Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Ruotuväki

Oskari Aumo

Kuvassa VMTK-pääsihteeri ja VMTK-sihteeri.

VMTK-pääsihteeri kersantti Veera Alahuhta ja VMTK-sihteeri kaartinjääkäri Lotta Salminen hoitavat varusmiestoimikuntiin liittyviä asioita pääesikunnan puolella.

VMTK-päivillä puitiin varusmiesten asioita Kainuun prikaatissa

Joona Komonen

Valtakunnalliset varusmiestoimikunta-päivät järjestettiin Kainuun prikaatissa 22.-25. toukokuuta. Päivien tarkoituksena oli valita uusi varusmiestoimikunnan sihteeristö, perehdyttää uudet VMTK-toimihenkilöt ja käsitellä uusia koulutukseen ja palvelukseen liittyviä aloitteita.

Avaustilaisuudessa kuultiin puheenvuorot Kainuun prikaatin apulaiskomentajalta eversti Ari Lehmuslehdeltä, Pääesikunnan sosiaalipäälliköltä Hannu Maijaselta ja VMTK-pääsihteeriltä kersantti Veera Alahuhdalta sekä VMTK-sihteeriltä kaartinjääkäri Lotta Salmiselta.

Eversti Lehmuslehti kertoi arvostavansa varusmiestoimikuntien toimintaa. Prikaatin apulaiskomentaja painotti varusmiehille, että asioiden ilmentyessä ne eivät voi jäädä roikkumaan vaan niitä pitää alkaa korjaamaan. 

Sosiaalipäällikön puheessa keskityttiin päivien ohjelman ja aiheiden esittelyyn. Vanhat toimihenkilöt käsittelevät päivien aikoina aloitteita, kun uudet perehdytetään palvelustehtäviinsä, Maijanen sanoi.

Koronan jälkeen VMTK-toimintaa on jouduttu kersantti Alahuhdan kanssa käynnistämään uudelleen, mikä on aiempaan verrattuna ollut raskaampaa ja vaativampaa. Tavoitteissa ollaan kuitenkin Alahuhdan mukaan onnistuttu, vaikka kehitettävää löytyy vielä esimerkiksi vlk-toiminnan puolelta. 

Sosiaalisen median puolelta VMTK-sihteeri Salminen painotti, että instagramin puolella varuskuntien some-agentit ovat olleet hyvin aktiivisia, vaikka vaihtelua on paljon. Kehitystyö on kuitenkin jatkuvaa ja postausten laatuun voi vielä panostaa, Salminen kertoi.

VMTK-päivillä vanhojen toimihenkilöiden tehtäväksi jäi nimenomaan varusmiesten asioihin vaikuttavien aloitteiden kehittäminen. Aloitteiden keräämisen jälkeen ne esitellään Pääesikunnan koulutusosaston päällikölle, joka päättää miten niiden kanssa edetään.

– Käsittelyssä oli kestoaiheita muun muassa vaatekokojen laajentamisesta ja hiussääntöjen tasa-arvoistamisesta, mitkä ovat vuosikausia puhuttanut, Alahuhta sanoi.

Muut aloitteet käsittelivät esimerkiksi ulkosuomalaisten varusmiesten asemaa, loma-asioita ja naisten määrän lisäämistä Puolustusvoimissa. Puolustusvoimat toivovat saavansa tulevina vuosina paria tuhatta naista palvelukseen, mutta nykyiset toimet eivät ole riittäviä. Aloitteen avulla yritetään esittää uusia toimia, joiden avulla tavoitteeseen yritetään päästä, Alahuhta sanoi.

Päivillä muodostettuun VMTK-sihteeristöön kuuluu pääsihteerin lisäksi viisi varuskuntien toimikuntien jäsentä. Uusi sihteeristö koostuu Alahuhdan mukaan Uudenmaan prikaatin, Maasotakoulun, Ilmasotakoulun, Kainuun prikaatin ja Karjalan prikaatin edustajista.

Tapahtuma onnistui pääsihteerin mukaan hyvin ja se oli jaettu hyvin keskusteluun, vapaamuotoiseen tutustumiseen ja koulutukseen.

– Kainuun VMTK oli käytännön järjestelyistä pitkälti vastuussa, mistä kiitos heille, hyvin onnistui, Alahuhta kommentoi tapahtumaa.