrorismia. Hänen mukaansa Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikkö, kenraali Valeri Gerasimov on kuvaillut terrorismia ja sabotaasia legitiimiksi vaikuttamiskeinoksi.

– Venäjä tukee läntisiä ääriaineksia ja terroristeja tuhotakseen lännen, Aro arvioi.

Onnettomuus vai sabotaasi?

Konkreettiseksi esimerkiksi Aro nostaa esille vuoden 2010 Smolenskin lento-onnettomuuden. Onnettomuudessa Puolan valtiollinen matkustajakone putosi huonoissa sääolosuhteissa maahan yrittäessään laskeutua Smolenskissa, Venäjällä.

Tapaturmassa menehtyi muun muassa puolalaisia korkea-arvoisia upseereita, kansanedustajia, sekä Puolan presidentti Lech Kaczyński. Kaikkiaan uhreja oli 96.

He olivat delegaatio matkalla Katynin joukkomurhan - Neuvostoliiton NKVD-turvallisuuspalvelun vuonna 1940 suorittaman hirmuteon - 70-vuotismuistojuhlaan. 

Joukkomurhan uhrien määräksi on arvioitu noin 20 000; heihin kuului sotavangeiksi jääneitä Puolan armeijan upseereita, mutta myös siviilejä. Sen mahdollisti Neuvostoliiton hyökkäys Puolaan syyskuussa 1939.

Neuvostoliitto kuitenkin kiisti olleensa vastuussa, syyttäen joukkomurhasta Natsi-Saksaa.

Hybridisodan uhrit

Historian voi katsoa toistuneen vuonna 2010. 

Venäläiset viranomaiset vyöryttivät vastuun lentotapaturmasta koneen lentäjän sekä korkea-arvoisten matkustajien käytöksen niskaan. Aro kuitenkin kertoo, että lentoturmatutkinta toteutettiin suunnattoman huolimattomasti ja jopa tahallisen virheellisesti.

– Mutta Kreml oli valmiina. Silloinen Venäjän pääministeri Vladimir Putin alaisineen otti ohjakset niin sanotusta tutkimuksesta.

Sittemmin suoritettu puolalainen uusintatutkimus Aron mukaan esittää, että lentoturman todellinen luonne pyrittiin kätkemään. Todistusaineistoa hävitettiin ja manipuloitiin jo tutkinnan alkuvaiheissa.

Lähteisiinsä nojaten Aro kertoo, että puolueettomien tutkijoiden mahdollisuus perehtyä lentokoneen jäänteisiin tai mustiin laatikoihin systemaattisesti estettiin.

Ruumiiden tunnistamisessa oli lisäksi merkittäviä epäjohdonmukaisuuksia.

– Uhrien vammat ja muut ruumiiden yksityiskohdat osoittavat, että lentokoneessa oli räjähdys, Aro esittää.

Hän tulkitsee, että Venäjän viranomaisten narratiivi onnettomuudesta hyväksyttiin venäläisen informaatiokampanjan seurauksena. Läntisetkin mediat levittivät tutkimuksen lopputuloksia ilman lähdekriittisyyttä.

Silloisen Puolan pääministerin Donald Tuskin kanslia ei Aron mukaan esimerkiksi esittänyt vaatimuksia ruumiiden tunnistamiselle ja analyysille.

Informaatio ylivoima 

– Pelkään, että tila, jossa journalistien ja mediaorganisaatioden on turvallista toimia, on Suomessakin kutistumassa painostuksen vuoksi, Aro toteaa.

Hän huomauttaa olleensa vuosien ajan laittoman häirinnän kohde toimintansa vuoksi.

Venäjä yrittää saada hänen mukaansa saada informaatiosodassa ylivoiman.

– Esimerkiksi Smolenskin tapauksessa taistelu totuudesta on ollut raskas.

Maanantaina uudessa kirjassaan Putinin maailmansota: Venäjän salaiset operaatiot länttä vastaan (Johnny Kniga, 2024) Jessikka Aro paneutuu Venäjän hybridivaikuttamiseen ja sen informaatiosodan käytänteihin.