Puolustusvoimat

Lämpimillä keleillä liikuntaa voi harrastaa myös epävirallisemmin. VLK-lajeista jalkapallo kerää suosiota kelien lämmetessä.

Varusmiesten liikuntakerhot ovat suosittuja ympäri vuoden

Niko Ylä-Poikelus

Lajien suosio vaihtelee kelien mukaan, mutta kuntosali vie kultaa lähes kaikissa varuskunnissa.

Iltavapailla monen varusmiehen tie vie liikkumaan. Varuskunnissa järjestettävät varusmiesten liikuntakerhot ovatkin varsin suosittuja. Suomen Sotilasurheiluliiton toiminnanjohtaja Jouni Leppäsaajo kertoo, että suosituin aktiviteetti kautta maan on kuntosalikäynti.

– Sen jälkeen näkyvät varuskuntakohtaiset erot. Lenkkeily on suosituimpien joukossa, mutta esimerkiksi Porin prikaatin Säkylän varuskunnassa uinti ja Kaartin jääkärirykmentissä maastopyöräily ovat tällä hetkellä toisella sijalla, Leppäsaajo luettelee.

Sotilasurheiluliitto järjestää koulutuksen niille varusmiehille, jotka joukko-osastoissa hoitavat liikuntakerhojen järjestelyt. Leppäsaajon mukaan käytännöt eroavat selvästi osastosta toiseen.

– Toisaalla kaikki liikuntakerhot ovat selkeästi ohjattuja ja valvottuja, kun taas vastakohtana vain kirjaudutaan sisään ja laitetaan pelit pyörimään, Leppäsaajo kertoo.

Hänen mukaansa kerhon osallistujamäärään ei juurikaan vaikuta se, onko toiminta ohjattua vai ei. Enemmän vaikuttaa kerhon käytännön järjestelyt, kuten siitä tiedottaminen.

– Jos tieto menee perille, kävijämäärät ovat korkealla. Selkeästi huomaa sen, missä varuskunnissa on iso varusmiestoimikunta ja paljon tekijöitä järjestämässä kerhoja ja markkinoimassa toimintaa, Leppäsaajo huomauttaa.

Yksi merkittävä edistysaskel tiedottamisen parantamisessa on nettipohjainen Liikkuri-järjestelmä, joka kokoaa varusmiesten liikuntakerhot yhteen kätevään palveluun.

– Tämän vuoden alusta asti se on ollut aktiivikäytössä. Kerhon alkamisajan ja muut tiedot voi katsoa suoraan tuvasta, eikä tarvitse mennä vaikkapa sotilaskodin infotelevision luo. Tämä on isoin tekninen harppaus, jota liikuntakerhojen saralla on tehty, Leppäsaajo avaa.

Vaikka aktiivisuus pysyy vuodenajasta toiseen lähes samalla tasolla, lajit muuttuvat.

– Kesäisin suosiota lisää erityisesti frisbeegolf, jota pelataan kesällä todella paljon. Lämpimällä kelillä on mukavampi lähteä rennomminkin ulkoilemaan, Kaartin jääkäritoimikunnan varapuheenjohtaja, korpraali Markus Laitala kertoo.

Jääkäriprikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja, oppilas Eemeli Kilpelän mukaan Sodankylän varuskunnassa salibandy on ylivoimaisesti suosituin laji läpi vuoden. Kesäisin myös jalkapallo kerää suosiota. Varusmiestoimikunnat voivat myös omasta budjetistaan vaikuttaa siihen, millaisia liikuntavälineitä varuskuntiin hankitaan.

– Olemme saaneet paljon toiveita siitä, voisiko frisbeegolf-ratoja uudistaa. Myös futsal-maaleista on tullut kyselyjä, se voisi olla suosittu laji talvellakin, Kilpelä selittää.