Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Konsta Kaukonen

Kuvassa alikersantti Riihimäki.

"Aamulla on helppo herätä, kun tietää, että osaa", sanoo alikersantti Riihimäki Panssariprikaatin panssariviestikomppaniasta.

Vaunujen viehätyksissä

Eino Rissanen

Kuukaudenkin kiinniolot jaksaa, kun tehtävät ovat mieluisia ja porukka mahtava, kertoo alikersantti Aleksi Riihimäki.

Alikersantti Aleksi Riihimäki / Panssariprikaati / Panssariviestikomppania / TJ 150

"Olen aika monesti huomannut, että intissä haluaa aluksi jotain ihan muuta kuin sitä, mihin tehtävään päätyy. Sitten tajuaa, että tämä onkin paljon parempi tehtävä. Halusin aluksi viesti-AUK:iin tai RUK:iin, mutta päädyin panssarivaunuasentaja-AUK:iin ja totesin, että tämä on hyvää hommaa – parasta, mitä housut jalassa voi tehdä.

Koulutushaaran panssarivaunuasentaja-aliupseerin tehtävissäni hommana on huoltaa vaunuja ja korjata niitä, jos niissä on vikoja ja puutteita. Menen aamulla hallille, ja minulle lyödään tehtävälista käteen: minun pitää organisoida, miten tehtävät suoritetaan miehistön kanssa.

Asentajan koulutuksessa vaunusta kerrotaan paljon, ja kun kurssi on käyty, moni asia on helppoa ja kivaa. Olen oppinut paljon tekniikasta. Esimerkiksi telan katkaiseminen ja vetopyörän vaihtaminen on oikeasti hauskaa, kun tekee porukalla hyvällä ryhmähengellä. Totta kai se on hienoa päästä vaunun sisälle, huoltaa ja ymmärtää vaunuja. Tässä tietää tekevänsä oikeasti hyödyllistä työtä.

Aluksi luulin, että en pääsisi AUK:iin. Varmaan hienoin hetki palveluksesta tähän mennessä oli, kun valintojen julkistamistilaisuudessa kapteeni luetteli nimiä ja huusi 'Riihimäki', ja sain nousta seisomaan ja vastata 'Herra kapteeni!'. AUK on kokonaisuudessaan ehkä parasta aikaa intissä. Ryhmähenki kasvaa aika korkealle, kun monessa kohtaa on kurjaa.

Johtamisessa olen kehittynyt paljon. Olen luonnostani jokapaikanhöylä, joka hoitaa muidenkin asioita. Nyt osaan laittaa tietyt jätkät tekemään sitä hommaa, missä he ovat hyviä ja nopeita. Muutaman viikon aikana olen oppinut, että delegointi on aika helppo tapa edetä monessa asiassa.

Kun on kuukauden kiinni, kyllä siinä oma paineensa kertyy, kun ei pääse siviilimaailmaan ollenkaan, ja tyttöystäväkin jää sinne. Silti tänne on aina hieno palata näkemään kavereita. Porukka on mahtava ja asenne on hyvä. Hyvillä mielin olen täällä koko loppupalveluksen. Haaveena olisi jäädä tänne palveluksen jälkeen töihin.

Maanpuolustus on jokaisen suomalaisen tärkeä homma. Haluan olla mukana kouluttamassa maanpuolustustahtoista ja -taitoista porukkaa. Se, millä pieni maa voi pärjätä, on nimenomaan hyvällä yhteishengellä."