Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Puolustusvoimat/Satu Hujanen

Nainen maastopuvussa kävelee ulkona talvimaisemassa.

Kainuuseen tulee laajalta alueelta varusmiehiä, ja pidemmistä lomista pidetään, kertoo Kainuun prikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja, alikersantti Ansa Puutio.

Varusmiestoimikunnat koronan myllerryksessä

Konsta Nuppponen

Kainuun prikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja Ansa Puution mukaan haastavinta koronapandemian aikaisessa varusmiespalveluksessa on ollut tiedon puute tulevasta.

Puolustusvoimien joukko-osastoissa toimivat varusmiestoimikunnat (vmtk) ovat tärkeässä roolissa varusmiesten palvelusolosuhteita kehitettäessä. Korona-aika on pakottanut toimikunnat sopeutumaan uudenlaisiin olosuhteisiin, joissa perinteinen vuorovaikutus varusmiehiin on hävinnyt melkein kokonaan. Siksi sosiaalisen median rooli on viime vuosina korostunut vmtk-toiminnassa.

–  Some-kanavien avulla on mainostettu sotilaskodin nettikauppaa eristyksessä oleville varusmiehille, kertoo varusmiestoimikunnan puheenjohtaja alikersantti Ansa Puutio Kainuun prikaatista.

Puolustusvoimissa eristyksen- ja karanteeninomainen aika kestää viikon, joka on varsin pitkä jakso viettää neljän seinän sisällä. Puutio kertoo, että eristyksissä oleville varusmiehille on pyritty järjestämään mielekästä tekemistä.

–  Varusmiestoimikunta on jakanut lautapelejä, pelikortteja, kirjoja ja lehtiä ajanvietteeksi eristyksessä oleville, Puutio toteaa. Myös edellä mainitut sotkutilaukset ovat olleet käytössä useassa varuskunnassa pandemian aikana.

Muuttunut lomarytmi

Viimeisen kahden vuoden aikana korona on näkynyt selkeimmin varusmiesten lomarytmissä. Viikonloppuvapaat ovat vaihtuneet viikkoja kestäviin lomajaksoihin, mikä tarkoittaa useitakin viikkoja kestäviä kiinnioloja palveluksessa. Kainuun prikaatissa neljän viikon kiinniolojaksoa seuraa kahden viikon loma.

Tällä hetkellä varusmiespalvelusta suorittavilla varusmiehillä ei ole minkäänlaista kokemusta ennen koronaa käytössä olleista viikonloppuvapaista. Viime syksynä Puolustusvoimat tiedotti normaaleihin viikonloppuvapaisiin siirtymisestä alkuvuoden 2022 aikana, mutta pahentuneen koronatilanteen takia päätettiin edelleen pysyä korona-ajan pidemmissä kiinnioloissa ja vapaissa. Epävarmuudesta onkin tullut varusmiesten keskuudessa yleisesti vallitseva tunne.

– Suurin ongelma on ollut tiedon puute, sanoo Puutio.

Korona-ajan käytänteet keräävät myös kiitosta

Kainuun prikaati on yksi Puolustusvoimien suurimmista joukko-osastoista. Prikaatissa palvelevat varusmiehet tulevat muun muassa Pohjanmaalta, Oulun seudulta ja Savosta. Esimerkiksi Vaasassa asuvalle varusmiehelle matka kotikaupunkiin ja sieltä takaisin Kajaaniin kestää useita tunteja. Moni palvelustaan Hoikankankaalla suorittava onkin kokenut korona-ajan pidemmät lomat mielekkäiksi, jos kotimatka on pitkä.

–  Kainuuseen tulee laajalta alueelta varusmiehiä, ja pidemmistä lomista pidetään, painottaa Puutio. Lopuksi Puutio kuitenkin päättää, että pidemmät lomat pitkillä kiinnioloilla eivät välttämättä miellytä kaikkia.