Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Nuutti Liukko

Kersantti Miska Kulmalan työpäiviä täyttävät varusmiesten edunvalvonta sekä joukko-osastojen VMTK-toiminnan ohjaaminen.

Varusmiestoimikuntien pääsihteeri ajaa varusmiesten etua

Sauli Rautiainen

Kersantti Miska Kulmala kotiutui joulukuussa takanaan uniikki vuosi. Hänen palvelukseensa mahtui tulenjohtolinja suomenkielisenä Uudenmaan prikaatissa ja varusmiestoimikuntien pääsihteerinä toimiminen pääesikunnassa.

Reservin kersantti Miska Kulmala / VMTK-pääsihteeri / Merisotakoulu / TJ 0

"Intti sujui kokonaisuudessaan hyvin. Pääsin ensimmäiset puoli vuotta kokemaan perinteisempää inttiä – johon kuului myös johtajakoulutusta – ja toiset puoli vuotta toimin varusmiestoimikuntien pääsihteerinä. Jälkimmäisessä pääsin tutustumaan kokonaisvaltaisesti Puolustusvoimien ja varuskuntien toimintaan ylimmällä mahdollisella tasolla. 

Marraskuun kutsunnoissa vuonna 2019 sanoin haluavani aloittaa palvelukseni 1/20- saapumiserässä. Ainoa paikka, jossa oli silloin vielä tilaa, oli Uudenmaan prikaatin Dragsvikin varuskunta. Minulta kysyttiin osaanko puhua ruotsia ja vastasin etten kovin hyvin, mutta uskoin pärjääväni. Huolimatta siitä, että äidinkieleni on suomi, selvisin hyvin eikä jännittänyt. Siellä oppi nopeasti ymmärtämään mitä jengi puhuu. 

Suosittelen suomenkielisillekin Dragsvikia. Se antaa ihan uuden näkökulman esimerkiksi suomenruotsalaisuudesta, josta minulla oli alun perin kapea käsitys ruotsin tuntien pohjalta Opin ymmärtämään uuden puolen rakkaasta kotimaasta. Kaikkia joita kiinnostaa, niin menkää haastamaan itseänne. Kieleen oppii ja tottuu nopeasti enkä minä ainoa suomenkielinen siellä ollut.

Dragsvikissa olin tulenjohtolinjalla, siellä kävin myös aliupseerikoulun. Pidin niistä hommista kovasti!

Kiinnostus VMTK:ta kohtaan lähti siitä, että minulla on aina ollut palava halu auttaa muita ihmisiä. Koin, että voisin olla parempi edunvalvontaan liittyvissä hommissa kuin perinteisenä sotilaana. Pääsin haastatteluun ja siellä sanottiin, että minut on valittu. Kesä-heinäkuussa muutin Merisotakouluun.

Pääsihteerin työ vaati itsenäisyyttä ja tiimityöskentelyä. Täytyi nähdä ne tilanteet, joissa töitä piti tehdä, ja olla aktiivisesti yhteydessä varusmiestoimikuntiin ympäri Suomen. Tärkeässä osassa olivat myös varusmiehet, jotka olivat suoraan yhteydessä minuun.

Peruspäivä meni siten, että heti kun heräsin ja hoidin aamutoimet Merisotakoululla, matkasin Pääesikuntaan ja aloitin päivän hoitamalla juoksevia asioita, kuten vastaamalla sähköposteihin. Tärkeää oli pysyä kartalla mitä varusmiespalveluksessa tapahtuu Suomessa ja myös ulkomailla, koska olin virkani puolesta yhteydessä Pohjoismaihin. Viimeisin iso projektini oli kun jokaiselle varusmiestoimikunnalle perustettiin oma Instagram-tili. 

Parhaimpia hetkiä oli, kun vaikkapa johtamisharjoituksessa kuormitus oli niin suurta, että melkein nukahti pystyyn, mutta siitä huolimatta päästiin joukkueena tehtävässä maaliin. Siitä tuli makea olo. Vastaavaa yhteisöllisyyttä en ole koskaan siviilissä kokenut. 

Suosittelen erityistehtäviin hakemista. Oma näkemykseni on, että Suomen kannalta paras tilanne olisi, että jokaisessa tehtävässä olisi motivoitunutta porukkaa. Tätäkin virkaa tarvitaan, joten hakemaan vain, jos kiinnostaa!

Uusille alokkaille vinkkinä: ei kannata stressata liikaa, ole oma itsesi, kuuntele ohjeita ja suhtaudu kaikkeen avoimin mielin. Oma mokani, että oli paljon ennakkoluuloja intistä, joten aluksi hieman petyin. 

Intin jälkeen aion vaihtaa alaa Aalto-yliopistosta, joten edessä on pääsykokeisiin lukemista."