Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Jere Tuononen

Kuvassa presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistön mukaan Venäjä toimii johdonmukaisesti irrationaalisesti.

Venäjä hämmentää rationaalisella irrationaalisuudellaan

Kosma Rönkä

Presidentti Niinistön mukaan länsimaiden on vaikeaa ennakoida Venäjän toimia. Hän luonnehtii maailman ajautuvan kohti kylmää sotaakin kylmempää ilmapiiriä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi mediatilaisuuden 22. helmikuuta Venäjän toimista Ukrainassa. Hän kertoo, että separatistialueiden tunnustaminen itsenäisiksi valtioiksi tarkoittaa Minskin sopimuksen tien päätä.

– Tunnustamisella Venäjä legitimitoi itselleen kulissin toiminnalleen Ukrainan maaperällä, Niinistö purkaa.

Venäjä on ilmoittanut lähettävänsä ”rauhanturvaajia” Luhanskin ja Donetskin separatistialueille. Niinistön mukaan Venäjä rikkoo toimillaan kansainvälistä lainsäädäntöä.

Presidentti esittää päätelmän, että Venäjä toimii tahallaan epäjohdonmukaisesti ennakoimattomuuden saavuttamiseksi. Hän kutsuu tapaa ”rationaaliseksi irrationaalisuudeksi”, jossa säännöllisellä irrationaalisuudella saadaan aikaan hämmennystä.

– Siinä suhteessa länsi on melko mahdottomassa tilanteessa lähteä arvaamaan, mitä irrationaalista seuraavaksi tapahtuu, Niinistö tuumii.

Niinistö kuitenkin arvioi, että hän on itse nähnyt johdonmukaista juonta ja ajattelua Venäjän toiminnassa.

Venäjä neuvottelee uhilla

Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri ja ulkopolitiikan vaikuttaja Henry Kissinger nousi mediatilaisuudessa esille, kun Niinistö lainasi hänen toisen maailmasodan ajan ajatuksiaan.

– Läntisten demokratioiden on vaikeaa ymmärtää väkivaltaan perustuvaa käytöstä valtioilta ja sitä myöten myös vaikeaa kehittää siihen vastauksia, presidentti referoi.

Venäjän toimenpiteet Ukrainassa tulee Niinistön mukaan luultavasti herättämään Euroopassa keskustelua siitä, miten jatkossa vastata arvaamattomien ja aggressiivisten valtioiden toimiin.

Niinistön mielestä venäläiset ovat päättäneet ratkaista vuodesta 2014 asti kestäneen konfliktin Ukrainassa. Hän arvaa päätöksen takana olleen ainakin, että Ukraina on vahvistunut vuosi vuodelta ja olisi todennäköisesti vahvistunut jatkossakin.

– Venäjä tulee ratkaisemaan tilanteen tavalla tai toisella: joko sopimuksella, painostuksella tai sotilaallisilla toimilla, Niinistö ennustaa.

Venäjä pyrkii Niinistön mukaan myös pitämään kiinni lännelle esittämästään vaatimuslistastaan.

Presidentti Niinistö vastasi Presidentinlinnan Peilisalissa median kysymyksiin ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikasta. Kuva: Jere Tuononen

Sodan rajoilla

Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit, Antony Blinken ja Sergei Lavrov, ovat sopineet tapaavansa tällä viikolla. Yhdysvallat kuitenkin asettivat tapaamisen ehdoksi sen, ettei Venäjä hyökkää ennen sitä Ukrainaan.

– Jäämme odottamaan, mikä on Yhdysvaltojen kanta siihen, onko hyökkäystä tapahtunut vai ei. Emme toisaalta tiedä sitäkään, onko Venäjällä enää aikomustakaan neuvotella, Niinistö huomauttaa.

Tapaamisen peruminen Yhdysvaltojen aloitteesta tarkoittaisi sitä, että venäläisten rauhanturvaajiksi kutsuttujen joukkojen lähettäminen Itä-Ukrainaan tulkittaisiin hyökkäykseksi.

– Kansainvälisen oikeuden mukaan sotilaiden lähettäminen toisen valtion maaperälle on sodanluonteinen teko. Nyt seurataan tarkkaan, ryhdytäänkö sotilaallisiin toimenpiteisiin eli ampumaan tai muulla tavoin hyökkäämään Ukrainaan, Niinistö kommentoi.

EU:n ja Venäjän välit ovat Niinistön mukaan kireät ja jännitteet kasvavat. Hän heitti ilmoille, että jos Venäjä vielä laajentaa sotilaallisia toimiaan, päädytään ”kylmempään kuin kylmän sodan vuosina”.

Siitä huolimatta Niinistön mielestä tapahtumat eivät ole vaikuttaneet konkreettisesti Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin.

Tyynnyttelevää viestiä suomalaisille

Vaikka Euroopan turvallisuustilanne on kiristynyt äärimmilleen, Niinistö ei näe huolia Suomen turvallisuudelle.

– Suomeen ei kohdistu minkäänlaista uhkaa – ei sotilaallista eikä muutakaan. Koko Itämeren alue tuntuu rauhalliselta. Emme siis voi puhua mistään uhasta, Niinistö linjaa.

Se, että Venäjä on kajonnut naapurivaltionsa suvereniteettiin, ei Niinistön mukaan hetkauta Suomen kansainvälistä asemaa. Hänen mielestään tapahtumat eivät vaikuta mitenkään Suomen läntisen demokraattisuuden ja EU-jäsenyyden kokonaisuuteen.

Niinistön viesti huolestuneille suomalaisille on, että Suomen valmistautumiseen ja vakauteen voi luottaa.

– Sitten täytyy muistaa, että Suomi on kokoonsa suhteutettuna vahvimpia Euroopan sotilasmahteja, Niinistö perustelee.