Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Onni Isohella

Kuvassa Veikko Metsäntaus

Reserviläis korpraali Veikko Metsäntaus hallitsee myös ilmatorjunnan, vaikka onkin telakuorma-auton kuljettaja.

Varusmiesten ja reserviläisten taidot koetuksella Puukko 2/23 loppusodassa

Aaro Rönnberg

Jääkäriprikaatin harjoitus kokosi Keski-lappiin 1300 henkilöä ympäri Suomen.

Rovajärven harjoitusalue kuhisi Jääkäriprikaatin varusmiehiä sekä reserviläisiä, kun alueella järjestettiin Puukko 2/23 loppusota. 

Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Kimmo Kinnusen mukaan harjoituksen tavoitteena oli mitata varusmiesten ja reserviläisten osaaminen. 

– Joulukuussa kotiutuvien varusmiesten opit laitetaan koetukselle sekä reserviläiset pääsevät kertaamaan, Kinnunen sanoi.

Harjoitus keskittyi ilmatorjunnan ja jalkaväkijoukkojen yhteistoimintaan sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä Keski-Lapin alueella yhteistoiminnassa Rajavartiolaitoksen kanssa. Lisäksi joukkoja oli mukana Utin jääkärirykmentistä, Lapin lennostosta ja Ilmasotakoulusta. Kaikkiaan harjoitukseen osallistui yhteensä 1300 henkilöä ja 260 ajoneuvoa.

Ilmatorjunta koostuu monesta tekijästä

Harjoituksessa sai selkeän kuvan, miten monimuotoista toimintaa ilmatorjunta on.

Päätekijöitä on kolme: johto, viesti ja ampuvat joukot. Johdon tehtävänä on pitää käskynjako kerran päivässä taisteluun lähteville ryhmille. Heillä on myös tieto omien joukkojensa sijainneista.

Viestin tehtävänä on pitää viestiyhteydet kunnossa. Yhteyttä pidettiin pitkälanka-antennien ja linkkimastojen avulla. Viestille tärkeitä olivat myös tutka-asemat, joiden avulla omien joukkojen ja vihollisten liikkeet pystyi näkemään. Kohteet näkyivät kartalla värikoodeilla.

Harjoitukseen osallistuneeseen reserviläisten ohjusryhmään kuului RBS 70 (Robotsystem 70) ilmatorjuntaohjusjärjestelmä eli tuttavallisemmin Puolustusvoimissa ITO2005M. Lisäksi ryhmän aseistuksena oli NSV eli 12,7 mm:n ilmatorjuntakonekivääri 96, jota käytetään lähi-ilmatorjuntaan, kuten helikoptereita vastaan.


Jos siirtymiskäsky tulee, ryhmällä on aikaa kaksi tuntia siirtyä uuteen asemaan. Kuva: Onni Isohella.

Kertaamassa ollut ampuvan ryhmän telakuorma-autonkuljettaja reserviläinen korpraali Veikko Metsäntaus piti harjoittelua tärkeänä.

– Olen pohjoisen kasvatti, joten pohjoisen puolustaminen on minusta tärkeää, Metsäntaus kiteytti.

Kertaamassa olleet Siermala Jeminan ja Kangasoja Patricin mukaan harjoitus sujui rauhallisesti.

– Vihollisesta ei ole toistaiseksi ollut merkkejä, Siermala totesi.